Jelenlegi hely

Mire figyelj a pályaválasztásnál? – Segít a POM!

Ingyenes webes alkalmazás segíti a továbbtanuló diákokat, amit az Oktatási Hivatal fejlesztett ki. Kitölthetsz kérdőíveket magadról, mérlegre teheted képességeidet, tájékozódhatsz a pályák világáról, megfogalmazhatsz kérdéseket saját magaddal és a jövőddel kapcsolatban. 

A pályaválasztás nem kispályás feladat. Nyolcadikban, majd a középiskola végzős évében kitalálni, hogy mivel szeretnénk foglalkozni az életünk hátralevő részében nagy kihívást jelent.

Ha még nem tudod, merre indulnál, milyen szakot válassz, vagy bizonytalan vagy, neked való-e a választott irány, próbáld ki az Oktatási Hivatal által kifejlesztett Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszközt (POM).

Pályaválasztási dilemmák

Az alkalmazást a továbbtanulni szándékozó általános iskolások és végzős középiskolások számára fejlesztették ki, de segítséget nyújthat a pályamódosítási döntések előtt álló fiataloknak is. 

Személyre szabott iránymutatásokkal segíti a kitöltőket abban, hogy erősségeik alapján milyen iskolákban érdemes gondolkodniuk. Célja a diákok önismeretének bővítésén túl a szakmák világában való sikeres tájékozódás segítése. 

Gyors e-mailes regisztráció után lehet kitölteni a négy pályaválasztási kérdőívet, ezek közül három az önértékelésen alapuló kérdéssor (Érdeklődés, Kompetencia, Személyes tulajdonságok), amely feltérképezi a kitöltő személyes jellemzőit, érdeklődését, kompetenciáit.

Itt azt kell kiválasztani, hogy mennyire jellemző ránk az adott állítás, pl.: Szeretek szervezni, programokat kitalálni., Szeretném, ha munkám keretében emberekről gondoskodhatnék., Örülnék, ha munkám során az lenne a feladatom, hogy információkat gyűjtsek és elemezzek., Szeretem, ha pontosan megmondják, mi a feladatom.

A negyedik egy objektív feladatokat tartalmazó tesztsor, amely a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai (MTMI) irányultság felmérésére hivatott. Ezeknél konkrét feladatokat kell megoldani 45 perc alatt.

Minden kérdés- és feladatsor kitöltése után komplex értékelést, úgynevezett profilt kap magáról a felhasználó. A kérdőívek kitöltése után visszajelzést kapsz magadról, ennek alapján pedig ötleteket a tulajdonságaidnak megfelelő továbbtanulási irányokról, javaslatokat a további tájékozódásra és teendőkre.

Nem kapsz kész megoldást a pályaválasztással kapcsolatos kérdésekre, de az eszköz segít a tájékozódásban, és szempontokat ad a mérlegeléshez, de választanod, döntést hoznod neked kell.

Az eredményeket összegezve a kitöltőknek több pályát is ajánl a rendszer, a visszajelzésben pedig a diákhoz legközelebb álló, a hozzá leginkább illeszkedő, négy szakmát, foglalkozást ajánlja fel. Egy felhasználó többször is kitöltheti a teszteket, az eredmények pedig összevethetők, és követhetővé válik a személyes fejlődés.

Ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatban, önismeretre és a pályákról, képzettségekről való tájékozottságra van szükség. A POM e tájékozottság megszerzésében nyújt segítséget azoknak, akik szeretnék magukat jobban megismerni, érdeklődnek a pályák világa iránt, és átgondolt továbbtanulási döntéseket szeretnének hozni.

Pályák, foglalkozások

Az eszköz a különböző szakmákról és képzésekről is tájékoztat. A felületen mintegy 300 böngészhető pályaprofil-leírás található. Az agrármérnöktől a zeneszerzőig böngészhetsz a foglalkozások között, megismerheted a pálya főbb jellemzőit, a műveléséhez szükséges kompetenciákat és a szükséges képzési szintet, továbbá a képzőhelyeket. 

Az POM működését, használatát  bemutató videók a hivatal YouTube-csatornáján érhetők el.

Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz (POM)

Forrás: oktatas.hu

- Budapestimami -

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére