Jelenlegi hely

Húsvétkor is mentesen - gluténmentes receptek az ünnepre

Ha ételintoleranciás vagy ételallergiás van a családban, akkor bizony minden ünnepre extrán kell készülni. Ilyen a Húsvét is, nem olyan egyszerű a sütés-főzés, bizony jóval több felkészüléssel jár. Hoztunk néhány fincsi mentes receptet Pintér Mónika Szeretetkonyhájából, hogy megkönnyítsük a dolgotokat, legyen az hidegtál, linzer vagy akár kalács!

Húsvéti reggeli kása

Hozzávalók:

  • növényi tej
  • gluténmentes zabpehely
  • méz
  • díszítésként: barackbefőtt, banán, sárgarépa, csokitoll

Elkészítés:

A növényi tejet felforraljuk, elkeverjük benne a gluténmentes zabpelyhet és elzárjuk. Hagyjuk, hogy a zabpehely beszívja a folyadékot. Mézzel ízesítjük, tetszőlegesen dekoráljuk. 

Húsvéti hidegtál, húsvéti tulipán

Hozzávalók:

  • 1 doboz tejmentes “tejföl” 
  • 2 evőkanál glutén-tej és tojásmentes majonéz 
  • egy doboz édes kukoricakonzerv
  • 1 fél fej lila hagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • opcionálisan növényi feta is mehet bele, apróra vágva nagyon finom, így krémesebb íze lesz
  • díszítésnek újhagyma és paradicsom

Elkészítés:

A tejfölt kikevertem a majonézzel, majd beletettem az apróra vágott lila hagymát és a lecsepegtetett kukoricakonzervet, opcionálisan a krémsajtot is. Sóval, borssal ízesítettem. Eközben kifaragtam a paradicsomból a tulipánfejeket és megtöltöttem a majonézes salátával. Újhagymával díszítettem. 

Húsvéti citromos linzer

Hozzávalók:

  • 30 dkg univerzális gm lisztkeverék vagy Schar C süteményliszt
  • 20 dkg tejmentes margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db kezeletlen (BIO) citrom lereszelt héja és egy pici leve is.

Elkészítés:

A kézmeleg margarinnal összedolgozzuk a lisztet és a porcukrot, belereszeljük a citromot és egy pici levet is nyomunk a tésztába. 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy visszakeményedjen a tészta és ki tudjuk nyújtani. 
Ezután a tésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd tetszés szerint szaggatjuk. 
Alsó-felső sütésen 175 fokon 7-10 perc alatt elkészül.

Vaníliapudingos mandulás linzer

Hozzávalók:

  • 15 dkg Schär B liszt
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 5 dkg nádporcukor
  • 12 dkg tejmentes margarin
  • 30 ml növényi tej
  • kis vanília aroma (kb. 10 gr)
  • 1 bio citrom lereszelt héja
  • fél citrom kifacsart leve

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőbe tesszük kb. fél órára. Ezután újra átgyúrjuk rizslisztes felületen, majd kinyújtjuk, tetszőleges mintára szaggatjuk. Ha kis virág alakú linzer készül belőle, cseresznye vagy eperlekvárral töltjük, akár darált dióval, darált mandulával szórjuk meg. Mi most tojás alakot formáztunk, 175 fokon 12-15 percig sütöttük. Egy sűrűbb növényi tejes vaníliapudingot készítettünk, majd kihűlés után azzal töltöttük meg.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:

  • 240 gramm Schär B liszt
  • 10 gramm útifűmaghéj
  • 150 gramm langyos növényi tej
  • 100 gramm növényi tejszín
  • fél csomag porélesztő
  • 50 gramm cukor
  • csipet só
  • 20 gramm olvasztott tejmentes margarin+a kenéshez kb. 10 gramm
  • opcionálisan mazsola

Elkészítés:

A tej felével kikeverjük az útifűmaghéjat, egy kocsonyás állagú anyagot kapunk.
Kimérjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, és az egészet az útifűmaghéjjal együtt kidagasztjuk. Kelesztjük. Mi kipróbáltuk a hideg kelesztést és nagyon bejött. (Este dagasztottuk ki a tésztát, hűtőbe tettük, majd reggel formáztuk és sütöttük)
Olajozott felületen átgyúrjuk a kelt tésztát, majd három egyenlő részre osztjuk. Egy nagyon jól formázható, rugalmas tésztát kapunk.
Kisodorjuk egyenként és összefonjuk. A tetejét lekenjük olvasztott margarinnal vagy baracklekvárral. (nyilván, ha fogyaszthatsz tojást, azzal lesz a legszebb)
170 fokon sütöttük 25 percet. 
Rácson hűlni hagyjuk, utána szépen szeletelhető. Isteni finom, teljesen a hagyományos kalács ízére hasonlít.


Jó étvágyat!


Pintér Mónika

Gasztroblogger, 5 gyermek édesanyja

További mentes receptek:
www.szeretetkonyham.hu

 

- KAPOSVÁRIMAMI -

Neked ajánljuk!

Házi nasik zabpehelyből - nem csak gyerekeknek!

Házi nasik zabpehelyből - nem csak gyerekeknek!

Gyorsan elkészíthető, finom, egészséges házi készítésű nassolnivalók zabpehelyből. Íme a kedvenc receptjeim!
Csomagoljunk egészséges tízórait és uzsonnát gyermekeinknek!

Csomagoljunk egészséges tízórait és uzsonnát gyermekeinknek!

Szeretném megkönnyíteni az iskolakezdést a szülők részére. Ha a gyermek háromszori étkezést kap az iskolában, az anyukák nagy része, akkor is aggódik: „eszik-e eleget?” „szereti-e, amit bent kap?” „megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jut-e?” És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a mai gyermekek nagy része nem rajong az egészséges ételekért. Íme néhány hasznos tipp, hogy könnyebb legyen!
Ötletek tanulósarok kialakításához, és nem csak gyerekeknek!

Ötletek tanulósarok kialakításához, és nem csak gyerekeknek!

Egy jól kialakított tanulósarok segíti a koncentrációt és a hatékony tanulást, különösen, ha gyerekekről van szó. Fontos, hogy a tér rendezett, kényelmes és inspiráló legyen. Hoztam néhány ötlet, hogyan alakíthatsz ki ideális tanulósarkot.
Hogyan ünnepelheted meg a Jótékonyági Világnapot?

Hogyan ünnepelheted meg a Jótékonyági Világnapot?

A Jótékonysági Világnap (World Charity Day) minden évben szeptember 5-én kerül megrendezésre. Az ENSZ Közgyűlése hozta létre ezt a napot 2012-ben, és azóta világszerte megemlékeznek róla, hogy felhívják a figyelmet a jótékonyság fontosságára és ösztönözzék a közösségeket és az egyéneket a segítő tevékenységekben való részvételre.
Ugrás az oldal tetejére