Minőségét megőrzi! mottóval, Múzeum és gasztronómia alcímmel rendezik meg 2024. szeptember 30. és november 10. között a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot. Az országos rendezvénysorozat idén a gasztronómiai kultúrát és annak múzeumi vonatkozásait állítja a középpontba.
A témakör széleskörű bemutatási lehetőséget kínál az étkezési kultúrához kevésbé kapcsolható múzeumok számára is a gasztronómiának a zenében, irodalomban vagy képzőművészetben való megjelenítésén keresztül.
A fesztivál az őszi szünetben is számos programot kínál a családok számára.
A 19. alkalommal megvalósuló fesztiválon több mint 140 múzeum, köztük 50 fővárosi és 91 vidéki intézmény várja az érdeklődőket kilenc programtematikához kapcsolódva.
A Falatnyi Múzeum címet kapta, és a gasztronómiát sokrétűen megközelítő programokat foglal magában ezévi kiemelt tematika. Ismeretterjesztő előadások mellett időszaki kiállítások, sztárséfek vagy gasztro-influenszerek bevonásával zajló szubjektív tárlatvezetések, elődeink gasztronómiához fűződő hagyományainak bemutatása, és még sok más érdekesség várható.
Falatnyi ízelítő, épp hogy csak mazsolázva a múzeumi étlapról:
Ókori római gasztrokalandokban lehet része az iskolai osztályoknak a Paksi Városi Múzeumban. A reneszánsz konyha rejtelmeibe nyerhetünk beavatást régészeti előadással és ételbemutatóval a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban. A hagyományos népi ételkészítési technikákat, elsősorban a zöldség- és gyümölcstartósítási módszereket ismerhetjük meg a Szennai Skanzenben októberben két szombati alkalommal. A gabonákra és a kása-ételekre fókuszálva az Őrleményes ételek című gasztro workshopra vár minket a szentendrei Skanzen. Köles, kukorica, hajdina, árpa és zab felhasználásával készíthetünk levest, kemencében készült főételt, reggeli kását, süteményt. Egészség, gasztronómia, fenntarthatóság! jelszóval a tatai Német Nemzetiségi Múzeum szuperzöld kalandozásra hív a kertjében található gyógy-és fűszernövény közé, akár mentabalzsamot és gyógynövényes cukorkát is készíthetünk.
Továbbra is a fesztivál étlapján marad a korábbi évek több sikeres programtematikája is.
A Múzeumi kulisszatitkok a látogatók által máskor elzárt múzeumi terekbe és munkafolyamatokba enged bepillantást. A Fittmúzeum ebben az évben a mozgás mellett az egészséges táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet. Idén is terítékre kerül a kedvelt őszi jeles napjainkhoz, így például a Márton naphoz kötődő múzeumi programokat felölelő Múzeumi őszbúcsúztató is.
Ebben az évben is a hátrányos helyzetű látogatók kultúrához való hozzáférésének ösztönzi a Hozzáférhető múzeum tematika, melynek keretében a múzeumokba nem vagy nehezen eljutó iskolákba kitelepülő bőröndmúzeumi programok is megvalósulnak.
A fiatalokat a 16+ Íz Feszt - Kóstolj bele! tematikához kapcsolt programokkal szólítják meg a múzeumok, és támogatják változatos módon a gasztronómiához kapcsolódva a középiskolás diákok szórakoztatva edukálását, készségfejlesztését, akár pályaválasztását.
Az iskolai őszi szünet idejére időzített Múzeumi őszi szünetelő programjaival a kisebbekre is gondolva a gyermekek és a családok számára kínálnak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget és minőségi szabadidőt a múzeumok.
A Pedagógusok napja keretében a tanárok és óvodapedagógusok kulturális étvágyának csillapítására szerveznek majd különleges programokat a múzeumok. A kulturális területen dolgozó szakembereknek szól a Szakmai programok olyan szakmai rendezvényekkel (kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók és workshopok), amelyek akár a fesztivál kiemelt témájához, a gasztronómiához is kapcsolódnak.
Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálata
- Budapestimami -
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges