Jelenlegi hely

Könnyed gyermekágy?

A várakozással teli hetekben, hónapokban a gondolataitokat fogva tartja a várható szülésélmény. Meddig fog tartani? Mennyire fog fájni? Milyen módon végződik? Minden rendben lesz?

Ezen nincs mit csodálkozni: természetes, hogy a fókuszotok eme - várhatóan az egész életeteket meghatározó - élményen van.

Sokan elképzelitek, hogy a szülés utáni aranyórától kezdve jobbára a meghitt, boldog, megkönnyebbült időszak veszi kezdetét. De hamar jön a felismerés, hogy a korábbi izgalmas megélés csak fokozódik. Ha először adsz életet, ez a szakasz  tele lesz számodra eddig kevésbé tapasztalt érzésekkel, eseményekkel; de ha már szültél korábban,  ez az állapot akkor is együtt jár a megoldások keresésével, esetleg váratlan történésekkel, melyekre előre nem is gondoltál.

Ezért is nagyon fontos, hogy tudatosan készülj fel előre, szervezz meg dolgokat addig, amíg ideális esetben kipihentebb vagy, mint amilyen a babázás idején leszel.

Legyenek hiteles információid az újszülött gondozásáról, a szoptatásról, készítsd el azokat az eszköztárakat, melyekre majd szükségetek lesz. A kialakult gondolataidat érdemes átbeszélni a kis jövevény édesapjával, hiszen ő lesz a legfontosabb támaszod, s nagyon fontos, hogy a nézőpontokat ne éles helyzetben egyeztessétek, hanem még a nyugalom periódusában. Abban az esetben, ha ti ketten már szövetségre léptetek és megállapodtatok bizonyos szituációkat előre vetítve (pl. kinek mi lesz a feladata a baba körül?), feltétlenül érdemes beavatni az újdonsült család jövőbeni segítőit is, hogy ők is tisztában legyenek a terveitekkel. Ez azért előnyös, mert a kimerültségtől esetleg elbizonytalanodó szülőknek a kitartáshoz biztatásra van szükségük. Segítőitek lehetnek ezen kételyekkel teli időszakban a családtagok, a tapasztalt barátok, szakemberek szintjén pedig a szülésznő, védőnő, szoptatási tanácsadó, gyermekágyas segítő.

Az az igazság, hogy bármennyire szeretnétek is, a babákhoz nem létezik recept.

Megoldási stratégiák létezhetnek ugyan, de tény, hogy többszöri próbálkozás szükséges annak megállapításához, hogy nálatok melyik válik be. A már megfejtettnek tűnő módszer sem jelent garanciát, ezért a rugalmasság lehet a legfőbb erényetek. Ahogy a felnőtt ember igényei sem azonosak minden nap, úgy az újszülötteké sem.

Minden szülő a legjobbnak vágyik lenni, de időt érdemes hagyni az összeszokásra, megélni és élvezni a pillanatokat, s elfogadni azt, hogy az igyekezet ellenére sem tudtok a saját magatok szemében tökéletesek lenni. Ez egy ilyen élethelyzet, ahol jó a nehézségek helyett az örömre fókuszálni, egymásba kapaszkodva összekacsintani, s időt hagyva magatoknak elfogadni az esendőséget.

A párból család születik, megváltozik a családkép. Egy örökbe fogadott kisállat is összehangolódást igényel, s ez pláne így van akkor, ha az önmagáról gondoskodni még nem tudó, teljes egészében rátok hagyatkozó, legféltettebb kincsetekről van szó. Próbáljátok elengedni az elvárásaitokat, hallgassatok a belső megérzéseitekre, bízzatok magatokban és egymásban, a gyermeketeknek legfőképpen rátok van szüksége.

Gyakorlatias szempontból célszerű előre bevásárolni, átgondolni a főtt ételről való gondoskodás módját, s a háztartási feladatokat minél jobban leegyszerűsíteni. Tervezésnél vegyétek figyelembe a kényelmi szempontokat is, miszerint az első hetekben előnyös, ha a baba az anya közelében van elhelyezve, hogy könnyebben reagálhasson az újszülött jelzéseire.

A kellő pihenés a szülés utáni regenerálódáshoz, a szoptatáshoz és az anyai teendők könnyedebb ellátásához elengedhetetlen, s természetesen az apának is szükséglete a kipihent állapot, ezért minden létező alkalmat használjatok ki, ha nyugalom van körülöttetek. Ne feledjétek, hogy nem szégyen segítséget kérni és elfogadni olyan személytől, aki iránt bizalommal vagytok.

Örömteli várakozást és boldog babázást Nektek!

Pálfi Betti és Pintér Edina

Dinetti Babusgató

- Pécsimami -

 

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
Ugrás az oldal tetejére