Jelenlegi hely

1,5 milliós indukciós főzőlap bukott meg a tesztelésen - 23 márka 73 indukciós főzőlapját tesztelte a Tudatos Vásárlók Egyesülete

A gyártók állítása szerint az indukciós főzőlapok gyorsak, biztonságosak és kevés energiát fogyasztanak, ami vonzóvá teszi ezt az alternatívát, ha éppen főzőlap választás előtt állunk. Első pillantásra azonban a legtöbb indukciós főzőlap egyformának tűnik. A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjéből kiderül, hogy ez közel sem igaz, mert teljesítményüket tekintve nagyok lehetnek a különbségek. Nézzük, melyik a legjobb!


A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 márka - AEG, Beko, Bosch, Candy, Domo, ECG, Electrolux, Elica, Esperanza, Gorenje, Hyundai, Ikea, Indesit, Miele, Neff, Rommelsbacher, Samsung, Sencor, Severin, Siemens, Smeg, Vigan, Whirlpool - 73, a hazai piacon is kapható indukciós főzőlapját tesztelte nemzetközi laboratóriumban. A hagyományos beépíthető verzió mellett beépített páraelszívós és hordozható típusokat is vizsgáltak. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy:

 • megfelelően betöltik-e funkciójukat,
 • mennyire felhasználóbarát a kialakításuk,
 • mennyi energiát fogyasztanak,
 • mennyire zajosak,
 • illetve kellően biztonságosak-e.

Néhány érdekesség a teszteredményekből:

 • Típustól és a főzőzóna méretétől függően 1 liter víz felforralása például 2, de akár 7 percig is eltarthatott. Általánosságban tehát nem mondható el, hogy minden indukciós főzőlapon gyorsan megy majd a főzés. Viszont a jól kiválasztott főzőlap esetén akár meg is lehet spórolni a vízforralóvásárlást.
 • Az egységnyi vízforraláshoz 106-135 W közötti fogyasztást mértek a különböző modelleken.
 • 4 palacsinta elkészítéséhez szükséges idő a serpenyő előmelegítésével együtt 7,5 és 12,5 perc közötti eredményeket mutatott.
 • A vizsgált termékek közül 40 rendelkezett flexi zóna funkcióval, és ezeknek a negyedénél tapasztalták, hogy érzékelhetően jól működik. A többiről elmondható, hogy ez a terület nem kezelhető összefüggő főzőfelületként.
 • A sült krumpli sütéssel meggyűlt a baja néhány terméknek. A leggyengébben például a Miele KMDA 7473 FL-U (átlagára 1,2 millió Ft) beépített elszívóval rendelkező indukciós főzőlapja teljesített, amelyen a tesztidő 45 perce alatt - mely magában foglalta az olaj kellő hőmérsékletre való melegítését - egy adag (500g) sült krumplit sikerült sütni. A legjobban teljesítők között végzett egyik AEG főzőlapon (átlagára 144 000 Ft) például ugyanannyi idő alatt 4 adagot is lesütöttek a tesztelők.
 • A használhatósági szempontokból érdekes kiemelni, hogy az összes zóna egyidejű használatával minden harmadik terméknek problémája akadt, ezért, ha nagyon gyakran és sok mindent egyidejűleg szeretne elkészíteni a vásárló, akkor különösen érdemes utánajárni, hogy a kiszemelt termék meg tud-e birkózni az ilyen jellegű kihívásokkal.
 • Hőbiztonságról több termék esetében sem lehet beszélni. A Miele KM 7897 FL-1 Diamond ára alapján csúcskategóriás termék (átlagára 1,5 millió Ft) esetében igencsak óvatosnak kell lenni, mert a kezelő panel akár 78 °C-ra, míg a kerete 90 °C-ra is felmelegedhet. Ezzel szemben a hordozható indukciós főzőlapokról kiderült, hogy ez az erősségük és ilyen szempontból sok termék biztonságos.
 • Energiafogyasztás szempontjából 28 tesztelt terméket értékeltek átlagon alulinak. Vagyis mindenképp érdemes ellenőrizni a fogyasztási adatokat vásárlás előtt.
 • A hordozható indukciós főzőlapok közül kerültek ki a legzajosabb termékek. Például a Sencor SCP 4201GY és a Hyundai IND 233. Az egyik legcsendesebb darab pedig a Ikea Smaklig (504.678.83) beépíthető indukciós főzőlapja lett, ami összességében is átlagon felüli eredményt ért el.

A termékek átlagárai a teszt publikálásakor 32 000 Ft és 1 660 000 Ft között mozogtak. Ehhez képest a teljesítményük nem mutatott ekkora szórást. Összesítésben a legjobb a Bosch PIV975DC1E indukciós főzőlapja lett 421 000 Ft-os átlagárával, viszont a maga 90 cm-es szélességével ez nem egy bárhova könnyedén beilleszthető darab. Jó hír, hogy a sorban már a legtöbb konyhára jellemző 60 cm széles termékek követik: AEG, Electrolux, Ikea, Siemens, Bosch termékek végeztek még az élen, melyek 126-404 000 Ft közötti áron érhetőek el.

Nem kell feltétlenül egy vagyont költeni arra, hogy egy kiemelkedően teljesítő indukciós főzőlap kerüljön a konyhába. Viszont mindenképp ajánlott alaposan utánajárni egy-egy termék valós teljesítményének és nem csak márka vagy ár alapján dönteni, mert ezek egyike sem garancia a jó választásra. Mindegyik terméknek megvan a maga erőssége és gyengesége is. Kompromisszumra szükség lesz, ezért fontos tájékozódni, hogy végül a legmegfelelőbb darabot költöztessen a konyhába.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/indukcios-fozolapok/teszt

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A Tudatos Vásárlók tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

-SAJTÓKÖZLEMÉNY-

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére