Az államtitkár úgy fogalmazott: senki nem szeretné sem Magyarországon, sem máshol, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips. Ha nem figyelnek oda, akkor ez könnyen megvalósulhat, ami jelentős kockázatokat hordoz - mondta.
Kiemelte, hogy a felnőttek mintegy 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mindez már gyermekkorban jelentkezik, hiszen minden ötödik kisfiú és negyedik kislány már hétévesen túlsúllyal küzd - jegyezte meg.
Az iskolai büféknek folyamatosan át kell állniuk az egészséges ételek árusítására. A jogyszabályok betartása mindenkire nézve kötlező érvényű, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók az iskolai büfékben.
Az államtitkár kitért az egyéb kormányzati intézkedésekre is, így a mindennapos testnevelésre, a dohányzás kitiltására minden zárt helyről, a menzareformra, hogy minél egészségesebbek legyenek az ételek. Emellett volt fontos lépés, hogy azok a termékek, amelyek a chipsadó hatálya alá esnek, nem árusíthatók az iskola büfékben, az iskolai étel- és italautomatákban.
Hozzátette, hogy a jogszabályok betartatása hosszú folyamat, akárcsak a szemlélet megváltoztatása az egészséges étkezéssel összefüggésben. Mint mondta, fontosnak tartották, hogy a fentiek ne csak a jogszabályokban jelenjenek meg, hanem az intézményvezetők egy körlevélben részletes tájékoztatást is kapjanak. A következő hetekben a jegyzők is kapnak tájékoztató levelet, hogy ők is tisztában is legyenek azzal, mi engedhető meg és mi nem.
Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója arról beszélt, nagyon sok megkeresést kaptak amiatt, hogy az iskolai büfék polcai tele vannak magas só- és cukortartalmú termékekkel. Hozzátette: márciusban teljes társadalmi összefogásra "buzdították" a szülőket, a tankerületeket, az iskolaigazgatókat és a büfék üzemeltetőit.
Több körben tárgyaltak az érintettekkel és próbáltak lépéseket tenni, hogy a jogszabályi előírások eljussanak a büfék üzemeltetőihez, az igazgatókhoz, és betartsák a rendeletet, amely az árusítható termékek körét szabályozza - jelezte.
Kitért arra is, hogy az elkövetkező hetekben várhatóak a szerződéskötések, amikor a tankerületek, igazgatók megállapodnak a büfék üzemeltetőivel. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szerződésben pontosan szabályozzák, milyen termékek árusíthatók az iskolai büfékben.
Iskolai büfék választéka - Javaslatok
Szendvicsek:
- Felvágottas szendvics (korpás, magvas vagy rozsos zsemle, kifli, kenyér; margarin; zöldség; sovány felvágott)
- Májkrémes szendvics (korpás zsemle; baromfi májkrém; zöldség, esetleg mustárral)
- Sajtos szendvics (korpás zsemle, rozsos zsemle; margarin; zöldség; szeletelt sajt, vagy kockasajt)
- Túrókrémes szendvics (korpás zsemle; tavaszi vagy körített túró; zöldség)
- Halas szendvics (korpás zsemle; halkrém konzerv halból, citromlével, margarinnal; zöldség)
Saláták:
- Joghurtos kukoricasaláta reszelt sajttal
- Vegyes saláta hamis majonézzel
- Görög saláta (vagy ehhez hasonló jellegű saláta, oliva olajos, ecetes öntettel)
- Virsli saláta
- Saláta-mix (idény szerint kapható friss, aprított zöldségkeverék öntettel vagy anélkül, esetleg olajos magvakkal, sajttal, túróval, sonkával dúsítva)
Italok:
- Tej (2 dl-es, iskolatej formában, vagy adagolva)
- Tej alapú turmixital (ízesített, illetve gyümölcsös)
- Joghurt - gyümölcsös
- - müzlis
- - natúr
- - joghurtital (poharas vagy adagolva)
- Kefir
- Ásványvíz (szénsavas és szénsavmentes, 3-5 dl-es egységekben, vagy adagolva)
„Édességek” és „nassolnivalók”:
- Müzli szeletek
- Aszalt gyümölcsök (kis adagokban)
- Olajos magvak (kis adagokban)
- Teljes kiőrlésű gabona-termékből készült keksz, puffasztott gabonaszelet, extrudált kenyér
- Tejtermék desszertek (krémtúró, joghurthab, puding)
- Gyümölcsök
Részletesen: ITT olvasható
Forrás: MTI, OGYÉI
Fénykép: Stock fotó
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges