Jelenlegi hely

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.

Kávéillat? Úgy érzed, jól esne egy csészével? Vagy inkább egy tejes erős angol tea? A koffein, a teofillin azok az élénkítő anyagok, melyekre időnként ellenálhatatlanul szükségünk van.

A koffein élénkítő hatása gyorsabban hat, épp ezért rövidebb ideig is tart, mint a teáé. Akármelyiket is szeretitek, mindegyikhez hoztunk pár receptet.

Kávéshake

Hozzávalók: 2 dl tej; 2 adag feketekávé; 2 tk cukor; 1 ek tejszín; Jégkocka

Főzz két presszókávét, és hűtsd ki. A hideg tejet, a lehűtött kávét, a cukrot, a tejszínt és egy marék jégkockát a turmixgépbe tesszük, és alaposan összeturmixoljuk. Talpas pohárba töltjük, teszünk bele jégkockát, és szívószállal kínáljuk.

Caffé Sciakerato – azaz rázott kávé

Vegán, paleo, glutén és laktózmentes mégis istenien felráz a délutáni sziesztából ez a klasszikus nyári mediterrán kávékülönlegesség.

Első lépésként keríts egy shakert vagy olyan zárható edényt, amiben össze tudod majd rázni az alapanyagokat.

Hozzávalók: egy adag presszókávé; ízlés szerint cukoroldat; jégkocka

Ha cukrosan iszod a presszókávét > kell egy adag cukoroldat.

Készíthetsz invert cukorszirupot is, ha hosszú távra gondolkozol. Használhatsz helyette növényi édes szirupokat pl. juhar, agave. Ha ezek nem elérhetőek, a leggyorsabban úgy jársz, ha a szükséges cukormennyiséget felolvasztod a forró kávéba és úgy hagyod kihűlni.

Öntsd a presszókávét (40 ml) és egy adag cukoroldatot a shakerbe. Adj hozzá 3 nagyméretű jégkockát. Mindezt rázd össze jól, és töltsd egy talpas pohárba.

Jeges mentolos almatea

Hozzávalók: 1 ek fekete tea vagy 2 filter; 4 ek menta; 1 ek porcukor; 3 dl almalé; Jégkocka; mentalevél

A teafüvet és a mentát kancsóba tesszük, majd 1,5 dl forró vizet öntünk rá, és kb. 5-6 percig állni hagyjuk. Egy jó sűrű teát kapunk.
A forrázatot egy tiszta üvegkancsóba szűrjük, és belekeverjük a porcukrot. Ha felolvadt benne, öntsd fel 6 dl hideg vízzel. Mehet hozzáadjuk az mehet hozzá az almalé, és fogyasztásig a hűtőben tartjuk.
A teát jégkockákra töltve, mentalevéllel díszítve kínáljuk.

Gyömbéres icetea

Hozzávalók: 3 biocitrom; diónyi friss gyömbér; 30 dkg cukor; 2 teáskanál Earl Grey teafű

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat forró vízben, majd reszeljük le a héjukat, facsarjuk ki a levüket, kb. 1,5 dl-t kell kapnunk. A reszelt héjat a kifacsart citromdarabokkal 3,5 dl vízzel és a cukorral, valamint a reszelt gyömbérrel együtt felforraljuk, majd alacsony lángon 5 percig gyöngyöztetjük.
A tűzről levesszük a szirupot, majd egy teatojásba tesszük a tealevelet, és a szirupban hagyjuk ázni kb. 5 percig. Ha kihűlt, a facsart citromlével felengedjük.
Ezután leszűrjük, sterilizált üvegbe töltjük. Hideg hízzel hígítva fogyasztjuk.

ADL - Debrecenimami

 

Neked ajánljuk!

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
Ugrás az oldal tetejére