Jelenlegi hely

Szálkásítás otthon: ezeket a szabályokat tartsd be!

A szálkásításról valószínűleg testépítők gondosan kiépített izomzata jut eszébe a legtöbb embernek, így valószínűleg azt is gondolják, hogy a tökéletesen szálkás izomzatot csak edzőteremben lehet elérni. És ha mi azt mondjuk, hogy a hatást nem csak kondigépek között tudod elérni, hanem akár otthon is, akkor erre már biztos, hogy felkapod a fejed! Pedig, bizony otthon is el tudod érni, de ehhez jó, ha tisztában vagy az alapokkal!

Szálkás izomzat

A szálkásítás nagyon tömören azt jelenti, hogy az izmokon teljesen elvékonyítják a zsírréteget, így szinte teljes egészében kirajzolódik a bőrszövet alatt megfeszülő izomszövet. A sikeres szálkásítás sok mindenen múlik. A zsírréteg leégetése az izomtömeg megtartása mellett nagyon nehéz feladat a testnek, a folyamat lépésről lépésre nehezebb, ezért kitartást és nagy elszántságot kíván a próbálkozóktól.

Az első lépés a szálkás izmok felé a felesleges zsírpárnák leépítése és az izomtömeg növelése. A zsírégetés nagyon szépen beindul egy közepes intenzitású edzéstől, például a futástól vagy az úszástól. Minél több izmodat mozgatod meg egyszerre, annál hatékonyabb lesz a zsírégetés, hiszen a tested az energiaveszteség során elkezdi felélni tartalékait, vagyis a szénhidrátokat, a zsírokat és végül a fehérjéket. Egy mindennapos ellipszis trénerezés vagy egy 20-25 perces intenzív edzés már beindítja a zsírégető folyamatokat és a tested szépen elindul a változás útján. A zsírpárnák leapasztása után jöhet az izomzat növelése. Ebben az erőnléti edzések fognak segíteni neked. Végezhetsz akár súlyzós edzéseket, vagy dolgozhatsz otthon a saját súlyoddal, ha kitartó vagy, rövid időn belül a testsúlyod valószínűleg gyarapodni fog, de már nem a zsírpárnáktól, hanem az izomtömeg növekedésétől.

Ezeket a szabályokat tartsd be!

Ha mindez megvan, és mindenkitől bezsebelted a bókokat az új, tökéletes külsőd miatt, akkor ráállhatsz a finomhangolásra, vagyis a szálkásításra, amely a folyamat legnehezebb és leghosszabb része. A testedet ugyanis rá kell venni arra, hogy az egészséges 9-12%-os zsírtartalmát levigye 4-7%-ra, úgy, hogy közben ne az izmokból fogyjon, hanem a felette található zsírrétegből. Ezt azért nagyon nehéz elérni, mert az evolúció még mindig működik, a tested a túlélésre hajt, bizony ragaszkodik ahhoz a kényelmes 10% körüli zsírrétegre, hiszen tartalékait ott tárolja.

Ebben a szakaszban még jobban kell figyelni a diétára. Már nem elég a csökkentett szénhidrát tartalom és a megnövelt fehérje adag, amitől a zsírsejtek összehúzódtak, az izmok pedig szépen fejlődtek, hanem minimum napi 500 kalóriadeficitbe kell kerülnöd minimális zsírtartalmú étrend mellett. A szálkásítás nagymesterei, a testépítők a versenyek előtt olyan kemény szénhidrát megvonással, vízhajtással és minimális étrenddel érik el a vágyott alakot, hogy azt csak a verseny ideje alatt tudják fenntartani, a megmérettetés után már felhagynak testük kizsigerelésével.

A szálkásításkor a diétának és az edzéseknek kéz a kézben kell járnia. Az edzések közül szinte végezhetsz bármit, ami az izomnövelésben és izommegtartásban segít. A saját testsúlyos edzéseket vagy a futást végezheted otthon is. A lényeg, hogy az edzések intenzívek legyenek, pörgősek, gyorsak, hogy az anyagcserét, a zsírégetést gyorsítsák, az izomzatot pedig növeljék.

A szálkás izomzathoz a kitartás mellett idő kell, úgyhogy ne késlekedj, láss hozzá még ma!

Szponzorált tartalom

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére