Jelenlegi hely

Te mikor voltál utoljára mellszűrésen?

A járvány alatt se feledkezz meg magadról és egészségedről! Október a mellrák hónapja, beszéljünk róla! Az önvizsgálattól a szűrővizsgálatokon át a férfi mellproblémákig.

Szűrővizsgálatok járvány alatt is - ne tedd Magad zárójelbe!

Általánosságban elmondható, hogy a koronavírus okozta járvány alatt is a szűrővizsgálatokra időpontfoglalással lehet menni, melyre jellemzően 3-4 hetet kell várna a vizsgálatok a fertőtlenítés és a járványügyi szabályok betartása (távolságtartás) miatt.
A behívók érkezése is folyamatos, de csúszás ezen a területen is jellemző.

Az eredményre is kicsit többet kell várni jellemzően.

A női mell érzékenysége, elváltozások

A női életszakaszokban eltérő változásokat észlelhetünk mellünkön, ez lehet nagyobbodás, szoptatásból, testmozgásból eredő változások, izmosodás, az öregedéssel járó tartóizom gyengülés. A korral járó hormonváltozások szintén hatással vannak a mellünkre: a ciklus, nagyobb hormonváltozások, a menopauza tünetei is lehetnek különböző erősségű fájdalom, mellérzékenység.

Gyanús jelek lehetnek a következők:

  • az emlő alakja torzult, zsugorodott,
  • az emlő véresen váladékozik,
  • a bimbó vagy az emlő bőre behúzottá vált,
  • az emlő bőrén ismeretlen seb jelent meg ami nem gyógyul,
  • az emlőbimbó kipirosodott, duzzadttá vált, esetleg viszket,
  • tapintható csomó az emlőben;
  • hónaljban, hónalj alatt csomó észlelhető

Ne ess pánikba! Azzal nem használsz sem magadnak, sem környezetednek!

Vajon mi lehet az elváltozás oka?

Ismeretlen eredetű seb vagy pirosodás van a melleden, viszket, csíp?

Okozója lehet gombás fertőzés is, amit az emlők hasi részhez való folyamatos érintkezése, beizzadása válthat ki.
Hideg vízben mosakodj meg, az érzékennyé vált területeket jól szárítsd meg. Ha enyhültek a tünetek, lehet, hogy a fokozott izzadás, súrlódás az oka. Leginkább a nagy méretű mellekre jellemző probléma, kezelésével bőrgyógyászhoz kell fordulni.

A melltartó is okozhatja a problémát?

A fájdalom, sebek kialakulásában felelős lehet még a rossz melltartóválasztás, a merevítős melltartó is, ezek huzamosabb viselése. Életkorunkkal mellünk formája, igényei is változnak. Érdemes új fazonokat, kényelmesebb modelleket, merevítő nélkülieket kipróbálni, váltani.

Váladékozást észleltél?

A váladékozás sem egyértelműen a rák kialakulásának jele, legtöbbször hormonok hatására fordul elő. 

Segítséget az otthoni mellvizsgálathoz ITT TALÁLSZ.

Beszélnünk kell róla!

A mellrák néma gyilkos, többnyire fájdalom nélküli tünetei vannak, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti.

Az előfordulás gyakoriságának növekedése azonban már a 30. életév után megkezdődik. Egyéb kockázatfokozó faktor lehet pl. a korán jelentkező menstruációs vérzés, a vérzés késői elmaradása (késői menopauza), a gyermektelenség, az ösztrogénpótló hormonkezelések, a családban előforduló emlőrák, azaz a genetikai hajlam.

Mit tehetsz, ha problémát észleltél a melledben?

Több lehetőséged is van ha elmész a szakorvoshoz: ultrahangos mellvizsgálat, mammográfiai szűrés vagy tomoszintézis.

Panaszmentesen az ultrahangos vizsgálat és a hagyományos kétdimenziós mammográfiás vizsgálat javasolt. Panasz, illetve bármilyen elváltozás esetén a háromdimenziós emlő tomoszintézis ajánlott, amely jelenleg a legmodernebb és legmegbízhatóbb diagnosztikai vizsgálat.

És a férfiak? Nekik is van mellük!

Valóban, a  férfiak is rendelkeznek mellszövettel. Kisebb mennyiségben, mint a nők, így arányaiban véve kisebb a veszélye annak is, hogy mellrák alakuljon ki náluk.

Magyarországon évente 170-180 férfinél diagnosztizálják a betegséget, szemben a nők egyes években akár 8000 főt is meghaladó statisztikájával.

Éppen ezért időnként férfiak esetében is érdemes tapintással ellenőrizni a mellszövetet, fájdalom és csomók után kutatva.

Tüneteik hasonlóak: mint a nőknél azaz egy fájdalmatlan csomó (vagy sűrűsödés) megjelenése a mellszövetben. További árulkodó jel lehet a mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása és hámlása. Ugyanez nemcsak a mellbimbón, hanem a mellet borító bőrön is előfordulhat: a bőrfelület ilyenkor gödröcskéssé vagy ráncossá válik. Az emlő váladékozása szintén felhívhatja a figyelmet a betegségre. Áttétes mellrák esetén mell- és csontfájdalom, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodása észlelhető.

Náluk a mellrák kialakulásának tényezői kevésbé ismertek, de lehet genetikai örökség, magas hőmérsékletben történő munkavégzés (pl. túl meleg irodahelység, kemence, kohó mellett) mely az ösztrogénszint emelkedését hozza magával; a kozmetikai és parfümiparban használt vegyszerek hatása de akár a túlzott alkoholfogyasztás, elhízás is.

Mobilapp a mellrák ellen

Aki használ okostelefont, az újonnan kidolgozott alkalmazást ingyenesen letöltheti és használhatja: a telefon nemcsak emlékeztet, hogy ne maradjon el a rendszeres kontroll, hanem az alkalmazás gyakorlati segítséget is nyújt az önvizsgálathoz.
Funkciói: emlékeztető a havi emlővizsgálathoz; segítségnyújtás valós fényképekkel a vizsgálathoz; Lehetőség van a talált elváltozások helyét megjelölni és észlelésük dátuma szerint, időrendi sorrendben elmenteni; hasznos információk és telefonszámok listája;

Az orvosszakmai és betegszervezeti ajánlással kidolgozott alkalmazás 2012. október 28-tól elérhető okostelefonokról az AppStore-ban (iPhone használóknak) és a Play Áruházban (Android felhasználóknak), a keresőbe csak a „BreastTest” nevet kell beírni.

Szervezetek a mellrák ellen

Az Egészség Hídja Összefogás

A mellrák elleni küzdelemért az Egészség Hídja Összefogást hazánkban 2002-ben Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet asszony kezdeményezte. 2006-tól szervezett formában, közhasznú egyesületként folytatódik a korábbi években megkezdett tevékenység. Az egészségmegőrzéstől a megelőzésig, a felvilágosítástól az önvizsgálatig, a mellrákból gyógyulók és gyógyultak ügyeinek kezelése mind tevékenységeik közé tartozik.

Az egyesület alapítója, Körtvélyes Éva 2015-ig vezette az egyesületet, 2018-ban elhunyt. Emlékére az egyesület újságírói díjat hozott létre, melyet minden évben egy olyan újságíró kaphat meg, aki a mellrák betegségről evidencia alapú, társadalmilag hasznos, az informálódást segítő, közérthető anyagot készít.

Hiszek benne, hogy az emberekhez közel kell hozni a felvilágosítást és egyszerű, különleges eszközökkel kell számukra megmutatni a megoldást.
(Körtvélyes Éva)

Minden évben októberben, a mellrák hónapjában a Lánchídon rendezik meg országos megmozdulásukat, ez alkalommal rózsaszínbe öltözik a híd, eseményük egy kiáltás a mellrákban szenvedőkért és a megelőzésért.

Az Egészség Hídja Összefogás weboldala ITT található.

Holnapom Egyesület

A debreceni alapítású szervezet nagy tapasztalattal rendelkező szakember gárdával segíti a daganat prevenciót és a daganatos betegek gyógyítását a diagnózistól a rehabilitációig egyéni és csoportos módon, a betegeknek, csaldtagjaiknak, gyógyulófélben lévőknek és meggyógyultaknak egyaránt. Szemléletformáló programjaikkal rendszeresen találkozni szerte az országban és Debrecenben is.
A 2008-ban megalakult egyesület alapítója

Bánfi Ildikó emlőrák túlélő, élelmiszermérnök és mentálhigiénés szakember, az Egyesület elnőke. Létrehozásakor szerette volna, hogy a számára korábban kezelésekor felmerülő nehézségeket, a Debrecenből Budapestre ingázást, a nehézségek árán elérhető, a gyógyulásához szükséges információkat, lehetőségeket itt is megteremtse a hasonló problémákkal küzdőknek.

A Holnapom Egyesület weboldala ITT érhető el.

Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

Idén 27 éve, Alapítványuk a magyarországi emlőrákkutatást, gyógyítást fejlesztéséért tevékenykedik, összefogja a témával foglalkozó szakembereket és keresse a nemzetközi együttműködési lehetőségeket, a gyógyítás előmozdítása érdekében.

Fontosnak tartják, hogy a szakmai hátteren kívül - fő célkitűzéseinkhez kapcsolódóan - közhasznú tevékenység keretében adjanak széles körű tájékoztatást az emlőrák megelőzésével, kezelésével és a rehabilitációval kapcsolatban.

Az alapítvány weboldala ITT érhető el.

Magyar Rákellenes Liga

Országos szervezetként a különféle daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, felismerésében, a gyógyuláshoz szükséges információk, kezelések elérésében, a rehabilitációban is lehetséges hozzájuk fordulni érintetteknek és családtagjaiknak egyaránt. 37 alapszervezetük és négy Segítő Szolgálatuk működik jelenleg.

„Együtt a Rák Ellen” Telefonos Lelkisegély és Információs Szolgálat
H-P: 9-19 óráig, Szombat: 9-14 óráig
Szolgálatuk ingyenesen hívható vezetékes számról a 06-80-505-675 -ös számonon
normál tarifával hívható mobiltelefonról 06-20-331-6408 számon
SkypeE-mail: lelkisegely@rakliga.hu

Weboldaluk ITT található.

ADL - Debrecenimami

Forrás: A cikkben feltüntetett civil szervezetek weboldalai

Szakmai lektor: dr. Sebő Éva, a Kenézy Emlőcentrum vezetője, radiológus főorvos

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére