Jelenlegi hely

Nem vettek fel sehová? Szeptembertől mégis tanulhatsz!

Sokan csalódottan vették tudomásul, hogy idén szeptemberben nem kezdhetik meg a tanulmányaikat, ám nekik sem kell elkeseredniük: számos felnőttképzés kínál olyan alternatívákat, amelyekkel később szép karriert futhat be bárki, ráadásul sok képzés online is elérhető.

Azoknak, akiknek a felsőoktatási tanulmányai csúsznak egy évet, remek lehetőségeket kínálnak a hazai felnőttképzések, amelyek sok esetben nem csak államilag, de nemzetközileg is elismert szakképesítést nyújtanak. A képzések nagy része ráadásul online is elérhető, így akár munka mellett is fejlődhetünk a szakterületünkön vagy akár újabb szakmában próbálhatjuk ki magunkat. A felnőttképzésben részt vevők száma egyre nő, ami azért is örvendetes, mert aktuális munkaerőpiaci trendek azt jelzik, hogy Magyarországon jelenleg is tapasztalható a szakemberhiány bizonyos iparágakban.

„Ezekben a szektorokban a jól képzett szakmunkások iránt nagy a kereslet, és akár a fizetések is versenyképesebbek lehetnek az egyetemi végzettséget igénylő pozíciókkal szemben. Ilyen terület többek között az építőiparban az ács, kőműves, villanyszerelő vagy gépkezelő pozíció, az informatikában a hálózatépítő informatikus és a rendszergazda, az egészségügyben az ápoló, gyógytornász-asszisztens és fogtechnikus, vagy a gépészetben a CNC-gépkezelő, autószerelő, ipari gépész és targonca vezető pozíciók” - magyarázta Nagy László, a TanfolyamGURU online oktatási szakértője.

A szakember azt is elárulta, hogy a tanfolyamok elvégzésével külföldön is vállalhatunk állást az adott területen, hiszen az oklevél – amennyiben hitelesítik – ott is igazolja a végzettséget.

„A szakképzési közokirat külföldön történő felhasználásához – ha nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik – a szakképzési közokiratot hitelesíteni kell és felülhitelesítéssel kell ellátni. A hitelesítést a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal végzi el és a külpolitikáért felelős miniszter hitelesíti felül” - tette hozzá az oktatási szakértő.

Ezek a legnépszerűbb képzések

A pedagógiai, kereskedelmi szakmák a szakértő szerint a nők körében népszerűbbek, míg az építőipari és védelmi képzéseket inkább a férfiak választják. A nők egyébként nagyobb arányban jelentkeznek felnőttképzésekre. A TanfolyamGURU.hu összesítése szerint a top öt képzések a következők:

5. Dajka képzés
Az online, két hónap alatt elvégezhető képzés, amelynek a végén a jelentkező lakóhelye közelében biztosítanak gyakorlati helyszínt. A dajka képzések fontossága kiemelkedő a kisgyermekek gondozása és nevelése terén. A dajkák kulcsfontosságú szerepet játszanak a bölcsődék, óvodák és más korai nevelési intézmények mindennapi életében, hozzájárulva a gyermekek testi, érzelmi és kognitív fejlődéséhez.

A dajka képzések során a résztvevők elsajátítják a kisgyermekek gondozásához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket. Megtanulják a gyermekek testi szükségleteinek kielégítését, a higiéniai szabályok betartását, a balesetvédelmi előírásokat, a gyermekek étkeztetését, altatását, és a velük való játék és foglalkozás megszervezését. Ezen kívül a dajka képzések során a résztvevők fejlesztik kommunikációs és konfliktuskezelési készségeiket, valamint megtanulnak együttműködni a szülőkkel és a pedagógusokkal.

4. Prémium HR (Személyügyi szervező) képzés
A három hónapos képzés elvégzésével a jelentkezők képesek lesznek átlátni a személyügyi folyamatokat és alapvető ismereteket szereznek a vállalati munkaügyi folyamatok jogszabályi kérdéseiről. Továbbá megismerik a bérelszámoláshoz szükséges dokumentumokat és azok tartalmát. Képesek lesznek megtervezni a toborzási folyamatot és kiválasztani a megfelelő munkaerőt.

3. Prémium vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyam
A vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés azoknak ajánlott, akik érdeklődnek az üzleti világ iránt, és szeretnék megtanulni, hogyan kezeljék profi módon a pénzügyeket egy vállalkozásban. Akiknek a számok inkább izgalmas kihívást jelentenek, mint ijesztő adatokat, és szeretnek rendet teremteni a pénzügyi zűrzavarban, ideális választás.

2. Személy- és vagyonőr képzés
A 3,5 hónapos képzés leginkább a férfiak körében népszerű és online is elvégezhető. Általános iskolai végzettség szükséges hozzá. A személy- és vagyonőr képzések célja, hogy felkészítsék a résztvevőket a vagyonvédelmi feladatok ellátására. A képzések során a résztvevők elsajátítják a szükséges jogi ismereteket, pszichológiai és kommunikációs alapismereteket, objektumőrzési speciális ismereteket, az objektumőr intézkedéstaktikai ismereteit, valamint a személy- és vagyonőr szolgálatellátásának általános szabályait.

1. Idősgondozó képzés
A jelenlétet igénylő online tanfolyam másfél hónap alatt elvégezhető. A társadalmi korfa elöregedésének köszönhetően egyre nagyobb igény van a szakmailag képzett ápolói és gondozói munkakörök betöltésére. Számos szakintézmény állandó álláshirdetései közt szerepel ezen munkakör kiírása.
 

Neked ajánljuk!

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr. Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Házi nasik zabpehelyből - nem csak gyerekeknek!

Házi nasik zabpehelyből - nem csak gyerekeknek!

Gyorsan elkészíthető, finom, egészséges házi készítésű nassolnivalók zabpehelyből. Íme a kedvenc receptjeim!
Ugrás az oldal tetejére