Jelenlegi hely

A gázfűtés korszerűsítés legfontosabb szempontjai

Mindannyian ismerjük azt a mondást, hogy amit használnak, az biztos, hogy el tud romolni. Ez így van mindennel. Hányszor fordult már elő az életünk során, hogy egy gép vagy egy használati tárgy pont akkor romlott el, amikor biztos, hogy nem számítottunk rá és ezzel okozott kisebb vagy nagyobb bosszúságot. És ez tényleg így van, szinte az élet minden egyes területén.

A fűtés szezon közeledtével nyilván aktuális téma lesz a lakásban vagy házban található fűtőtest vagy radiátor beüzemelése vagy akár korszerűsítése. Nyilván ez is egy olyan dolog, amit időről-időre érdemes megújítani.

Az olyan weboldalak, mint a klimaszakaruhaz.hu remekül összefoglalják, hogy mire kell figyelni a gázfűtés korszerűsítésénél. A következőkben vegyük példának azt, hogy mondjuk kondenzációs gázkazánnal szeretnénk megújítani a lakásban vagy házban a fűtést. Alapvetően, amit előre tudnunk kell, hogy a kondenzációs kazánnal egyáltalán nem egyszerű és nem is olyan olcsó a korszerűsítés.

Mi a helyzet a régi nyílt tüzelésű kazánokkal?

Ezek egészen egyszerűen már nagyon nem korszerűek. Amíg még normálisan működnek, addig minden probléma nélkül lehet őket használni. Viszont cserélni vagy felújítani, netán kicserélni őket már nem lehet. Elsősorban azért, mert már nem korszerűek, elavultak és mivel már nem is forgalmazzák őket, így nincs is mit és hogyan kicserélni rajtuk.

A kazánokat csak képesített gázszerelő cserélheti ki. Ez logikus is, hiszen ha egy amatőr, hozzá nem értő egyén szeretné saját maga kicserélni, abból több kár is keletkezhet, mint haszon. Viszont ezeknek a kazánoknak a cseréje elérheti akár a milliós tartományt is, úgy, hogy még csak a legolcsóbb kazánt választottuk és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egy új kazán beszerelésének az adminisztrációja, akár még 2 hónapot is igénybe vehet.

És mi a helyzet a hőleadókkal, a felületfűtéssel és a radiátorokkal?

A gázkazán kondenzációs üzemmódban történő megbízható működéséhez és a kívánt hatásfok eléréséhez egészen egyszerűen alacsony hőmérsékletű hőleadóra van szükség. A radiátorok esetében a legcélszerűbb valamilyen felületfűtési rendszer kiépítése volna, mint például fal vagy padló fűtés azért, hogy elérjük a 100%-os hatásfokot. Ebben az esetben, ha az összes munkálatot, burkolást, festést összeadjuk, akkor akár 2-3 milliós összeg is kijöhet, ami nem kevés.
Ezek mellett sokan azt mondják, hogy a gáz fűtőértéke finoman szólva sem a legjobb, illetve az üzemeletetési költség is folyamatosan nő. Gondoljunk csak bele, hogy a földön egyre kevesebb gáz található, ennek a kitermelési költsége egyre csak nő és mindez nagyban függ a kitermelőktől és a szállítóktól is egyaránt.

Összességében elmondható, hogy a gázfűtés korszerűsítés egyáltalán nem gazdaságos, fenntartható, korszerű és végképp nem környezetbarát, környezettudatos, így ez ritkán a legjobb megoldás.

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére