Jelenlegi hely

Nem minden vérnyomásmérő megbízható - Termékteszt a Tudatos Vásárlók Egyesületétől

Az egyesület ingyenes terméktesztjéből kiderül, melyik termékre számíthatunk. Sajnos egyáltalán nem alap, hogy minden esetben megbízható, pontos eredményt olvashatunk le a kijelzőről.

A magas vérnyomás nem csak férfidolog. A menopauza után a nőknél is nő a kockázata. A magas vérnyomás nem jár fájdalommal, de kezeletlenül életveszélyes lehet: fennáll az erek károsodásának, a szívinfarktusnak és a stroke-nak is a veszélye. A magas vérnyomás időben történő felismerésében segíthet az otthoni vérnyomásmérés is. A Tudatos Vásárlók Egyesületének ingyenes terméktesztjéből kiderül, melyik termékre számíthatunk. Sajnos egyáltalán nem alap, hogy minden esetben megbízható, pontos eredményt olvashatunk le a kijelzőről. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel való együttműködésének köszönhetően most 11 márka 18 vérnyomásmérőjének teszteredményeit hozta el nekünk. A tesztelt termékek között csuklós (8 db) és felkaros (10 db) eszközöket is találunk. 3 fő szempont szerint vizsgálták a készülékeket:

Pontosság és megbízhatóság.
Természetesen ez számított bele legnagyobb arányban (60%-kal) a végeredménybe.

A mérésekből az derült ki, hogy ha pontos és megbízható vérnyomásmérőt szeretnénk otthonra, alapos kutatómunkát kell végezzük vásárlás előtt. Ugyanis bőven akadnak termékek, amelyek közel sem pontosak, vagy éppen esetleges, hogy mikor, mit mutatnak. Az egyik legdrágább tesztelt termék a Boso medicus exclusive (átlagára 47 000 Ft) például meg se közelítette a pontosan mérendő értéket, ellenben ezt megbízhatóan és következetesen tette. Tehát bizton számíthatunk rá, hogy nem fog pontos értéket mutatni. De még a legpontosabb termékek sem voltak 100%-osan megbízhatóak. Ez csak annyit jelent, hogy otthoni állapotkövetésre természetesen megfelelnek, de nem érdemes azt gondolnunk, hogy pontos képalkotásra használhatjuk az ilyen készülékekkel mért eredményeket. 

Használat a mindennapok során.
Szakemberek és önkéntesek is értékelték, hogy mennyire egyszerű vagy éppen bonyolult a vérnyomásmérők beüzemelése, kezelése, a mérés lépései, a mandzsetta felhelyezése, a kijelző, gombok értelmezése vagy éppen a használati utasításban való tájékozódás. 

E szempontok szerint egyébként kifejezetten jól szerepeltek a vérnyomásmérők. A tapasztalatok szerint jellemzően felhasználóbarát készülékeket terveztek a gyártók. A Medisana BU 586 voice lógott ki leginkább a sorból, de még ezzel a termékkel is boldogultak azért a tesztelők.

Hibaérzékenység
Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire mérnek pontosan helytelen használat esetén, illetve a sérülékenységüket is tesztelték ejtésvizsgálat keretében. 

Ez a vizsgálat azért is érdekes, mert otthoni körülmények között előfordulhat, hogy nem tökéletesen helyezzük fel a mandzsettát, vagy véletlenül elejtjük az eszközt. Kérdés, hogy még így is számíthatunk-e viszonylag pontos eredményre. Szerencsére kiderült, hogy találhatunk a boltok polcain strapabíró készüléket. Viszont van amelyik vérnyomásmérő kifejezetten érzékeny a helytelen használatra, illetve rosszul viseli, ha egyszer-egyszer kiesik a kezünkből. Ilyen például a Medisana BU 535 terméke, amely egyébként egy pontos, megbízható és jól használható otthoni vérnyomásmérő.

A mindenki számára ingyenesen elérhető termékteszt a pontos teszteredményeken túl arról is részletes információkkal szolgál a vérnyomásmérők adatlapján, hogy milyen extra funkciókkal rendelkeznek, mik a pontos méreteik, súlyuk és hogy milyen elemekkel működtethetőek. A tesztelés idején a vizsgált termékek átlagára 10 000 Ft és 49 000 Ft között mozgott. Jó hír, hogy nem kell feltétlenül a legdrágább után nyúlnunk a boltban, hogy egy minden szempontból elfogadható teljesítményt nyújtó darabot vihessünk magunkkal haza. 

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető ITT.
 

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 
Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.
 

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére