Jelenlegi hely

A fruktóz-intoleranciáról „aszalt” formában

A fruktóz (gyümölcscukor, levulóz) a legédesebb ismert cukorféleség. A glükózhoz (szőlőcukor) hasonlóan fontos szénhidrát: a gyümölcsök nedvében, a mézben található nagy mennyiségben, az emberi szervezetben csak nyomokban van jelen, pl. vérben, spermában. A fruktózt a glükózhoz hasonlóan használja fel a szervezet, de a fruktóz lassabban növeli meg a vércukorszintet, ennek jelentős gyógyászati szerepe van. A fruktóz a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő belőle, ezáltal csökkenthető az energiabevitel.

Az emésztést-felszívódást követően a fruktózt a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim glükózzá alakítja, a fruktóz-intoleráns emberek szervezetéből ez az enzim hiányzik. A betegség genetikai eredetű, tehát megelőzésre nincs mód, ritka betegségnek számít, 10-100.000 emberből egynél fordul elő.

Az első tünetek az anyatejes táplálás elhagyása után jelentkeznek: remegés, zavartság, kóros aluszékonyság, súlyosabb esetben görcsroham, kóma. Ha a fruktóz fogyasztása továbbra is fennáll, vese- és májkárosodás jöhet létre, ami sárgasághoz, hányáshoz, értelmi leépüléshez és növekedési zavarokhoz vezethet. A diagnózist több módon is felállíthatják: i) fizikális vizsgálattal (májmegnagyobbodás és sárgaság), ii) laboratóriumi vizsgálatokkal (alacsony vércukorszint, magas szérum húgysavérték, veseműködési zavarok), iii) májból történő szöveti mintavétellel, iiii) DNS-vizsgálattal (jelenleg kísérleti szakaszban). A betegség a fruktózmentes diétával kezelhető, ez a gyümölcsökben található fruktóz és fruktóztartalmú egyéb cukrok (pl. répacukor) teljes mellőzését jelenti. Sajnos a fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar (édesítő, ízfokozó, színezőanyag). Szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható: gyümölcslevek, szószok, konzervek, kekszek, cukorkák, stb. Ezek az élelmiszer összetevők kerülendők: fruktóz, gyümölcscukor, kukoricaszirup, gyümölcslé, gyümölcslé-koncentrátum, fruktóz-glükóz szirup, méz, invertcukor, juharszirup, juharcukor, melasz, szorbit, inulin, cukoralkohol, oligo-fruktóz, frukto-oligo-szacharid.

A legtöbb gyümölcsnek magas a fruktóztartalma, de van néhány mely mértékkel ugyan, de fogyasztható, pl. grapefruit, citrom, ribizli, szilva, sárga- és kajszibarack, kivi, eper, szeder, málna. Meglepő módon a zöldségek között is találunk magas fruktóztartalmút (sárgarépa, káposzta, sütőtök, petrezselyemgyökér, cékla). Fontos: a zöldségeket, gyümölcsöket megéri párolt formában készíteni, mert úgy csökken a fruktóztartalom!

Összefoglalva az idejében felfedezett fruktóz-intolerancia ugyan nem gyógyítható, de odafigyeléssel, megfelelő diétával kezelhető és jó életminőség érhető el!

Utószó: ha felmerül fruktóz-intolerancia gyanúja, semmiképp se próbáljuk magunkat gyógyítani! Kérjünk beutalót a háziorvosunktól és keressük fel a legközelebbi gasztroenterológiai szakrendelést! A saját vagy családtag/barát „szakállára” kezdett diéta valótlan eredményeket adhat, nehezítve a szakemberek dolgát!

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)

Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

A szerző a felmerülő kérdéseket a tothbogi@med.unideb.hu e-mail címen szívesen megválaszolja!

 

Fotók: pixabay.com

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére