Jelenlegi hely

Parlamenti Ifjúsági Nap az Országházban

Jelentkezési határidő: 2016. április 25. 

Idén ötödik alkalommal rendezik meg május 27-én a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A programot az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága közösen szervezi.  

A Parlamenti Ifjúsági Nap célja, hogy a fiatalok megismerhessék a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, az Országházat, megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan részt vegyenek az őket érintő közösségi ügyek megoldásában. A Parlamenti Ifjúsági Napon részt vevő 250 diák a nap során hazai és európai uniós parlamenti képviselőkkel beszélgethet, interaktív vitajátékban vehet részt, bejárhatja az Országházat, és megismerkedhet az EU ifjúsági programjával, az Erasmus+ programmal is, amely lehetőséget teremt a fiataloknak saját ötleteik megvalósítására.

A képviselői vita a fiatalok saját, előre átgondolt kérdéseire, a vitajáték pedig az őket érintő témákra épül, melyeket a helyszínen megvitathatnak magyar illetve európai parlamenti képviselőkkel. 

A csoportok részvételét - a felkészüléssel és a kreatív beszámolóval együtt - szakmai zsűri értékeli.

Az általuk legjobbnak talált osztály fődíja egy Euroscola-programon való részvétel Strasbourgban, az Európai Parlament támogatásával.

Program

09:30-10:20 Érkezés 
10:30-11:00 Megnyitó 
11:10-12:25 Kérdezd a képviselőt - strukturált párbeszéd
12:25-13:15 Ebédszünet 
13:15-14:30 Ki mit tud a demokráciáról? - Vitajáték
14.30-14.45 Díszőrség bemutatója 
15:00-15:30 Parlamenti séta (választható, budapesti iskolák számára 9.15-9.45)

 

 

Jelentkezés

A Parlamenti Ifjúsági Napra való jelentkezés feltétele, hogy az osztályok átgondolják és összegyűjtsék azokat a témákat, kérdéseket, amelyeket a meghívott képviselőkkel meg szeretnének vitatni (néhány mondatban, maximum 5 kérdéssel).

Jelentkezni az online adatlap kitöltésével lehet. A programokon egy osztály maximális létszáma 30 fő (plusz 2 kísérő) lehet. Az osztályok kiválasztásánál az általuk javasolt témákat és a földrajzi kiegyenlítettség szempontjait veszik figyelembe a szervezők. Előnyt jelent, ha a diákok küldenek egy rövid bemutatkozó üzenetet (maximum 2 perces, okostelefonnal készített videóüzenet).

Az Országház-látogatáshoz a MÁV iskolai csoportok részére ingyenes utazást biztosít. Kérjük, a jelentkezési felületen jelezzék, amennyiben az ingyenes utazás lehetőségét igénybe szeretnék venni! A résztvevők számára a szervezők szendvicsebédet biztosítanak.

Jelentkezési határidő: 2016. április 25. éjfél

További részletek a Felhívásban olvashatóak. 

 

Forrás: Európa Parlament Tájékoztatási Iroda

 

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Ugrás az oldal tetejére