Jelenlegi hely

Ajándékcsomagolás környezetbarát zw módon

Bizony, ez is lehetséges, és képzeljétek, még esztétikus is tud lenni, sőt, az alkotókedved is kiélheted! Tippek kedvcsináló képekkel a zöldszívű debreceni szerkesztőinktől.

Szívünknek kedves embereknek hajlamosak vagyunk nem csak az ajándékot, de bizony a csomagolást is eltúlozni. Pedig a csillámos, lakkos ajándékzacskók helyett egy kis ötleteléssel igazán mutatósan tudunk csomagolni. Főleg, ha ezzel a háztartásban felhalmozódott holmik mennyiségét is csökkentjük. Lássuk hát, hogy csomagolhatunk zw azaz zero waste módon.

Ne dobd ki azonnal a műanyag fádat, ha már úgy hozta az élet, hogy az van, és rohanjatok cserepeset venni! Nem ettől leszel környezettudatosabb. Attól, hogy újabb szemétmennyiség termelése nélkül szeretnénk élni, a régóta felhalmozódott tárgyaknak, alapanyagoknak új felhasználási módokat kell találnunk, hasznosan is eltölthetik azt a röpke pár ezer évet a lebomlásig.

Alapanyagok

Félretéve a viccet, bizony sok minden gyűlik össze a szekrényekben, fiókokban, pláne egy olyan nagy recycling-matadornál, mint én.

  • különböző méretű tortapapírok,
  • ki nem dobott régi naptárak, poszterek,
  • nyakláncok és karkötők, medálok,
  • kisebb méretű csomagolópapírok, újságpapírok...

Tesszük-vesszük őket egész évben, céltalanul, de sajnálva kidobni őket. Egy-egy kampányszerű rendrakáskor aztán új helyre kerülnek, elmélázunk múltjukon. De milyen jól jönnek most, ajándékcsomagoláskor, ráadásul a lelkünknek is többszörösen jóleső érzés, hogy új életet kaphatnak.

Lássuk, mit mivel mibe

Könyvet, noteszt, határidőnaplót, desszertet, fa dobozkát, sőt, egy mini társasjátékot csomagoltam ezekbe a "maradékokba". Egy naptárlap nem olyan nagy, de ez a beszélgetős társasjáték - mérete utazáshoz is ideális - pont belefér; a vintage lap földszíneit feldobja a bordó raffia, a borostánylevél, a fehér fa és a fahéjrúd kontrasztja.

Dekorálhatjuk a csomagokat is

Látszik, hogy mindenre felkészültem: a dekoráláshoz zöld fenyőágakat, ezüstös levendulát és borostyánt vágtam. Fahéjrudat, apró fa terméseket, mézeskalács angyalkát, fa karácsonyfadíszt készítettem elő. A csomagok körbekötözéséhez raffiát, spárgát, megunt nyaklánc bőr pántját, karkötőt használtam.

A végeredmény szinte kelleti magát. Felirat is készült, amit stílszerűen fa csipesszel rögzítettem az ajándékra. Az ágakat az ajándékok felbontása után ne dobjátok ki, vízbe állítva sokáig díszítik a szobát. Nálunk tavaly a fürdőbe kerültek ... 

Alapdarabok dekorációhoz

Szeretünk dekorálni, ősi ösztön. De ez bizony egy műanyagtermelő iparág. Érdemes klasszikus formájú, jó minőségű alapdarabokba beruházni, így sokáig és sokszor felhasználhatóak, variálhatóak. Pláne, ha egy-egy szezondobozt nyitva elcsomagoljuk őket a következő alkalomig. Nálunk van őszi-tavaszi, téli és karácsonyi doboz is, van, amelyik tizenéve költözik velem. A zw jegyében papírdobozokat vontam be stílszerűen maradék csomagolópapírral. Akkor, amikor még vettem csomagolópapírt.

És íme itt az emlegetett példa: A tavalyi fürdőszobadekor. A koszorúnk maradék dekoranyagokból készült, 8-10 éve költözik velünk, alapja egy szőlőmetszés hozadéka. Kicsit megviselt, tavaly az ajtón lógott még, de a szomszéd macskája kitombolta magát unalmában rajta. A fa házacskák tetejére télen havat imitáló papír kerül, de univerzálisan minden szezonban jól felhasználhatóak, ők is évek óta állandó szereplők a lakásdekorban.

A kreativítás és egy pohár forralt bor legyen veletek a karácsonyi készülődéshez! Ne feledjétek, a bejgli kötelező, a rokonság opcionális!

ADL - Debrecenimami

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Ugrás az oldal tetejére