Jelenlegi hely

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni, anélkül hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.


Kép forrása

Mi a baj az édesítővel?

Gyakran hallom, hogy:

  • „nem bírom az édesítő ízét”
  • „hasmenésem van tőle”
  • „az édesítő egészségtelen”
  • „édesítőszert nem akarok a gyerekemnek, vagy a páromnak adni, nem készítek kétféle desszertet”.

Cukor nélkül, természetesen, egészségesen


Kép forrása

Vegyük sorra milyen alternatíváink vannak, hiszen cukor nélkül is sok természetes variáció létezik, amelyek egészségesebbek és/vagy alacsonyabb glikémiás indexszel (lassabban emelik meg a vércukorszintet) rendelkeznek.

  • Méz: vitaminokban és ásványi anyagokban (A, B, cink, kálium, kálcium, magnézium, króm, cink, vas) gazdag, viszont kalória tartalma magas. Íze karakteresebb, különleges ízt adhat. 1 évnél fiatalabb babáknak semmiképpen se adjunk, mert allergizálhat!
  • Datolya: természetes cukortartalma magas, de emellett rostokat és A,C és B vitaminokban, magnéziumban, kálciumban és vasban is gazdag. Kifejezetten édes íze van, így egy-két szem elmajszolása is megszünteti az édesség utáni sóvárgást. Én úgy használom, hogy picit beáztatom a gyümölcsöt és lepépesítem, így bármilyen sütihez is adható.
  • Banán: pürésítve süteményekbe tökéletes, minél érettebb, annál édesebb. Természetes cukrokat tartalmaz, és A, B6,C vitamint,káliumot, foszfort, vasat és rostokat. Zabpalacsintába, banánkenyérbe, Mozart kuglófba remekül illik.
  • Alma: kevesebb cukrot tartalmaz, mint a banán, de rostban gazdag és lédús. Vitamin tartalma miatt is szeretem. Pürésítve vagy reszelve is tökéletes, a levét is mindig felhasználom. Almás réteshez, almás pitéhez nem teszek plusz édesítést az alma mellé, hanem olyan fajtát választok, ami magában is elég édes. Ha kész a süti és szükséges, utólag lehet darálni rá plusz édesítőt.
  • Agávé szirup: alacsony glikémiás indexű édesítő, íze enyhe. Szószokhoz és öntetekhez szeretem alkalmazni.

Nem minden édesítőszer „ördögtől való”, itt van három természetes formája:

  • Kalóriamentes cukoralkohol, vagyis eritrit.
    Íze és adagolása hasonlít a cukorhoz, a vércukorszintet, pedig szinte egyáltalán nem emeli meg, glikémiás indexe nulla. Én gyakran használom. Fogyókúrázóknak jó alternatíva.
  • Stevia: stevia növényből vonják ki, alacsony kalóriatartalmú. Nagyon édes, kis mennyiség elegendő belőle, viszont van egy jellegzetes mellékíze, ami miatt sokan nem kedvelik.
  • Nyírfacukor (xilit) szintén cukoralkohol, viszont óvatosan kell adagolni, mert aki nincs hozzászokva emésztési panaszokat, hasmenést okozhat.

Kép forrása

Remélem Téged is felcsigáztalak és kipróbálsz pár ötletet. A variációknak csak a fantáziánk szab határt. Bátran kísérletezzetek!


Szerző: Völgyesi Anett
funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző, a kaposvári Perfect Shape Alakformáló Szalon tulajdonosa

"Ha valamit nagyon akarsz, ne hagyd, hogy mások meggyőzzenek arról, hogy nem tudod elérni." Lewis Hamilton

 

- KAPOSVÁRIMAMI -

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni, anélkül hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére