Jelenlegi hely

Különleges városnézés: Óriás falfestményeken Debrecen múltja

Az elmúlt években több óriás kültéri falfestmény is készült Debrecenben, mely különleges szemszögből mutatja be a város gazdag múltját. A 16. század éppúgy megjelenik a freskókon mint Ady szelleme és kortárs debreceni művész, Szabó Magda és a Rickl család 130 éves szatócsboltja.

Werbőczy Hármaskönyvét is az Alföldi Nyomda nyomta?

Enyhe túlzás, vagy talán mégsem? Az első óriás freskó egészen a 16. századig, 1565-ig repít vissza minket. A 2021. június 24-én átadott alkotás a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum Kálvin téri tűzfalán látható.

A kép Werbőczy István 1565-ös Magyar Decretumának címlapját, Hoffhalter Rafael fametszetét örökítette meg. Az egész falat beborítja Werbőczy István Hármaskönyvének a magyarra fordított címlapját ábrázoló festmény, ami a 16. századi Magyarország szokásjogainak gyűjteményét tartalmazta.

A festményt a helyi nyomdászat megalakulásának 460. évfordulójára készíttette el a Debreceni Szakképzési Centrum.  Ugyanis 1561-ben ennek a helynek a közelében kezdte meg a működését a debreceni nyomda. A Bethlen középiskolától nem messze, az Alföldi Nyomda jogelődjében nyomtatták.

A 28 méter magasban Ady és a Nagytemplom

Huszonnyolc méter magasságba kell emelnünk a tekintetünket, ha László Ákos „A művész és a város” című alkotásának reprodukcióját szeretnénk megnézni. A 260 m²-es falfestmény 2023. július 3-a óta díszíti a Jászai utcai parkoló egyik házát. A freskón Ady egyik idézete is szerepel.

Több szállal kötődik Debrecenhez a költőlegenda, a cívisváros mégsem került Ady Endre kedvencei közé. Szülei íratták be Debrecenbe jogakadémiára még 19 évesen, később a Debreczeni Hírlap, majd a függetlenségi párti Debreczen című folyóirat munkatársa lett, s itt jelent meg első verseskötete is 1899-ben. 

Századelői városkép Szabó Magdával

A legújabb falfestmény 2023. szeptember 12-e óta tekinthető meg a Piac utca 39. szám alatti Rickl-ház udvarán. Az óriási, 90 m2-es festmény egy 19. és a 20. század fordulójáról származó képeslap alapján készült.

A freskón Debrecen egykori főutcája látható a Froher Szállóval, az Apolló mozival, vagy épp a Debrecen 130 évig meghatározó pontjával, a Bolt a török császárhoz nevű üzlettel.

Az óriásfestmények mellett elhaladó járókelők maguk is egy pillanatra a századelői Debrecen részének érezhetik magukat. Az alkotások segíthetnek abban, hogy egy séta közben is minél mélyebben megismerjék a város gazdag múltját a debreceniek és turisták egyaránt.

Az újabb monumentális tűzfalfestmény Szabó Magda Debrecenébe vezet, hiszen anyai ági felmenőinek volt itt boltja. A freskón az írónő portréja is helyet kapott.

A képet Vass Richárd tervezte, közösségi akcióként Vékony Tamás és Grafik Trafik csapata a Medgyessy Ferenc Gimnázium diákjaival valósította meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati támogatásából.

Múlt századi óriás alkotások

A Nagyállomás ikonikus, Sajó István által tervezett épületében több alkotást  is találunk. A központi várócsarnokban 2 alkotás látható Domanovszky Endre Kossuth-díjas festőművésztől. Az 1960-61-ben készült, jellegzetes "DE" szignójával is jelölt 6,8 x 12,6 méter méretű monumentális sgrafittói a debreceni élet mindennapjait ábrázolják. 

Így nézett ki 1961-ben átadáskor a Nagyállomás várótermében a sgrafitto (Forrás: Fortepan / UVATERV )

A "Debreceni vásár" a keleti falon látható. A piaci mérleget tartó kofa, a fonott kosarak, zsákok, szekér, a kézben tartott kakas mindennapos velejárói voltak a múlt századi piacoknak, míg ma már igazi kuriózumot jelentenének.

Szemben vele, a nyugati falfelületen a "Lovasjelenet" című alkotást találjuk, amin egy igazi hungarikumot, az ötösfogatot ábrázolt a művész. A sgrafitto speciális technika, az olasz eredetű szó jelentésében már körülbelül benne is van az eljárás lényege. A reneszánsz idejében széles körűen alkalmazott eljárás lényegem hogy a nedves felületre felvitt festékrétegeket visszakaparják. 

A Világtérkép a Debreceni Nagyállomáson (Forrás: Fortepan / Bojár Sándor)

Ha már itt járunk, a vágányok felé nyíló kis kultúrváróterembe is érdemes bekukkantani, itt ugyanis Percz János Munkácsy díjas művész "Világtérkép" c. kovácsoltvas kompozíciója, u.n. fali applikációja fogad bennünket.

ADL - Debrecenimami

Forrás: debrecenikepeslapok.blogspot.hu; Fotók: www.debrecen.imami.hu

Neked ajánljuk!

Ugye nem szeretnél kővé válni? Ezt a 7 dolgot ne csináld december 13-án, Luca napján!

Ugye nem szeretnél kővé válni? Ezt a 7 dolgot ne csináld december 13-án, Luca napján!

Ma nem lesz ebédfőzés, hozzá sem nyúlok a mosógéphez és tuti, nem ülünk le a rokkához. Luca napja dologtiltó nap. Akit pedig Luca tilalomszegésen kap, akár kővé is válhat.
Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
Ugrás az oldal tetejére