Jelenlegi hely

Az Andrássy család titkai a megújult 140 éves épületben

Felbecsülhetetlen eszmei értékű műtárgy gyűjteményt tekinthető meg az újra látogatható tiszadobi Andrássy-kastélyban.

A hat éven át tartó felújítási munkálatok során rekonstruálták az Andrássy család egykori élettereit és megújult a kastélyparkot is. A több mint 12 éven át tartó Andrássy hagyaték összegyűjtésének köszönhetően az eredeti bútorok nagy része is visszakerült. 

Az 500 hektáros ősfákból álló erdővel körülvett romantikus stílusú épületet az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere, Andrássy Gyula építtette 1880-1885 között. 

A tornyokkal gazdagon tagolt épülettömbön a késő gótikus és reneszánsz Loire-völgyi kastélyok hatása érezhető.

A kastély berendezését és a környék parkosítását már a gróf fia, ifj. Andrássy Gyula fejezte be. Az épület falain egykor többek közt barokk stílusú itáliai és németalföldi festők művei, illetve modern francia műalkotások függtek, régi és kortárs magyar festményekkel egyetemben. A kastély környezetében művészi gonddal tervezett és gondozott angol- és francia parkok terültek el, benne híresen szép rózsalugasokkal.

A projekt célkitűzése az Andrássy család egykori nyaralókastélybeli életterének rekonstruálása. A megújult kastély első szintjén kialakított lakrészben a legtöbb bútor és tárgy az eredeti helyére került vissza.
Többek között megújult a lovagterem, ifj. Andrássy Gyula dolgozó-, illetve hálószobája, a nagyszalon és a zeneszalon is, amelyből egy kör alaprajzú könyvtárba juthatunk. Különleges látványt nyújt a Rippl-Rónai József üvegablakainak rekonstrukciója.

A második szinten, az interaktív kiállítási térben az Andrássy család politikai munkásságát, az Andrássy lányok életét bemutató történeteket, a család művészete által ránk hagyott örökséget, illetve Batthyány Gyula festészetét ismerhetjük meg.

A hazai historizáló építészet egyik legimpozánsabb műemléképülete az Andrássy-kastély, mely másfélmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásnak köszönhetően újult meg.

Az enteriőrök és tárlatok mellett ruhatár, kávézó és múzeumi bolt, rendezvénytér is helyet kap.

A kastélypark történeti helyreállítása is megvalósult, amelynek fő dísze a hímzéses parter, a barokk ruhák hímzésmotívumainak mintájára nyírt cserjék. Rehabilitálták a Holt-Tisza partját, létrehoztak egy csónakkikötőt és egy játszóteret is a kisgyerekes családoknak.

Az aktualitások követhetőek a kastély Facebook oldalán.

ForrásKépek

ADL - Debrecenimami

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére