Jelenlegi hely

Hogyan tanítsd meg gyermekedet a pénzzel bánni?

Ha valódi tudást szeretnénk átadni a gyermekeinknek, akkor bizony olyan életszerű praktikákat kell elővennünk, amikkel valóban boldogulni is fognak az életben. A pénzügyi gazdálkodás is pontosan ilyen. Sok fiatal felnőtt hajlamos ugyanis a túlköltekezésre, még akkor is, ha jól keres élete első munkahelyén. A kamaszok zsebpénz problémáiról pedig inkább ne is beszéljünk. A lényeg, hogy minden fiatalnak szükséges megtanulnia bánni pénzzel. Milyen tippeket és ötleteket adhatunk nekik ehhez, amik valóban működhetnek is?

Javasoljunk alternatívákat számukra

Mind tudjuk, hogy a felesleges költekezés gyakran az apróságok vásárlása miatt történik. Elég ha csak minden másnap veszünk egy plusz üdítőt az otthon készített tea helyett – vagy ha néha játszunk valamilyen releváns élő kaszinó oldalon, például a https://wazamba.com/hu/games/live-casino linken – és máris azt tapasztalhatjuk, hogy igencsak hamar túlléptük a költségvetésünket.
Pedig ha megtanulnánk egy adott összeget elkülöníteni a kedvenc üdítőinkre és a játékainkra, akkor nem lennénk bajban egyikkel sem. Ugyanez a helyzet a fiatalok esetében is. A sok apró kis kiadás összegyűlik, pedig a felét megspórolhatták volna maguknak. Szülőként javasoljunk nekik alternatívákat a spórolásra, hogy miként készítsenek innivalót a vásárolt helyett, esetleg hogyan tegyenek félre havonta az apróságokra egy keretet a zsebpénzükből. Így nem fognak majd annyit költeni, és sokkal jobban tisztában lesznek a kiadásaikkal.

Vezessenek költségvetést

Ami igazán nagy motiváció lehet egy fiatal számára, hogy költségvetést írjon magának, az értelemszerűen ha akad valami, amit meg szeretne venni. Valami, amire gyűjtenie kell. Gyermekünk valószínű rendre el fogja költeni minden pénzét – legyen az zsebpénz vagy diákmunkából származó fizetés – amíg meg nem mutatjuk neki, hogy hogyan tud praktikusan gazdálkodni. Könnyen rájön majd, hogy megfelelő költségvetéssel nem csupán az azonnali szükségleteiről és más nagyobb
vágyairól sem kell lemondania. Legyen szó egy márkás ruháról vagy akár egy autóról, a vágyott tárgy pont elég inspiráció lesz ahhoz, hogy bevezessük gyermekünket a pénzügyi gazdálkodás világába. Javasolhatjuk számára, hogy vezessen egy füzetbe vagy Excel táblázatba jegyezze le a bevételét és a kiadásait. Később majd az is vissza tudja nézni ennek révén, hogy milyen felesleges kiadásokat generált – miközben ezalatt már rég megkaphatta volna például azt az autót, amire
gyűjtött…

Támogassuk költségtervezést segítő eszközökkel

Egy aranyos malacpersely vagy egy dizájnos füzet a költségvetés lejegyzéséhez olyan apróságok, amikkel inspirálhatjuk gyermekünket, hogy valóban fel is írja a kiadásait. Ezek a szimpatikus megjelenésük révén meghozzák a kedvet az utódok számára, hogy ők is jobban bele akarjanak látni a költségvetés rejtelmeibe. Így megtanítjuk számukra a pénz értékét is, hogy valóban figyelmes, felelősségteljes felnőtteket neveljünk belőlük.

Beszéljünk közösen a pénzügyekről

Hasznos lehet, ha gyermekeinkkel közösen is beszélünk a család pénzügyeiről. Egyáltalán nem árt, ha már idejekorán ők is tisztában van azzal, mi mennyibe kerül. Ha például nyaralni tervezünk, akkor valóban megéri egy közös családi megbeszélés keretén belül részletezni a kiadásokat.
Beszéljük meg, hogy a nyaralás alatt mire mennyit tervezünk költeni. Gyermekeink így első kézből megtapasztalják majd a pénz értékét. Rálátást kapnak arra, hogy mennyibe is kerül egy ilyen nyaralás – például mennyit kell félretenni hozzá, hogy azt valóban élvezhessük is.

Mutassunk példát

Talán legnagyobb hatással akkor lehetünk csemeténkre, ha mi maguk is jó példát mutatunk. Ez azt jelenti, hogy hasonlóan vezetjük a saját kiadásainkat, nem költekezünk feleslegesen, és természetesen megmutatjuk mennyit is jelent ez a módszer. A pozitív példa nagyon sokat jelent gyermekeink világképének kialakulásában, és ezáltal valóban megtanulhatják majd hogyan bánjanak megfelelően a pénzükkel. Figyeljünk oda viszont, mert a negatív minta is ugyanolyan ragadós lehet. Ezért ha mi magunk nem vagyunk a pénzügyek kezelésének csúcsán, akkor bizony rossz mintát mutatunk gyerekeinknek. Ha erre magunk sem vagyunk képesek akkor pedig először a saját pénzügyekhez történő viszonyunkra kellene inkább fókuszálnunk. Egyébként rendkívül hiteltelenek leszünk a gyerekeink szemében, és biztosan nem fognak majd komolyan venni bennünket.

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére