Jelenlegi hely

Egészségpénztár nyugdíjasoknak: megéri?

Egy betegség mindig a legrosszabbkor jön, ám ha felkészültek vagyunk és rendelkezünk egészségpénztár tagsággal, akkor sokkal könnyebben úrrá lehetünk az problémán.

Ma már sajnos kézzelfogható, hogy az állami ellátás komoly kihívásokkal küszködik, ezért érthető módon a privát szektor szolgáltatásait egyre többen veszik igénybe. A magánorvosi ellátás azonban amellett, hogy nyugat-európai színvonalat biztosít, jelentős kiadásokkal is járhat.

Így aztán érdemes előre gondolkodnunk és tartalékolnunk erre a célra. Ennek tükrében pedig nagyon tudatosan meg kell tervezni befektetéseinket, hiszen például egyáltalán nem mindegy, időskori anyagi biztonságunk megteremtését mikor kezdjük el. Nyugdíjbiztosítás kötésnél ez is számít. Ez utóbbi ugyanis az egyik legnépszerűbb forma ma a piacon, ám döntő befolyással bír, mikor vágunk bele a takarékoskodásba, hiszen évtizedek alatt sokkal egyszerűbb felépíteni egy komolyabb tartalékot.

Milyen előnyökkel jár a nyugdíjbiztosítás?

Önmagában az állami ellátórendszerre támaszkodni ma már nem feltétlen szerencsés, a szakemberek elemzései alapján pedig a helyzet sokkal rosszabbá válhat a következő évtizedekben. Nem csak a nyugdíjak reálértékének csökkenésével, de a korhatár jelentős kitolódásával is számolnunk kell. Ezért aztán tanácsos olyan eszköz mellett letenni a voksunkat, ami mindkét dilemmára hathatós megoldást ajánl. Egy nyugdíjbiztosítás segítségével hosszú távon megalapozhatjuk passzív éveink nyugalmát, mindemellett ez az egyetlen olyan, állami támogatással bíró forma, amelynél a kifizetés a szerződéskötéskor érvényben lévő korhatárhoz van rögzítve. Idővel ez óriási segítséget jelenthet, hiszen akár évekkel előbb hozzájuthatunk pénzünkhöz. Ugyanakkor a jelenlegi kínálat hatalmas, ezért a nyugdíjbiztosítás megválasztásánál nagyon körültekintően kell eljárnunk. Figyelembe kell venni a rendelkezésre álló időt, a befektethető összeg mértékét és az sem mindegy, mekkora kockázattűrő képességgel rendelkezünk. Így aztán amikor a nyugdíjbiztosítás mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen érdemes kikérnünk egy független pénzügyi szakember tanácsait. A kapott intelmek és a részletes útmutatás alapján már könnyedén megtalálhatjuk a számunkra legoptimálisabb konstrukciót.

Ezért kardinális az egészségpénztár megléte

Míg azonban a nyugdíjcélú megtakarításunk egy igen távoli célt szolgál, addig az egészségünk megőrzése mindennapi feladataink közé tartozik. Sajnos egyre inkább el kell fogadnunk, miszerint gyors és magas színvonalú kezelést gyakorta csak a magánorvosi ellátás keretein belül kaphatunk, ezért aztán az egészségpénztár egy olyan megtakarítási forma, aminek mindenki portfóliójában helye van. Ez a konstrukció ráadásul letisztult, így könnyen átlátható. Gyakorlatilag egy olyan tartalék, ami kizárólag egészségügyi kiadásokra fordítható, ám sokkal előnyösebb annál, mintha egy számlán, vagy otthon gyűjtenénk össze a pénzünket. Tudniillik befizetéseink után adó-visszatérítésre vagyunk jogosultak. Ebben is előnyös az egészségpénztár. Ennek a jóváírásnak a mértéke 20 százalék, ami speciális esetben (2 éves lekötés mellett, valamint megelőzési célú szolgáltatások igénybevételekor) további 10 százalékkal megemelhető. Gyakorta felmerülő kérdés, miszerint érdemes-e meglévő egészségbiztosítás mellé kötni egy ilyen konstrukciót. A helyzet az, hogy a legtöbb esetben igen, hiszen egyrészt családtagjainkra is kiterjeszthető az egészségpénztár kerete, másrészt vannak olyan költségek, amelyek a biztosításból nem fedezhetők, ilyenek például a gyógyszerek is. Ez pedig hosszú távon hatalmas előnyt jelenthet.

Neked ajánljuk!

Ugye nem szeretnél kővé válni? Ezt a 7 dolgot ne csináld december 13-án, Luca napján!

Ugye nem szeretnél kővé válni? Ezt a 7 dolgot ne csináld december 13-án, Luca napján!

Ma nem lesz ebédfőzés, hozzá sem nyúlok a mosógéphez és tuti, nem ülünk le a rokkához. Luca napja dologtiltó nap. Akit pedig Luca tilalomszegésen kap, akár kővé is válhat.
Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
Ugrás az oldal tetejére