Jelenlegi hely

Hogyan zajlik egy szürkehályog műtét?

A szürkehályog műtét az egyik legbiztonságosabb rutinműtét. Magyarországon is a legkorszerűbb technológiát találjuk a szemészeti szakrendelőkben, műtéti szobákban.

Ez ultrahangos technológiát jelent (bár sokan ezt tévesen lézeres technológiának gondolják), amely során, az elszürkült, megkeményedett szemlencsét ultrahang segítségével feldarabolják, majd egy apró szaruhártya bemetszésen keresztül eltávolítják. Ugyanezen a résen keresztül a saját szemlencse helyére egy műlencsét helyeznek be. Többféle műlencse létezik. A monofokális lencse segítségével egy távolságra lehet jól látni, általában a páciensek a jó távoli látást választják, így olvasószemüvegre ezután is szükség lesz. Ha valakinek mégis a közeli látás a preferencia, az is megoldható, akkor távolra lesz szükséges szemüveg a beavatkozás után. Létezik multifokális (bi- és trifokális) műlencse is, amely akár az összes távolságot teljesen jól le tudja „fedni” és végleg búcsút mondhatunk a szemüvegnek. A Budai Szemészeti Központ weboldalán található információk alapján gyakorlatilag csak 10 percig tart egy szürkehályog műtét.

Mik a kockázatai egy szürkehályog műtétnek?

Minden beavatkozásnak vannak veszélyei, egy 10 perces műtétnek is, amely nem jár altatással vagy injekcióval (egy bizonyos szemcsepp tökéletesen érzéstelenít). A megfelelő higiénia betartásával a fertőzések és a gyulladások szerencsére elkerülhetőek, hiszen ezek a fő veszélyek. Alapvetően elmondható, hogy ha bármilyen szokatlan tünetet érzékelünk (amire nem figyelmeztettek bennünket a műtét utáni tájékoztató során), akkor ezt jelezzük a kezelőorvosnak és a kontroll vizsgálatok is nagyon fontosak, hiszen, ha bármilyen probléma felmerül a gyógyulási folyamatban, akkor az orvos időben észreveszi és tud segíteni a megfelelő kezeléssel.

Hogyan kell felkészülni egy szürkehályog műtétre?

Alapvetően a műtét előtt nem kell változtatni az életvitelen. Azonban fontos a műtét napja előtti 3 hónapban bizonyos teszteket, vizsgálatok elvégezni (EKG vizsgálat, bizonyos vérvizsgálatok, a vércukorszint ellenőrzése, vizelet vizsgálat).

Mit kell tudni a műtét utáni időszakról?

Fontos, hogy a műtét után egy hétig és egy hónapig különböző higiéniai szabályoknak megfeleljünk minden körülmények között és az is, hogy a kontrollvizsgálatokon megjelenjünk. Ezek általában a műtét másnapján és a műtét után két hónappal történnek meg. Ezt követően már csak az évenkénti szemészeti vizsgálat a javasolt.

A higiéniai előírások az alábbiakat foglalják magukban: kerüljük a természetes vizeket és az uszodákat egy hónapig, egy hétig a hajunkat is csak úgy mossuk, mint a fodrászatokban (szigorúan hátrahajtott fejjel), ne emeljünk nehéz (3 kg feletti) tárgyakat, hanyagoljuk a szauna, szolárium használatot. Egy hétig, sima csapvíz sem érheti a szemet és semmilyen szem környéki kozmetikumot (krém, smink) sem szabad használni.

Néhány hétig gyógyszeres szemcseppeket is kell alkalmazni és a szemszárazság tüneteinek enyhítésére a tartósítószermentes műkönny is ajánlott 2 hónapig. Napszemüveget 1 hónapig viseljünk, ha kimegyünk az utcára, hogy védjük a műtéti
területet az UV sugárzástól.

A szürkehályog műtét tehát egy nagyon gyakori beavatkozás, amit minimális kockázat vállalása mellett végeztethetünk el. Ha érzékeljük a tüneteket (elhomályosuló látás, fakó színek, reflektorok, lámpák káprázása, rossz szürkületi látás, kettőslátás), akkor pedig érdemes minél hamarabb belevágni, mert az elszürkülő szemlencse okozta látásromlás nagyon megronthatja az életminőséget, bizonytalanná teszi a közlekedést és kifejezetten veszélyessé a vezetést.

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 17 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Ugrás az oldal tetejére