Jelenlegi hely

Mit tehetsz, ha még nem vinnéd iskolába gyermeked a vírus miatt?

A jelenlegi állás szerint hétfőn kezdődik az óvoda és az iskola az alsósoknak. Sokan úgy gondolják, hogy még korai összeengedni a gyerekeket, nem érzik biztonságosnak a nyitást. Mit tehet ilyenkor a szülő, hisz az oktatás kötelező?


Forrás

A szülők kétharmada még várna

"Mindkét oldalt megértem, de nem biztonságos." (olvasónk írta)

Több felmérés is készült azzal kapcsolatban, ki hogy gondolkodik erről, nyissunk vagy ne nyissunk, elkezdődjön a tantermi oktatás vagy még várjunk? Itt írtunk erről bővebben, mely szerint a szülők 76,3%-a inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását. 

Nagyon sokan nem tudják megoldani az otthon tanulást, a gyerekek elhelyezését - nincs már szabadságuk, folyamatosan logisztikáznak, nincs más választásuk -, viszik őket és örülnek is az újranyitásnak.

Ugyanakkor vannak olyanok is, akik már átestek a fertőzésen, be vannak oltva, így úgy gondolják miért maradnának otthon.

"Én sem vinném, de nem tudjuk megoldani. Mondjuk, ha nem estünk volna át rajta, lehet nem nagyon vacillálnék..." (olvasónk írta)

Indítottam egy szavazást a Kaposvárimami facebook oldalán, ott a jelenlegi állás szerint 65%-a a szülőknek még nem vinné gyermekét iskolába. Itt tudsz szavazni te is!

A legjobb az lenne, ha lenne választási lehetőségünk.

Van erre valami jogszabály?

Maruzsa Zoltán azt mondta: „Amikor a kormány kiadta a tanévre vonatkozó protokollját, még augusztusban, hogy hogyan zajlik egyébként az oktatás, akkor azt teljesen világossá tettük, hogy egyébként, ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét aztán nem viszi be az iskolába, akkor egyébként ez igazolt hiányzásnak tekinthető. Tehát senkit azért ilyen jellegű hátrány nem ért, hogy ha a szülő nem engedte be.”

Ami viszont aggodalomra ad okot, az, hogy ez a távollét igazolt hiányzásnak minősül. 

A 20/2012 EMMI rendelet 51. § (7) szerint egy tanuló egy tanévben legfeljebb 250 órát hiányozhat, és abban az esetben nem kell kell osztályozó vizsgát tennie, ha az oktatásban töltött idő alatt elegendő jegyet szerzett ahhoz, hogy a tanév végén értékelhető legyen a teljesítménye.

Az igazgatók engedélyezhetik a távollétet

Gulyás Gergely mai tájékoztatója szerint: Az iskolai intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, tehát az alsó tagozatoknál nem lesz párhuzamosan digitális és tantermi oktatás. Valamint elmondta, hogy a tanulmányi rendszerben van szabály a hiányzások pótlására, azonban szerinte, ebben most nagyobb rugalmasságra van szükség, mert senkit nem akarnak kényszeríteni semmire.

Hétfőtől a március 5-e előtti, szeptemberben bevezetett szabályok lépnek életbe az intézményekben. Ez azt jelenti, hogy kötelező lesz a lázmérés, a fertőtlenítés és távolságtartás is. 


Forrás

Mit tehetünk?

Valószínűleg minden iskolában máshogy zajlik ez a protokoll, máshogy kezelik a helyzetet.

  1. Érdeklődj az osztályfőnöknél, kérdezd meg mi az eljárás erre vonatkozólag!
  2. Ha szükséges (nálunk így kell eljárni) írj kérvényt az intézmény igazgatójának, miszerint nem vinnéd gyermeked iskolába a járványhelyzetre hivatkozva. Ha van egyéb indok is, pl. krónikus beteg a családban, akkor azt is mindenképpen írd le!
  3. Az igazgató nagy valószínűséggel engedélyezni és igazolni fogja a hiányzást.
  4. Mindenképpen érdeklődj a tanítóktól, szaktanároktól milyen módon tudja gyermeked pótolni hiányzását, hogyan kapja meg a tananyagot.
    Nálunk pl. így rendelkeztek: "A tanórai és házi feladatok beszerzése a szokásos módon történik, a tanuló munkájának koordinálása a szülő feladata. A pedagógusok a normál munkarend idején külön online oktásra nem kötelezhetők, de egyéni döntés alapján létrehozhatják óráikon az online kapcsolatot, ill. feltölthetnek elektronikus tananyagokat. A szülő kiemelt feladata továbbá, hogy érdemjegy szerzés érdekében az intézménnyel, a pedagógusokkal kapcsolatot tartson, az értékelés lehetőségeinek utána járjon." Tehát a tanárok a tanulmányi rendszerben kiadják majd a feladatokat, amiket a szülők segítségével otthon feldolgozhatnak a távolmaradó gyerekek.
  5. Beszéld meg a tanárokkal, hogyan zajlik majd a teljesítményértékelés!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai készítettek egy kérelemmintát, amivel a járványügyi helyzetre hivatkozva a szülők kikérhetik a gyerekeiket az iskolából. Innen tudod letölteni.

Ebben a kaotikus helyzetben rendkívül nehéz jó döntést hozni, de választanod kell. Viszed vagy inkább még otthon tartanád? Kívánom, hogy mindenki meg tudja hozni belátása, élethelyzete, információi szerinti legjobb döntést!

Elsner-Szentesi Mónika - Kaposvárimami

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Ugrás az oldal tetejére