Jelenlegi hely

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.


Kép forrása

Mi a baj az édesítővel?

Gyakran hallom, hogy:

  • „nem bírom az édesítő ízét”
  • „hasmenésem van tőle”
  • „az édesítő egészségtelen”
  • „édesítőszert nem akarok a gyerekemnek, vagy a páromnak adni, nem készítek kétféle desszertet”.

Cukor nélkül, természetesen, egészségesen


Kép forrása

Vegyük sorra milyen alternatíváink vannak, hiszen cukor nélkül is sok természetes variáció létezik, amelyek egészségesebbek és/vagy alacsonyabb glikémiás indexszel (lassabban emelik meg a vércukorszintet) rendelkeznek.

  • Méz: vitaminokban és ásványi anyagokban (A, B, cink, kálium, kálcium, magnézium, króm, cink, vas) gazdag, azonban kalória tartalma magas. Íze karakteresebb, különleges ízt adhat. 1 évnél fiatalabb babáknak semmiképpen se adjunk, mert allergizálhat!
  • Datolya: természetes cukortartalma magas, emellett rostokat, A, C, B vitaminokban, magnéziumban, kálciumban és vasban is gazdag. Kifejezetten édes íze van, így egy-két szem elmajszolása is megszünteti az édesség utáni sóvárgást. Én úgy használom, hogy picit beáztatom a gyümölcsöt és pépesítem, így bármilyen sütihez is adható.
  • Banán: pürésítve süteményekbe is tökéletes, minél érettebb, annál édesebb. Természetes cukrokat tartalmaz, A, B6, C vitamint, káliumot, foszfort, vasat és rostokat. Zabpalacsintába, banánkenyérbe, Mozart kuglófba remekül illik.
  • Alma: kevesebb cukrot tartalmaz, mint a banán, emellett rostban gazdag és lédús is! Vitamin tartalma miatt is szeretem. Pürésítve vagy reszelve is tökéletes és a levét is mindig felhasználom. Almás réteshez, almás pitéhez nem teszek plusz édesítést az alma mellé, inkább olyan fajtát választok, ami magában is elég édes. Ha kész a süti és szükséges, utólag lehet darálni rá plusz édesítőt.
  • Agávé szirup: alacsony glikémiás indexű édesítő, íze enyhe. Szószokhoz és öntetekhez szeretem alkalmazni.

Nem minden édesítőszer „ördögtől való”, itt van három természetes formája:

  • Kalóriamentes cukoralkohol, vagyis eritrit.
    Íze és adagolása hasonlít a cukorhoz, a vércukorszintet pedig szinte egyáltalán nem emeli meg, glikémiás indexe nulla. Én gyakran használom. Fogyókúrázóknak jó alternatíva.
  • Stevia: stevia növényből vonják ki, alacsony kalóriatartalmú. Nagyon édes, kis mennyiség elegendő belőle. Jellegzetes mellékíze miatt sokan nem kedvelik.
  • Nyírfacukor (xilit): szintén cukoralkohol, azonban óvatosan kell adagolni, mert aki nincs hozzászokva emésztési panaszokat, hasmenést tapasztalhat.

Kép forrása

Remélem Téged is felcsigáztalak és kipróbálsz pár ötletet. A variációknak csak a fantáziánk szab határt. Bátran kísérletezzetek!


Szerző: Völgyesi Anett
funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző, a kaposvári Perfect Shape Alakformáló Szalon tulajdonosa

"Ha valamit nagyon akarsz, ne hagyd, hogy mások meggyőzzenek arról, hogy nem tudod elérni." Lewis Hamilton

 

- KAPOSVÁRIMAMI -

Neked ajánljuk!

5 apró szokás, amitől kiegyensúlyozottabb lesz a családi élet

5 apró szokás, amitől kiegyensúlyozottabb lesz a családi élet

Van, amikor minden egyszerre történik: a gyerekek beszélnek, a táska nincs bepakolva, a vacsora odakozmál, és persze épp akkor csöng a telefon. Ilyenkor a „kiegyensúlyozott családi élet” kifejezés leginkább egy távoli álomnak tűnik. Pedig nem a nagy, drámai változások segítenek, hanem azok az apró szokások, amik csendben, lassan átrendezik a napjainkat.
5 dolog, amit a természet jobban tanít, mint bármelyik iskola

5 dolog, amit a természet jobban tanít, mint bármelyik iskola

Gyerekkorunkban magától értetődő volt, hogy kint játszunk. Faleveleket gyűjtöttünk, kavicsokat raktunk sorba, vagy csak lestük, ahogy a hangyák jönnek-mennek a járdán. Ma sok gyerek idejének nagy része zárt térben telik: iskola, otthon, képernyő.
A női termékenység titkai

A női termékenység titkai

A fogantatás és a születés misztérium. Ma már mintha ezt elfelejtettük volna. Mintha a nők már nem bíznának a testükben és abban, hogy képesek egy gyermeket a világra hozni. Egyre inkább támaszkodnak a külső hatásokra, orvosi segítségre. A külső hatások miatt is, hiszen a társadalom nyomása és a stresszes környezet egyáltalán nem segít a nyugodt gyermekvállalásban. Sok nő egyre később, gyakran csak a negyvenes éveiben jut el oda, hogy megtalálja a megfelelő párt, akivel családot alapítana, és biztos egzisztenciát is tud maga mögött. A testünk ilyenkor még alkalmas a babavállalásra, de nem mindegy hogy addig hogyan éltünk. Mit történt testünkkel, lelkünkkel.
Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Az ősz a sült alma, az illatos fűszerek és a sütőtök szezonja nálam, főleg, ha már kint beköszönt a csípős idő. Ilyenkor egy házi sütemény nem csak a testet, de a lelket is felmelegíti. Mit süssünk, ha az őszi ízek élvezete mellett az egészség is fontos szempont számunkra?
Ugrás az oldal tetejére