Jelenlegi hely

Karácsonyi sütireceptek

A karácsonyi asztalra egy igazán különleges és mennyei desszert való, a karácsonyfára, ügyes kezek által díszített mézeskalácsdíszek, a gyermekek örömére pedig egy meseországot idéző mézeskalácsház. Sokan hetekkel előre kigondoljuk a karácsonyi sütiket, talán a legtöbbször a jól bevált tavalyi receptet készítjük el, de sokan vagyunk, akik próbálkozunk újabb és újabb, finomabbnál finomabb sütikkel. A következő recept ötletek reméljük ihletet adnak az ünnepi desszertekhez, kellemes sütögetést és jó szórakozást kívánunk a család aprajának és nagyjának!

Bejgli

 

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be.

 

Hozzávalók 2 db félkilós bejglihez:              

A tésztához:

260 g búzaliszt (BL55)
78 g vaj
52 g sertészsír
26 g porcukor
1 csipet só
4 g élesztő (friss, 7 g szárított élesztő = 25 g friss élesztő)
26 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
52 ml tej (2,8%-os)

A töltelékhez:

272 g dió (darált)
110 g kristálycukor
25 g méz - akác
6 g fahéj (őrölt)
81 ml tej (2,8%-os)
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs héja
szerecsendió (őrölt)
narancshéj - kandírozott
mazsola

A kenéshez:

tojássárgája
tojásfehérje
 

1. Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.

2. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.

3. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.

4. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!

5. Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre virgoljuk őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.

6. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.

7. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.

8. Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!

9. Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk.
Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.

10. A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.

11. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába. 12. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.

13. Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!

14. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!

15. Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.

16. Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.

17. Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, és kínálhatjuk őket.

Forrás: desszert.eu

 

Mézeskalács házikó

Hozzávalók 1 házikóhoz:
 

A tésztához:

250 g méz - akác
100 g vaj
125 g porcukor
5 g fahéj (őrölt)
5 g gyömbér (őrölt)
3 g szegfűszeg (őrölt)
8 g kakaópor - holland
500 g búzaliszt (BL55)
3 g sütőpor
1 db tojás
1 csipet só

A fényes mázhoz:

1 db tojás
2 db tojásfehérje

A díszítéshez:

2 db tojásfehérje
500 g porcukor

Mézeskalács ház sablon

Elkészítés: videó lejátszása

Tipp: Készítsünk kis udvart is, kerítést, állatokat, hóembert, fákat a gyerekek „gyurmázzanak”hozzá, igazi kis mesebeli erdőt tudunk egyszerűen varázsolni.

Köszönjük a desszert.eu-nak

 

Zserbó
 

Hozzávalók:

35 dkg liszt
20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
5 dkg cukor
1 tojás
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
csipet só

Töltelék:
15 dkg darált dió
12 dkg cukor
20 dkg baracklekvár

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk. Az első lapot terítsük bele, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél tovább terjeszkedik. Kenjük meg a baracklekvárral, majd szórjuk meg a cukorral elkevert dióval. Ezután takarjuk be a második tésztalappal, szurkáljuk meg egy villával, majd kenjük meg lekvárral, + szórjuk meg a cukros dióval. A harmadik tésztalappal takarjuk be az egészet, szurkáljuk meg, majd egy óráig hagyjuk kelni rendes hőmérsékleten.

Előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt, lassú tűznél süssük készre.

Bevonó:
1 evőkanál olaj
1 tortabevonó

Miközben sül a tészta, olvasszuk fel a tortabevonót az olajjal, és vonjuk be vele az elkészült sütemény tetejét. A bevonó dermedéséig helyezzük hűtőbe.
 

Krémes tejespite
 

Ez a családom nagy kedvence.
Nagymamám receptje alapján:

Hozzávalók:

5 tojásfehérje
10 dkg cukor

5 tojássárgája
10 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg margarin
1 liter tej
25 dkg liszt

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A többi hozzávalót egy másik tálban csomómentesre keverjük (én ezt is a habverővel szoktam). Miután kész, beleöntjük a sárga masszánkat egy kivajazott/lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (sütők szabványtepsije: kb. 30 x 35 cm). A fehérjét kis adagokban rálapátoljuk a tetejére, és körkörös mozdulatokkal enyhén elvegyítjük a masszánkban. Minél krémesebbre szeretnénk, annál kevésbé keverjük össze a 2 anyagot.
Előmelegített sütőben, takarékon kb. 40 percig sütjük.
Ha hagyjuk hülni kb. 10-15 percet, könnyebb felszeletelni.
Az édességét fokozhatjuk tetejére szitált porcukorral, vagy rácsöpögtetett lekvárral.
Isteni finom!

TIPP: papírból vágjunk ki fenyőfa alakot, kisebb legyen, mint amekkorára a sütiket szeleteljünk és tegyük rá egyesével, majd úgy porcukrozzuk meg, lehet kakaóval is szórni, így a fenyő minta kontúrosabb lesz.
 

Gyümölcsös rizstorta
 

Piskóta:
5 tojás
5 ek. cukor
3 ek. liszt
2 ek. kakaó keserű)
1/2 cs. sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét fényesedésig keverjük a habverővel, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot keményedésig verjük. A sárgáját egyesével adagoljuk hozzá, miközben tovább keverjük még kb. 2 percig.
A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, majd beleszitáljuk a masszánkba. Ezt már csak fakanállal, vagy kézi habverővel vegyítsük egybe.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (24-26-os) öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kisütjük.

Töltelék:
7 dl tej
100 g cukor
1 kiskanál margarin
1 cs. van. cukor
160 g rizs
1 citrom reszelt héja
20 g zselatin
2,5 dl habtejszín

Egy nagyobb lábasba feltesszük a tejet forrni.
A rizst enyhén sós, bő, forrásba lévő vizben 3 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük és hozzáadjuk a felforralt tejhez.
A töltelékhez szükséges többi hozzávalót is beletesszük a lábasunkba, és jó ragacsosra összefőzzük a tejes rizzsel.
Hozzáadjuk a felolvasztott zselatint + a keményre felvert tejszínt.

A kihült piskótát visszatesszük a csatos formánkba, rásimítjuk a rizstölteléket, és minimum 6 órára hűtőbe tesszük.

Teteje:
0,5 kg gyümölcs
2,5 dl gyümölcslé
20 g zselatin

vagy gyümölcslét lehet ízesíteni fehérborral, ez esetben 1, 25 dl gyümölcslé + 1, 25 dl édes bor.

A bevonó zselét elkészítjük a gyümölcslével, és kis ideig hülni hagyjuk. Közben az összedermedt tortánk tetejét (A csatos formában hagyva) kipakoljuk gyümölccsel. Amint kész, fogjuk a bevonó zselénket és egy kanállal középről indulva, csigavonalban haladva bevonjuk a tortánk tetejét.
1 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni, ezután fogyasztható.

Lehet, hogy a hosszú magyarázat miatt kissé bonyolultnak tűnik, de higgyétek el, nem az! Én este szoktam elkészíteni a tortát a rizsmasszával, és reggel vonom be a tetejét, így nem jár 6 órán át az agyamban az, hogy mindjárt kinyitom a hűtöt és....Szerintem megér minden fáradtságot, mert istenien könnyű és finom!

Tipp: Valentin napra szív alakú formában is készíthető!
Én is így tettem annak idején, de mivel akkoriban még nem volt csatos formám, kartonlapból valósítottam meg a szív alakú tepsimet, melyet a készenléte után egyszerűen levágtam róla.

Íz fokozásként a felszeletelt tortát meglocsolhatjuk (szeletenként) egy kis  csokisziruppal. Nekem ez vált be leginkább:

Hozzávalók:
150 g csokoládé
150 ml főzőtejszín

Kis lábasba teszünk fel egy kis vizet forrni, majd a tetejére helyezünk egy picivel nagyobb lábast. Ebbe öntjük a tejszínünket, és a feltördelt csokoládénkat beletördelve a gőz fölött, állandóan kevergetve felolvasztjuk.
 

Citromos álom
 

Hozzávalók:
 

1 nagy poharas tejföl (400 ml)
500 ml habtejszín (legjobb a Hulala)
2-3 db citrom
10-12 kanál cukor
1 cs. babapiskóta

A habtejszínt keményre verjük. A tejfölt kb. 10 kanál cukorral és 2 db citrommal (citrom héját belereszelni + belefacsarni a citromot) összekeverem, majd óvatosan elegyítem a tejszínhabbal. Egy csatos formát kipakolok babapiskótával, szorosan egymás mellé rakosgatva, s az egész masszámat ráöntöm. 4-5 óra dermedés után tetszés szerint díszítem citrom/lime reszelékkel, karikákkal. Könnyű és isteni finom!

Tipp: Ha több babapiskótával szeretnénk készíteni, a masszánknak előbb csak a felét öntsük a piskótára, majd tegyünk rá még egy sort és úgy bele a maradék massza.

A képen lévő sütit kapcsos kuglófformában készítettem, ami annyiban változtat a sorrenden, hogy először öntöm bele a masszát az edénybe (ez esetben egy kevés krémet félretéve) és a tetejére kerül a feldarabolt (vagy kerek formájú) babapiskóta, majd a félretett krémünket elsímítjuk a piskóta tetején, hogy befedje és ezáltal megpuhuljon a kemény keksz. De ezt csak ennél a formánál kell így bonyolítani,mert ez fordítva van tálalva ugyebár, fejjel lefelé.
 

Bakosné Hegyi Krisztina olvasónk receptjei
 

2 az 1-ben kókuszgolyó, avagy sportszelet karácsonyi módra

A legegyszerűbb karácsonyi desszertek azok, amiket sütés nélkül, viszonylag hamar elkészíthetünk a gyerekekkel együtt, de mégis mutatósak. Ilyen például a kókuszgolyó is. Egyszerű, kevés hozzávalót igényel, megbolondítható a közepében elrejtett karácsonyi fűszerekben áztatott rumos meggyel. Én a meggyet nem szeretem, de a srácok meg imádják, ezért egyből két adagot gyúrok be és az első adagot egy közepes méretű téglalap alakú tálcára nyújtom, kb 1 cm-es magasságba, a tetejére csokoládét öntök és kis téglalap alakokra vágom. Karácsonykor veszek színes szóró cukrokat, gyöngyöket, néha kapok pici zöld fenyő alakú tortadíszeket, azokkal még mielőtt a csoki megdermedne megszórom. Igazán mutatós finom karácsonyi süti lesz belőle.

 

Tipp: Ha nagyon jól kijövök időben, akkor fenyő alakú tortakiszúróval formázom meg őket és utána díszítem.

Hozzávalók 1 adaghoz:

Hozzávalók

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 rumaroma
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • 2 dl langyos tej, de helyette lehet bármilyen gyümölcslé (főként meggy lé)
  • meggybefőtt

Egy tálba teszem a  háztartási kekszet, a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóval. Majd hozzáadjuk a rumaromát és a langyos tejet és jól összegyúrjuk. Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából, tehetünk a közepébe meggybefőttet és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben.
 

Szabó Edit olvasónk receptje
 

Ólomüveg süti

Az ólomüveg süti, nem csak mutatós édesség, de kiváló karácsonyfa dísz és különlegesen szép csillogása miatt nagyon szép ajándék is. Fogadjátok szeretettel:
 

Hozzávalók

200 gr méz
150 gr margarin
250 gr porcukor
3 tojás
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szegfüszeg
1 kk fahéj
750 gr liszt

1 zacskó töltetlen színes kemény cukorka
Rakjuk nejlonzacskóba és klopfolóval törjük meg minél finomabbra, én mozsárba csináltam.

A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket , szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órán át, de lehet 1 napot is. Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk.
Ha üveg sütit szeretnénk készíteni, akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor) vágunk bele még kisebb formát. Az így keletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukrot, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fennáll a veszélye, hogy itt-ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük, akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamelizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit, hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül hamarabb, mint ahogy a szaggatással, majd a cukor betöltésével végeznénk.
 

Hajnal Reni olvasónk receptje

 

Ha van olyan tuti bevállt recepted, ami nagyon finom, könnyen elkészíthető, netán a gyerekekkel együtt, akkor küld be szerkesztőségünkbe a kecskemetimami@gmail.com címre.

 

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére