Jelenlegi hely

Június 10-én különleges égi jelenségnek, gyűrűs napfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi

Június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás szemtanúi lehetünk mi magyarok is. Először is napfogyatkozásról akkor beszélünk, ha a Nap és a Föld közé bekerül a Hold, és így az árnyékot vet a föld egy részére.

Napfogyatkozásból többféle létezik. Van teljes napfogyatkozás, amikor a Hold teljes egészében eltakarja a napkorongot. Gyűrűs napfogyatkozás, amikor a Hold látszólagos átmérője kisebb, mint a Nap látszólagos átmérője, és hibrid napfogyatkozás, ami viszonylag ritka, ez egy átmenetet jelöl a gyűrűs és a teljes napfogyatkozás között.


Forrás: www.petrhoralek.com

A mostani napfogyatkozás egy gyűrűs napfogyatkozás lesz, melyet teljes pompájában Kanadából, Grönlandról és Szibériából lehet majd megfigyelni. Nekünk nem ez lesz a leglátványosabb napfogyatkozásunk, de mindenképp egy különleges jelenség lesz. Magyarországon a Napot 9 százalékban fogja lefedni a Hold. Magyar idő szerint Budapesten 12:04-kor kezdődik és 13:27-kor lesz vége. A legnagyobb kitakarást 12:45-kor fogja elérni.

Csak biztonságosan!

Fontos hangsúlyozni, hogy szabad szemmel sohasem szabad napfogyatkozást nézni. Ha szabadszemmel néznénk, akkor erre kapható speciális napfogyatkozás-néző szemüveg, vagy heggesztőszemüveg (12-13-as fokozattól). Természetesen a nagyobb városok csillagvizsgálói mind szeretettel várják a látogatókat ezen a napon is, de otthoni távcsővel semmiképp nem szabad a jelenséget követni, hiszen komoly szemsérüléseket szenvedhetünk tőle. A gyerekekre is fokozottan figyeljetek!

Miért ilyen különleges?

A napfogyatkozás mindig egy különleges esemény az emberi életben, hiszen nincs még egy olyan csillagászati jelenség, amely akkora lélektani hatást gyakorolna az emberekre, mint a teljes vagy csaknem teljes napfogyatkozás. Amikor még az emberi agy fel sem tudta fogni miért lehet ez a jelenség, hatalmas hiedelmet okozott a földön, pl. a Távol-Kelet egykori lakói óriási sárkányt képzeltek az égre, amely felfalja a Napot, vagy az Újvilág indiánjai úgy vélték, egerek rágják a fogyatkozó égitesteket. Így ne is csodálkozzunk azon, hogy akkoriban a napfogyatkozás idején óriási lármát csaptak az emberek, hogy elűzzék a napot takaró ártó szellemeket, sárkányokat, óriásokat vagy akár az egereket.

Ha a napfogyatkozást a világ összességében nézzük, akkor azt is mondhatnám nem túl ritka esemény, de ha Magyarországról szeretnénk vizsgálni, akkor mégis bizony ritka és különleges programnak ígérkezik. Gyűrűs napfogyatkozás egy ember életében többször is előfordulhat, de teljes napfogyatkozás utoljára nálunk 1999. augusztus 11-én volt, amikor Magyarország egy „sávja” dél körül sötétbe borult. A következőhöz már körülbelül 21.900-at kell aludni, azaz 2081. szeptember 3-án lehet majd hasonló teljes napfogyatkozást megfigyelni. A teljes napfogyatkozás olyannyira ritka, hogy nálunk 1999 előtt utoljára 1842-ben volt hasonló. Egyébként érdekesség, hogy a napfogyatkozások dátumát, körülbelül tízezer évre előre ki lehet számolni, mert a bolygók és csillagok nagyon pontosan mozognak a világegyetemben.

Makai Marianna - Kecskemetimami 

Neked ajánljuk!

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Az elmúlt hetek történései, tragédiája sokunkat sokkolta. Egyre több eset lát napvilágot az iskolai zaklatás témakörében, sajnos időnként tragikus végkifejlettel. Megelőzhető lenne a probléma? Mit tehetünk szülőként? Erről kérdeztük Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológust, a Somogy Megyei Pedagógai Szakszolgálat főigazgatóját.
Cinkos anyák - avagy kinek a feladata a házi feladat?

Cinkos anyák - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Őszi bakancslista - pogramajánló

Bakancslista őszre: keressük a kalandokat!

Nehéz az őszre hangolódni egy ilyen ajándékba kapott csodálatos strandidővel szeptember elején. Őszi bakancslistánkra összegyűjtöttünk sok-sok kalandlehetőséget és ötletet. Kiránduljatok sokat, gyűjtsétek be az utolsó meleg napsugarakat!
Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Rosszabb pillanatokban sokat tud segíteni egy jó szó, kedves gondolat. Erősebbé tesz, ha tudjuk, hogy a felhők felett mindig kék az ég. Készítettünk Nektek egy kis ajándékot az iskolába, hogy ne felejtsétek el az ég színét a szürke napokon se!
Ugrás az oldal tetejére