Jelenlegi hely

Egy napra minden gyerek lehet tűzoltó! – Idén is nyitnak a szertárkapuk

2024. május 26-án, vagyis gyereknapon 10-16h-ig ismét megnyílnak az ország tűzoltólaktanyái a legkisebb rajongók előtt. Az érdeklődő családok betekintést nyerhetnek a tűzoltók életébe. Várják a bátrakat és kevésbé bátrakat, hogy szirénázó szerkocsik, próbariasztások, és a bevetési védőruha felhúzása során mindenki átélhesse, milyen lehet tűzoltónak lenni.

Melyik gyerek nem szeretne tűzoltó lenni, vagy legalább beülni egy tűzoltókocsiba, lecsúszni a rúdon, eloltani egy tüzet vagy felvenni egy sisakot? Gyereknapon mindez egy napra megvalósulhat!

Vasárnap szerte az országban 436 helyszínen várják a látogatókat. A tűzoltólaktanyák délelőtt tíz és délután négy között fogadják a gyerekeket, családokat, az érdeklődőket.

A katasztrófavédelem a nemzetközi gyermeknapon 2014 óta minden évben megtartja a Nyitott szertárkapuk elnevezésű rendezvényét.

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és katasztrófavédelmi őrsök, a kezdeményezéshez önkéntesen csatlakozó önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok, önkéntes tűzoltó egyesületek és létesítményi tűzoltóságok, a bemutatóteremmel, kiállítással és emlékszobával rendelkező igazgatóságok és katasztrófavédelmi kirendeltségek, a budapesti Tűzoltó Skanzen, valamint a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és vidéki kiállítóhelyei várják a családokat, hogy a gyermekek testközelből is megismerhessék a szolgálatot adó tűzoltók hétköznapjait, bejárhassák a laktanyákat, felülhessenek a járművekre és kipróbálhassák a leglátványosabb tűzoltóeszközöket.

Gyermeknap alkalmából a tűzoltók országszerte több próbariasztást is tartanak majd május utolsó vasárnapján, miközben számos izgalmas bemutatóval fogadják a gyermekeket, illetve az általános és középiskolás diákokat.

A nyílt napon lehetőség van közelről megvizsgálni a tűzoltók által nap mint nap használt járműveket, különleges felszereléseket, kicsik és nagyok bejárhatják a laktanyát is, vagyis betekintést nyernek a tűzoltók életébe.

Helyszíntől függően lesz minden, amitől a kicsik azonnal tűzoltók akarnak lenni: próbariasztás, csúszás a rúdon, be lehet ülni a tűzoltóautókba, bele lehet bújni a védőruhába, számos helyen lesz szerelési bemutató, és ahol kiállítóterem van, az is megnyílik a látogatók számára, de tűzoltóteszt és tudáspróba is várható. És ami a legfontosabb, szinte biztos, hogy lehet majd „tüzet oltani” – puttonyfecskendővel célba lőni, netán tálcatüzet oltani.

A látogatható laktanyák:

Hivatásos tűzoltólaktanyák listája

Nem hivatásos tűzoltóságok listája

Forrás: ITT és ITT

- Budapestimami -

Neked ajánljuk!

Új Rumini kötetek- nem csak rajongóknak!

Rumini sokak kedvence: mutatjuk a sorozat részeit!

Nem kérdés, hogy a nagyovis és kisiskolás korosztály körében az egyik legnépszerűbb olvasnivaló a Rumini. Van, aki már önállóan olvassa, van, aki esti meseként hallgatja a tengerész egér izgalmas kalandjait. Sőt van, aki így is, úgy is! :) 
Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére