Romantikusok, mediterrán- és gasztrorajongók, gyógynövénygyűjtők egyik legkedveltebb időszaka a levendulaszezon. Egyre több ültetvény jön létre az országban, és a fesztiváloknak se szeri, se száma. Sokan mégis csak most ismerkednek mélyebben ezzel a sokoldalú növénnyel.
A levendula sokoldalúságát nem kell bizonygatni: találkoztunk vele a nagymama szekrényében szárítva, fűszersóban, szörpben, süteményben, dekorációkban és gyógyhatású készítményekben egyaránt.
De miért is szeretjük annyira a levendulát? Tudjuk egyáltalán, mit szeretünk benne?
Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet lepárlással nyernek. A levendula jó mézelő növény, méhcsaládokat telepítve levendulásunk mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk.
Levendula gyógytea készítése
Közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos az edényt fedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.
Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze a levendula. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.
Gasztrorajongók talán ismernek pár receptet, de reméljük levendulás recept- és ötletgyüjteményükben ők is találnak majd újdonságokat.
Levendulás porcukor
Daráljunk össze 2 evőkanál szárított levendulát kb. 2/3 bögre kristálycukorral. Hogy mire jó? Megbolondíthatjuk vele a süteményeket, linzereket, kekszeket, szirupokat, piskótákat, krémeket.
Levendulás szirup
Korábban már gyűjtöttünk össze pár nyáreleji receptet, melyben a levendula mellett eper is szerepel. Kedvencemet, a levendulás szirupot itt, ebben a cikkbe is beteszem. Ha egyszer elkészült, nem bírsz majd neki többet ellenállni!
Hozzávalók:
- 1 l víz
- 1 kg cukor
- 30 g száraz levendulavirág vagy 40 g friss virág (de mindegyik szár nélkül)
- 1-2 citrom leve
- 1 mk citromsav (hogy ne sötétedjen be)
A vizet és a cukrot forraljuk fel, majd tegyük bele a virágot. Forraljuk pár percig nagyon lassú lángon, öntsük bele a citromlevet, majd hagyjuk állni 2-3 órát. (Hosszabb ideig is lehet áztatni, de ilyenkor megkeseredhet.) Aztán szűrjük le. A szűrést érdemes két fázisban végezni: egy sűrűbb szűrőn először a nagyját, majd egy nagyon finom szűrőn (vagy pl. textilpelenkán) második alkalommal. Szűrés után forraljuk fel újra. Öntsük sterilizált üvegekbe, dugózzuk le. Fél évig jól eláll, hűtőben tovább is.
Levendulás eperlekvár
Korai levendula és kései eper együttállása szükséges hozzá, azaz némi szerencse és odafigyelés. De megéri résen lenni!
Hozzávalók:
- 900 g eper,
- 400 g 2:1 befőzőcukor,
- 10 dkg levendulás porcukor,
- 1-2 levendulaág
1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük.
2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros epret. A keletkezett habot kanalazzuk le róla.
3./ Botmixerrel pürésítsük (érdemes néhány épp darabot meghagyni).
4./ Amikor már sűrű, akkor töltsük sterilizált üvegekbe.
Levendulazselé
Hozzávalók:
- 500 g alma héjától megtisztítva, kimagozva, cikkekre vágva,
- egy maroknyi feketeszeder,
- 8 ág levendula virág,
- 5 dl víz
- 400 g cukor az 550 ml gyümölcsléhez
A hozzávalókat egy lábosba tesszük és 40-45 percig főzzük - enyhén forraljuk. Előkészített üveg tetejére szűrőt teszünk és ráöntjük mindenestül a szószt. Ez egy éjszaka alatt szépen lecsöpög. Másnap reggel még egy picit fakanállal kinyomkodjuk belőle a maradék levet.
Az így kapott tiszta gyümölcslét cukorral összeforraljuk, majd előkésztett meleg üvegbe töltjük. Dunsztba tesszük, jól bebugyoláljuk és egy éjszakát így hagyjuk. Ebből a menyiségből várhatóan 5,5 dl lesz.
ADL - Debrecenimami
Forrás: tihanyilevendulapalanta.hu; Marmalade blog;
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges