Jelenlegi hely

Lecsó alaprecept 3:2:1

Lecsó alaprecept – nem, nem tévedésből került utána az a három számjegy és nem is fordítva, hogy az elkészítésére ingereljen. A három szám az alap hozzávalók arányát jelenti.

Alaprecept azért, hogy el lehessen térni tőle, hogy bátran variálj, amikor lecsót készítesz és találd meg a számodra legjobbat (esetleg az otthon levő hozzávalók figyelembevételével). Hiszen minden családban kialakul egy olyan lecsó recept, amire a családtagok esküsznek mondván: ennél jobb lecsó nem létezik.

Lecsó

Lecsó alaprecept 3:2:1

A számok pontosan azt jelentik, hogy a lecsóban milyen arányban van jelen a tisztított zöldpaprika, a paradicsom és a hagyma. Az arány betartása természetesen nem kötelező, amolyan irányszámoknak tekintheted, amelynek alapján kialakíthatod a Te legjobb lecsó receptedet.

Hozzávalók

4 – 6 személyre 

  • 1,5 kg tisztított, feldarabolt zöldpaprika (2 kg-ot kell vásárolnod)
  • 1,0 kg paradicsom 
  • 0,5 kg hagyma
  • 1 db csípős paprika
  • 2 evőkanál sertészsír (csökkentheted, és készítheted szalonna kiolvasztásával) 
  • 2 evőkanál édes piros fűszerpaprika (lehet csípőssel keverve)
  • 1 teáskanál só 
  • 30 dkg kolbász, debreceni, virsli (nem kötelező) 
  • Köretként: friss kenyér, főtt vagy párolt rizs, főtt vagy pirított és főtt tarhonya

Megjegyzés:

  • Ha 4 személyre készíted, lehet, hogy elég lesz 1 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom és 2 fej hagyma. 

 

Előkészítés

  • A zöldpaprikát megmosod, csumáját kiszeded. (Megfogod a paprika szárát, benyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt. Természetesen késsel is kivághatod.) Karikára, vagy hosszúkásra feldarabolod.

Lecsóhoz feldarabolt zöldpaprika

  • A paradicsomot megmosod. Héját leszeded. (A szárral ellentétes oldalon keresztben bevágod, egy-két percre forró vízbe teszed és a héjat a bevágásnál kezdve részletekben lehúzod.) Feldarabolod.

Lecsóhoz feldarabolt paradicsom

  • A hagyma héját leszeded. Apróra vagy szálasra darabolod. (Ha leöblíted a hagymát, a kést és a vágódeszkát, nem fogja csípni a szemedet. Hagymavágót is használhatsz.)

Lecsóhoz felaprított hagyma

 

A lecsó elkészítése

1.    A sertészsírt egy nagyobb (3 -4 literes) lábasban megolvasztod.

2.    Ráteszed a hagymát és üvegesre párolod.

Lecsóhoz a hagymát üvegesre pároljuk (dinszteljük)

3.    Beledobsz néhány gerezd paradicsomot. Levet fog ereszteni. Ezután már hozzáadhatod a piros fűszerpaprikát, nem fog megpörkölődni és megkeseredni.

4.    Összekevered. Ezzel elkészült a lecsó alap.

Lecsó alap

5.    Hozzáadod a paradicsomot és a zöldpaprikát. Lefedve párolod addig, amíg a zöldpaprika összeesik.

Lecsó készül

6.    Megsózod. Az 1 teáskanál só nem szentírás. A só mennyisége ízlésfüggő.

Lecsó készül

7.    Amennyiben kolbásszal, debrecenivel vagy virslivel készíted, feldarabolod.

8.    Fedő nélkül folytatod a párolást, amíg a hozzávalók már majdnem puhák.

9.    Hozzáadod a húsfélét.

10.    Készre főzöd.

 

Tálalás

A kész lecsót tányérokra szeded. Adhatsz mellé csípős zöld paprikát. Köretként számításba jöhet (néhány példa): 

  • friss kenyér 
  • párolt rizs 
  • pirított és párolt tarhonya 
  • bulgur 
  • kuszkusz
  • quinoa

Lecsó tálalva

Lecsó rizzsel tálalva

Lecsó tarhonyával tálalva


A lecsó eltevési változatait, amennyiben érdekel, itt találod!

Képek: saját készítésű étel saját felvételei. 

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Neked ajánljuk!

Itt a meleg - hol a hideg?

Itt a meleg - hol a hideg?

A kánikula felszólítás és figyelmeztető lövés leadása nélkül törte ránk az ajtót. A hideg pedig, amit egész télen úgy utáltunk, hirtelen a vágy kicsit sem titokzatos tárgyává vált. Központi kérdés lett, hogyan tudnánk hűteni magunkat és minden mást, ami hűtésért kiált?
Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Tudtátok, hogy június 13. a Magyar Feltalálók Napja? Ezen a napon tisztelgünk a magyar találékonyság és kreativitás előtt, hiszen hazánk számtalan zseniális feltalálót adott a világnak. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunk ezen a napon jegyeztette be a C-vitamin felfedezését, ezért emlékezünk meg évről évre a magyar találmányok és ötletek világáról. Ez egy szuper alkalom arra, hogy otthon ti is egy kicsit feltalálók lehessetek!
Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Tudtátok, hogy van egy nap, ami csak a magyar feltalálóké? Minden év június 13-án ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját, amikor a világot formáló magyar elmék előtt tisztelgünk. Ez egy remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük, milyen találmányok születtek hazánkban, és hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a zseniális ötleteknek.
Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Magyarország tele van szebbnél szebb forrásokkal, ahol a természet csendje és a tiszta víz varázsa együtt ad élményt. Hoztam pár igazán hangulatos helyet.
Ugrás az oldal tetejére