Jelenlegi hely

Nyolcadikosok pályaválasztás előtt egy új rendszerben

Az általános iskola végével elérkezik a továbbtanulás időszaka, egy új korszak, az érintett diákok nem is tudják szeptemberben, hogy milyen fontos döntéseket kell meghozniuk a tanév folyamán. Szülőknek, diákoknak egyaránt új a rendszer. Pályaválasztási kisokosunk 1. fejezete következik.

Döntésre készülve

Pedig ezen döntésekből születnek az első lépések a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás, a majdani önálló élet irányába. Több száz intézmény és több ezer induló tagozat között válaszhatnak, melyek között nem mindig könnyű eligazodni.

Nyílt napok alternatívan

Ebben nyújtottak eddig segítséget az iskolai nyílt napok, melyeknek intézményenként nagy hagyományai vannak. A járványhelyzet ezeket a lehetőségeket is felülírta, újabbakat hozva.

A szakmai képzőhelyek, középiskolák közül egyre többen intézményeikről készült kisfilmekben mutatkoznak be az információkat kereső diákoknak. Míg Facebook oldalaikon a leendő diákok akár  folyamatosan követhetik az iskolai élet eseményeit. A középfokú intézmények képviselői online, interaktív előadások tartásával, személyesen az iskolákba látogatva tartanak „nyílt” napot, ismertetik a diákok lehetőségeit.

Pályaválasztást támogató kérdőív

Új központi mérés jelenik meg a diákok életében ettől a tanévtől a már jól ismert kompetenciamérés és fittségi teszt mellett.

Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján megtalálható új segítségként az országos pályaorientációs vizsgálat, mely egy, a pályaválasztást támogató kérdőív. A 2020/2021-es tanévtől minden tanévben kötelezően kitöltetnek az általános iskolák végzős évfolyamain tanuló diákokkal.
A 14 éves korosztály életkori sajátosságai alapján összeállított felmérés 86 kérdésből áll. A továbbtanulást megalapozó személyes tanulói kompetenciák vizsgálata a köznevelési törvény értelmében mostantól jogszabályi kötelezettség, ebben a tanévben október 12-ig kell felmérni a nappali tagozatos nyolcadikosok beállítottságát. A felmérést lehetőség szerint az iskolában kell elvégezni, de az online kérdőív adott esetben otthonról is kitölthető.

Célja, hogy még a középiskolai felvételi előtt segítsenek a fiataloknak eligazodni a választható szakmák világában, illetve a diákok személyiségének és elképzeléseinek megfelelő iskola kiválasztásában.
A javasolt továbbtanulási irányok mellett az eszköz sok esetben a kapcsolódó pályainformációk fellelhetőségének elérhetőségét, helyét is megadja.

Szülőként fontos tudni, hogy kizárólag a kitöltést elvégző tanulók láthatják a saját válaszaikat és azok kiértékelését.

 A letölthető dokumentumok ITT találhatóak

A Mérőeszköz a pályaválasztást és a továbbtanulást támogató személyes tanulói jellemzők vizsgálatához és ágazati ajánláshoz kérdőív ITT található

Pályaválasztás, önkeresés?

A legtöbb 14 év körüli diáknak ez lesz  az első olyan döntés az életében, ami valódi átgondolást kíván tőle, de a szülők, a család részéről is. Annak idején az ideális általános iskola kiválasztása is nehéz volt, nem csoda, ha sokkal nagyobb tehernek tűnhet a középfokú oktatási intézmény kiválasztása.

Ez az időszak az önkeresés izgalmas korszaka is. A tinédzserek folyamatosan határaikat feszegetik, válaszokat keresnek a „Ki vagyok én?”, „Hol a helyem a világban?” és egyéb hasonló kérdésekre.

Ebben a korban számtalan lehetőséget próbálhatnak ki, érdemes megragadni a lehetőségeket! Az otthoni tennivalókba való részvételtől a szakkörökön, táborokon át a nyári munkáig mind kiváló alkalom, hogy eldönthesse egy fiatal, merre indulna, vagy mi az, amit soha nem szeretne csinálni.

Gimnázium, szakközép vagy szakiskola?

A 2020/2021-es tanévtől átalakul a magyar szakképzési rendszer. Korábban tanulmányi eredménytől és érdeklődéstől függően hosszú évtizedekig az általános iskolát befejezve választhatott  a tanuló középiskolát, azaz gimnáziumot vagy szakközépiskolát, illetve szakiskolát.

Az átalakult rendszernek köszönhetően új iskolatípusok jelentek meg, a szakgimnáziumok és szakközépiskolák új néven működnek tovább. A tanulható alapszakmák száma jelentősen csökkent az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ), és tanfolyami formában nem, csak iskolarendszerben lehet majd őket tanulni.

Miből, hogyan lehet választani?

Alapszakmák füzetben

Tájékoztató füzetet készített a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárságának megbízásából, mely tartalmazza az összes alapszakmát és azok részletes leírását. A kiadvánnyal a pályaválasztás előtt állókat kívánják segíteni. A tájékoztató füzetet több mint 100 ezer példányban juttatták el a szakképzési centrumokhoz, a tankerületi központok által működtetett általános iskolákhoz, valamint megkapták a minisztériumok, felsőoktatási intézmények, illetve az egyházak által fenntartott iskolák is.
A tájékoztató füzet INNEN letölthető.

Szakképzési centrumok

A különböző szakmai képzőintézeteket a szakképzési centrumok fogják össze, az országos szakmai centrumok ITT találhatóak.

Segítség a pályaorientációhoz

A pályaorientációval kapcsolatos kérdésekben általános iskolásoknak, közép és felsőoktatásban tanulóknak, szülőknek egyaránt segít  a Pályaorientációs portál. Az oldalon elméleti és gyakorlati segítség található az önéletrajz írástól az ösztöndíjakon át a felnőttkori oktatásig.

Melyiket hol, vagy Hol mit?

Térképes vagy intézményi, szakmák alapján is lehet válogatni a keresőkben az IKK oldalán.

Határidők egész évre

A 2020/2021-es tanév legfontosabb határidejű tennivalói, a középfokú beiskolázási időpontokat INNEN lehetséges letölteni.

Tájékoztató a szakgimnáziumban és a szakiskolában a szakmai, képesítő vizsgák időpontjáról ITT.

A középfokú felvételi eljárás információi ITT elérhetőek.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: eletpalya.munka.hu; oktatas.hu; hrportal.hu;

Neked ajánljuk!

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
3 laktató leves akár 30 perc alatt?

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.
A legrövidebb éjszaka - Szent Iván-éj

A legrövidebb éjszaka – Szent Iván-éj

Idén június 21-én lesz az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány szerint Szent Iván-éjnek neveznek. A nyári napforduló ünnepe a kereszténységet megelőző korokból ered. A világ minden táján örömtüzeket gyújtanak, ami mutatja a fény és a világosság győzelmét a sötétség és a halál felett, ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A szerelem, szenvedély, a termékenység, örök megújulás és a megtisztulás varázslatos éjszakája is ez.
Ugrás az oldal tetejére