Ennek a pizzatésztának a titka, hogy a finomliszt mellett, teljeskiőrlésű lisztet is tartalmaz 1:1 arányban. Ha soknak érzed a teljeskiőrlésű liszt mennyiségét, akkor csak az egyharmada legyen az!
Miért is jó teljeskiőrlésű lisztet csempészni az ételeinkbe?
A teljeskiőrlésű lisztek a gabonaszem egészét (héj, csíra, magbelső) tartalmazzák, így magasabb rosttartalommal bírnak. A magasabb rosttartalom miatt, az ezekkel készített ételek, lassabban emelik meg a vércukorszintet és sokkal jobban laktatnak. Ez az oka annak, hogy az egészséges, korszerű táplálkozás fontos elemei.
Nézzük a receptet!
Hozzávalók:
1 bögre (2,5 dl) finomliszt, 1 bögre teljeskiőrlésű búzaliszt, fél teáskanál méz, 1 tasak (7g) instant élesztő, 2 dl langyos víz, 1 evőkanál olivaolaj, 1 teáskanál tengeri só
Elkészítés:
A hozzávalókat egy nagy tálba összemérem, majd összegyúrom. 10 perc pihentetés után lisztezett felületen a gombócból kör alakot nyújtok. Persze ez lehet akár amorf is, a lényeg, hogy jó vékonyra (kb. 5mm vastagra) nyújtsuk a tésztát!
Sütőpapírral borított tepsire átteszem. Ezután már csak ízlés és képzelet szab határt, hogy mi is kerül rá.
Ha kalóriabarát verziót szeretnél, akkor pedig a feltétnél ne spórolj a zöldségekkel (pl.: kukorica, cukkini, gomba.. ilyenkor a cukkinit érdemes előtte félpuhára párolni), tegyél rá tokányra vágott - serpenyőben előre megpirított - sovány húst (csirke, pulyka, sertés comb vagy karaj) és a tetejére reszelj egy kis vagy sok sovány sajtot vagy darabolj rá light mozzarellát!
Végül 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, ahol kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sül.
Jó étvágyat hozzá!
Nagy Nóra Zsófia
dietetikus
Táplálkozz okosan
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
Hozzászólások
Miért kell méz a tésztába?