De vajon mit kell tudni a karácsonyi manókról?
Egy régi Mikulás-versben, amelyet az amerikai író Clement Clarke Moore jegyez, jelent meg első ízben a karácsonyi manó fogalma. Ebben a versben maga a Mikulás is egy pici, idős, jókedvű manó volt, aki 8 apró rénszarvas által húzott kicsiny szánon érkezett, színes bundákba öltözve. A jól ismert piros Mikulás-ruha eredetileg egy XIX. századi illusztrációjából ered, de a mai napig szimbolikus Mikulás-képet a Coca-Cola 1931-es reklámkampánya hozta be a köztudatba.
A Mikulás a legenda szerint ugye az Északi-sarkon dolgozik, az ajándékok elkészítésében pedig manók segítenek neki. Egyúttal ők a felelősek azért, hogy megfigyeljék, jól viselkednek-e a kisgyerekek, s segédkeznek az ajándékok házhoz szállításában is. Egy ideje azonban új hagyomány indult, 2005-ben ugyanis született egy mese: Elf on the Shelf, azaz Manó a polcon címmel, amely sok családban világszerte új karácsonyi hagyományt teremtett. A csintalan pirosruhás manók ugyanis december 1-én beköltöznek a rájuk bízott gyermekekhez, és Mikulás vagy Karácsony napjáig figyelik őket és jelentenek róluk a Mikulásnak. S hogy nekik már ne kelljen rosszalkodniuk, a manók követnek el helyettük mindenféle csínyeket. Az Elf-láz Magyarországot is elérte, egyre többen vágnak bele a „manózásba”, a gyermekek legnagyobb örömére.
Az Elfek karcsú, piros ruhás, esetleg csíkos harisnyás gyermekarcú manók, pufók, szakállas társaik viszont egy másik, természetesebb vonalat követnek, ők a skandináv hagyományokból született manók. A skandináv mítosz szerint számtalan manó segíti a mindennapokat: ott van a Gårdstomte, vagyis az udvari manó, aki a gazdaságokban dolgozik, Hustomte, a házimanó, aki az alagsorban vagy a tetőtérben él és arról gondoskodik, hogy mindig tiszta legyen a ház. Ugyancsak fontos lény az erdei manó, vagyis a Skogstomte, aki régi rönkökben, fák odvában lakik, és az erdő állatainak biztonságára vigyáz, gondoskodik táplálékról, figyelmezteti őket a veszélyre. Jultomte, a karácsonyi manó pedig a kedves gyerekeket keresi fel, igaz, nem a kéményen át érkezik, hanem simán bekopog az ajtón, eszik egy kis vajas-mandulás zabkását, majd átadja az ajándékokat. Ezeknek a figuráknak a keveredéséből született meg a svéd grafikus, Viktor Rydberg rajzai alapján 1881-ben a ma ismert svéd Mikulás, Tomte alakja, aki piros sapkában, zöld kabátban, barna nadrágban és nagy faklumpában kopog be a házakhoz karácsonykor az ajándékokkal.
Nem csoda tehát, hogy az 50 éves múltra visszatekintő svéd Fyrklövern porcelán alkotóit is megihlette a manó téma. A csodaszép karácsonyi motívumok mellett az Åsa Christmas kiemelkedő népszerűségnek örvend, melyet Anne Rooslien képzőművész álmodott meg a svéd családi porcelángyár számára. A mintákat Åsa Götander kézzel készített gyapjú manói inspirálták, egyenesen a smålandi erdőkből, de a kollekció népszerűsége ma már bőven túljutott Svédország határain túl. A készlet különböző, változatos darabjain aranylóan fénylő fenyőágak és havas tájak között találkozhatunk a manókkal: Vilma, Valter, Viktor, Viktoria, Valle és Olle – ők varázsolják elbűvölővé ezt a kollekciót. Kávéscsésze, forraltboros bögre, szív alakú kínáló tálak, talpas süteményestál, desszertes tányérok segítenek varázslatossá tenni az ünnepvárást.
A svéd karácsony elengedhetetlen kelléke a vajas-mandulás zabkása mellett a forralt bor, és egy különleges keksz, amelyet a manóknak szintén előszeretettel kínálnak.
Mézeskalácsos keksz mandulával és tőzegáfonyával
Hozzávalók: (kb. 40 db kekszhez)
100 g szobahőmérsékletű vaj
1 bögre (2 dl) kristálycukor
3 tojás
4 bögre búzaliszt
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
3 teáskanál sütőpor
2 teáskanál vaníliáscukor
½ teáskanál só
2 dl hámozott pirított mandula
100 g tőzegáfonya
1 mokkáskanál liszt az áfonyához
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Morzsoljuk össze a cukrot és a vajat, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. A száraz összetevőket öntsük egybe, keverjük el, majd dolgozzuk össze a vajas-tojásos keverékhez. Az áfonyákat szórjuk meg a pici liszttel, majd dolgozzuk bele a tésztába, a pirított mandulákkal együtt. Az elkészült tésztát osszuk 3 egyforma részre, sodorjuk hosszúkás alakúra, majd helyezzük őket kivajazott, vagy sütőpapírral letakart sütőlapra. Süssük kb. 15-20 percig. Ha elkészült, vegyük ki a tepsit és a sütőt zárjuk el. Kis ideig hagyjuk hűlni a süteményeket, majd szeleteljük fel őket kb. 2 cm vastagságú darabokra. Az így elkészült biscottikat tegyük vissza a még meleg sütőbe egy rövid időre, hogy kellőképpen kiszáradjanak és finom ropogósak legyenek. Tökéletes kísérője lesz a forralt bornak!
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges