Jelenlegi hely

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!

Nem hagyjuk, hogy a rezsigrincs elrontsa a karácsonyunkat, pláne nem az adventet! Ha kevesebb is itt-ott a program vagy a fény, azért nagyon sok igazi karácsonyi hangulatú vásárt találunk szerte az országban. Az Imami szerkesztői körbenéztek, hova miért érdemes elmenni.

Budapest

Egyértelmű, hogy az egy városon belüli adventi vásárok száma itt a legnagyobb. Mindegyik egyedi, hiszen nem mindegy hogy a Vörösmarty tér vagy a Várkert bazár ad helyet a faházikóknak! 

Európa legjobb vására a belvárosban vagy egy családiasabb Óbudán?

Európa legjobb karácsonyi vásárával már második alkalommal büszkélkedhet fővásorunk. Az Advent Bazilika hangulata valóban egyedi: 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, ingyenes jégpálya, közel 120 minőségi kézműves és gasztronómia kiállító és szívmelengető programok, óriás adventi koszorú és betlehemi jászol a Szent István-bazilika előtti téren.

Klasszikus vásár, klasszikus magyar

A Hagyományok Háza ünnepváró adventi programjai meghitt koncerteket, bábelőadásokat, adventi ringatót, ajándékkészítő műhelyeket, mesét, gyerektáncházat és kézműves vásárt ígérnek. A Vörösmarty téri adventi forgatag talán a legklasszikusabb budapesti vásár, ahol a hátteret a Gerbeau ház fénylő ablakai adják. Megújult programokkal elsőként indítja el az adventi vásárokat itthon.

Csodaországok

Winter Wonderland néven futó rendezvénysorozat a Westend Tetőkertjében egészen év végéig vár mindenkit körhintával, jégkorcsolya pályával, de lesz gyerekkoncert, bábos produkció, kézműves foglalkozás és közös jótékonysági ajándékgyűjtés is. A Várkert Bazár különleges épülete különleges hangulattal várja a bábelőadásokra, Kippkopp havas kalandjaira vagy épp a Várkert Mozi vetítésein Csajkovszkij Diótörőjére a gyerekeket.

A budapesti karácsonyi vásárok részletes nyitvatartását, programokat ITT tudod megnézni.

Debrecen

Debrecen városa az utóbbi években az ország egyik legszebb adventi hangulatát varázsolta a Kossuth térre és a környező utcákba az idelátogatóknak. A rezsicsökkentések ellenére is szinte változatlan lesz az idei adventi rendezvénysorozat.

Korcsolyával a Nagytemplom körül

Bizony, idén is megépül a korcsolyapálya, mely bevisz a kivilágított Kossuth tér fái közé egy mesés jégösvényen, hétvégenként diszkóval, Ronda Pulcsis korizással és jeges programokkal. A város főterén és a környező utcákban csodálatos fénydíszek alatt 80 pavilon kínálja a forró finomságokat, és ajándéknak valókat.

A fénydíszek nemcsak a fákon és oszlopokon, de bizony az utcákon is meg-megállítják a sétálókat: dívány és hatalmas karácsonyfagömb, fenyőfa és trombitáló angyalok, rénszarvas húzta szán és természetesen a város hatalmas karácsonyfája. Debrecen város közös advent vasárnapi gyertyagyújtásai fontos közösségi események, így a hagyományos gyertyagyújtás mellett rengeteg ingyenes program is várja majd a családokat. 

A részletes programokat, koncerteket ITT találod.

Gödöllő

Kastély és romantika

Gödöllői Királyi Kastély világhírű múzeum, így nem csoda, hogy a karácsony közeledtével hamarosan ünnepi díszbe öltözik és adventi programok sokaságával várja a látogatókat: családi programokkal, érdekességekkel, kézműves vásárral. A látványos rendezvények két hétvégén, december 10-11-én és december 17-18-án lesznek. 

Az 1870-es években a királyi család előszeretettel töltötte Gödöllőn a karácsonyi ünnepeket. A gazdag programkínálatban rájuk is emlékeznek majd a kosztümös programok, a Barokk Színház ingyenes előadásai. A részletes programokból ITT tudjtok válogatni.

Karácsonyház

A kastély mellett a gödöllői Karácsonyház látnivalói is egy önálló mesés programként állják meg helyüket. Nemcsak a 300 négyzetméternyi tömény karácsonyi díszek de a körülötte található hütte, forralt boros és körhintás is igazi téli hangulatot teremt.

Győr

A hét elején felállították a fenyőfát a Széchenyi téren. Itt és a megyeháza előtti téren kézművesvásár is várja az érdeklődőket november 25-től december 23-ig, a Baross úton és a Dunakapu téren pedig január 1-jéig.

Az adventi jótékonysági faház november 25-én 13 órakor nyílik meg a Széchenyi téren.

Az adventi koszorú első gyertyáját november 27-én 17 órakor gyújtják meg. 

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is van dodzsem és óriáskerék is a Dunakapu téren, melyek minden nap megfelelő kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az óriáskerék tetejéről nem mindennapi látvány tárul a szem elé. A Széchenyi téren kisvasút és díszes körhinta is van, a fajátékokkal pedig ügyességüket tehetik próbára. Az adventi gyertyákat minden vasárnap 17 órakor gyújtják meg, és tűzzsonglőrök tartanak bemutatót szombatonként 18 órakor. A Mikulás december 6-án érkezik a Széchenyi téri Mikulás-házba, valamint kisállat-simogató, kisvasút és betlehem is várja az apróságokat.
Részletes programokat ITT találsz!

       

A városi programok mellett november 28- december 23 között az Árkád Győr Bevásárlóközpont számos ingyenes, kézműves, zenés, mozgásos, mesés és bábos foglalkozással várja az érdeklődőket. 

A foglalkozásokból itt válogathatsz!

Kecskemét

Kecskemét Főterén az ország egyik leggazdagabb programkínálatával vár a:

Régi idők karácsonya 

Fotószínház, mozgóképszínház - naná, mi mással mint a Magyar Népmesék vetítésével; bábszínház, lámpás felvonulás, koncertek, közös gyertyagyújtás, kézműves műhely, Óriás sétáló angyal, jégszobrászat, bábtáncoltató betlehemezés, Mikulásház, kézműves műhely, fotókiállítás, jégpálya, adventi kalendárium... úgy tűnik, a karácsony összes csodája egy helyen! A részletes kecskeméti programokat ITT találod.

Pécs

Az adventi időszak heteiben forralt bor és finomságok illata lengi be az ékszerdobozzá váló Széchenyi teret és a környező kis utcákat Pécs belvárosában. Kóruszenei előadók éneke, Szelfimackó, Mikulás háza, egyedi fényfestés és épületvetítés, adventvasárnaponként közös gyertyagyújtások.

XI. Adventi Kézműves és Mesevásár

A Dzsámi látványos fényfestése lassan hagyománnyá váló élmény a pécsi adventi vásárban, a tervekhez országos rajzpályázatot írtak ki idén is. Hatalmas 3D-s karácsonyi fotóelemek, adventi kapu, pénteken - vasárnap karácsonyváró koncertek gazdagítják a programkínálatot.
A Pécsi Püspökség a hagyományokhoz híven templomi idegenvezetési alkalmakkal, hangversenyekkel, tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint kerámia festödével várják az érdeklődőket.

Sopron

Meghitt lesz az adventi vásár Sopronban november 25. és december 24. között a szokásos helyen, a Mária-szobornál. Idén a Várkerület, az Ógabona tér, a Petőfi tér és a Széchenyi tér kap díszkivilágítást. 
Programokról bővebben ITT találsz!

   

Szentendre

Szentendre ismét ünnepi díszbe öltözik 2022. november 26-tól 2023. január 8-ig. Idén is benépesül a Dumtsa Jenő utca és igazi hagyományos adventi vásári forgatag várja a látogatókat november 26-a és december 24-e között Szentendre fő utcáján.

Kultúra, fények, futás

A jótékonysági programok közül kiemelkedik a rendkívül népszerű Mikulásfutás.  A nevezési díj idén is tartós élelmiszer, de lehet készülni kutya és cicaeledellel, mert az Árvácska Egyesület kis mentvényeinek is gyűjtenek.

Minden adventi vasárnap a Fő téren gyertyagyújtás közös imával, koncertek. A Szentendrén élő művész Fischl Mónika karácsonyi koncertje mellett sok meglepetés művész is érkezik majd, a Szentendrei Teátrum és a P’Art Mozi gazdag kínálata mellett gyermekprogramokkal, diavetítéssel, kézműves foglalkozásokkal is készülnek.

ADL - Debrecenimami

Miskolc

Útlevél a Mikuláshoz

2022. december 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között egy varázslatos téli utazáson vehetsz részt a Miskolci Állatkertben, ahol a Mikulással is találkozhatsz. Ehhez pedig csupán négy kérdésre kell válaszolnod.

Hogyan juthatsz el a Mikuláshoz?
- Az állatkerti séta kezdetén egy névre szóló útlevelet és egy térképet kapsz a pénztárban. 
- Meghatározott helyszíneken a Manók által feltett kérdésekre helyesen válaszolva pecsétet kapsz az útleveledbe. 
- A séta végén, ha megszerzed mind a négy pecsétet, akkor bemehetsz a Mikuláshoz, akitől megkapod a várva várt ajándékot.

Hogyan vehetsz részt a programon?
A kaland feltétele egy előzetesen regisztrálsz a Miskolci Állatkert honlapján ide kattintva, amelyet 2022. december 1-ig van lehetőséged megtenni. A megszokott belépőjegyen felül, az útlevél és a mikuláscsomag díja 2.000 Ft.

A séta az állatkert területén térköves és zúzalékos erdei úton halad. A program teljesítése kb. 1-1,5 órát vesz igénybe (kb. 1000 m). A jegypénztár 15 órakor zár, az állatkert 16 óráig van nyitva.

Forrás: Helló Miskolc

Adventi villamos

Tizenegyedik alkalommal indul útjára idén az adventi villamos Miskolcon.

A mézeskalács házikó a tavalyi belső arany díszítéssel gurul ki a remízből, ebben a ragyogó pompában fogadják az utasokat a szépség és a szörnyeteg mese szereplői: Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike. Első útjára november 27-én indul az adventi villamos, utoljára január 6-án lehet majd rajta utazni.

Forrás: Menetrend és információk a Minap-on

Mosonmagyaróvár

Idén elmarad a Téli Fesztivál Mosonmagyaróváron, az ünnepi fények és hangulat egy ponton, a Régi vámház téri zöldterületen koncentrálódik: ott lesz a Mikulás-ház és a mindenki karácsonyfája is. 

Programokat ITT találod!

JULI MAMI - Miskolcimami

 

Neked ajánljuk!

Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Mesés, különleges karácsonyi hangulat a gödöllői Karácsonyházban

Ünnepet csalogató mesevilág vár a gödöllői Karácsonyházban, ahol a legidősebb felnőtt is gyerekként érezheti magát, a rengeteg színben tündöklő karácsonyi paradicsomban. 22 éve minden évben novembertől Gödöllőn egy csodálatos ház karácsonyi díszbe öltözik, és nyitja meg kapuit és hangulatos adventi vásárát.
Ugrás az oldal tetejére