Pap Zsuzsa írása
Ha a füstölt húst és kolbászt kihagyod belőle, a “füstölt ízt” a szalonna adja. Ez utóbbi variáció kissé könnyebb étel. A tálalásnál friss kaprot mellé adva nyári étellé alakíthatod. Ha nincs kedved a levelekkel bajlódni, gombócokkal is elkészítheted. Ilyenkor viszont a savanyú káposztából legalább másfélszeres mennyiség kell.
Töltött káposzta recept
Hozzávalók
(8 db nagyméretű töltelékhez – 4 illetve 6 adag)
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
- 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
- 20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
- 20dkg füstölt szalonna
- 10 dkg füstölt paprikás kolbász
- 1 fej hagyma
- 1 – 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 db csípős piros paprika
- 1 evőkanál piros paprika
- 2 dl tejföl
- só, bors, petrezselyem.
Előkészítés
- Vásárolj meg mindent az elkészítés előtti napon. Este áztasd be a füstölt húst és másnap főzd meg félig. Hagyd a főzőlében kihűlni.
- Ha édes káposzta levéllel készíted, vásárolj 1 fej káposztát. Éles késsel vágd ki vagy vágd körül középen a torzsáját. Tedd egy nagy lábosba. Önts rá forró vizet, hagyd benne állni a káposztát addig, amíg a levele annyira megpuhul, hogy könnyen leválasztható a fejről. A vastag ereket távolítsd el a levelekről. (Egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább.)
- A maradék káposztát felhasználhatod például káposztasaláta készítésére. Ebbe a levágott vastag részeket is beleszeletelheted.
- A rizst párold meg – kétszer annyi víz kell hozzá. A párolt rizsnek nem kell vajpuhának lennie. Az a lényeg, hogy a vizet vegye fel. A nyers rizzsel az a gond, hogy elszívhatja a töltelék nedvességét és az keményebb lesz.
- A szalonna felét vékonyra szeleteld fel, a másik felét vágd fel kockákra. A kolbászt és a füstölt húst is vagdald fel nagyobb darabokra.
- A hagymát is vágd össze apróra, a fokhagyma gerezdeket zúzd szét. Ha nagyon savanyú a káposzta, mosd ki.
A töltött káposzta elkészítése
A töltelék elkészítése:
- A darált húst tedd egy tálba.
- A szalonna a szalonna kockákat olvaszd ki. A felvágott hagymát párold meg a zsírján és az egészet add a húshoz. (Ha otthon darálod a húst, a szalonnát darált bele.)
- Tedd hozzá a párolt rizst, Adj hozzá sót, törött borsot és a piros fűszerpaprika felét. Az egészet keverd össze.
- Kóstold meg és ha úgy érzed, hogy nem elég fűszeres, adj még hozzá azt, ami szerinted hiányzik. Oszd 8 részre, csomagold be a káposzta levelekbe (két szélét felhajtod és feltekered).
Összeállítás és főzés:
- Egy nagy lábos aljára rakd be a savanyú káposzta felét.
- Helyezd rá a töltelékeket. Közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod és az egészet betakarod a káposzta másik felével.
- Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező). Ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a piros paprika másik felét.
- Beleöntesz a füstölt hús levéből annyit (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod), hogy 2 – 3 ujjnyi legyen a folyadék az edény alján.
- Lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban.
- Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.
A töltött káposzta tálalása
- Egy nagyobb tálra kiszeded a káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.
- Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a “kakastarélyok” a töltelékek tetején. Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, aki kenyérrel szereti.
Megjegyzések:
- A húsból gombócokat is készíthetsz, de akkor tojást (a fenti mennyiségbe 2 db-ot) kell beletenni a töltelékbe, mert különben szétesnek a gombócok – így viszont kicsit keményebb lesz a töltelék.
- Nyáron füstölt hús nélkül, frissen vágott kaporral készítheted.
Még több fortély Zsuzsától:
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
Új hozzászólás
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges