Jelenlegi hely

Babakonyha: az ebéd és a vacsora a hozzátáplálás időszakában

Az egészséges és kiegyensúlyozott reggeli szerepét már korábban hangsúlyoztuk (ld. vonatkozó cikk). A most következő írásban a másik két fő étkezéssel: az ebéddel és a vacsorával folytatjuk a sort

Hat hónapos kortól elkezdődik a fokozatos hozzátáplálás és leválasztás időszaka. Ilyenkor azonban ne felejtsük el, hogy ez nem jelenti azt, hogy a baba ugyanazt kapja, mint a család felnőtt tagjai. Természetesen az az ideális, ha nem kell külön főzni a babának, ezért törekedjünk arra, hogy az ő korában már fogyasztható alapanyagokban gondolkodjunk. Az ételeket több lépcsőben is készíthetjük, így a felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek szánt ételeket még tovább dúsíthatjuk, fűszerezhetjük. A párolt, főtt, vagy sütőben sült zöldségekből például készíthetünk pürét a picinek, a család pedig köretként eheti az ebédhez, vacsorához.

Később a hozzátáplálás során folyamatosan bővül a babának adható élelmiszerek köre. Ilyenkor már szabadabban variálhatunk.

Az elválasztás során először általában a délelőtti, majd ezt követően a déli szoptatást cseréljük le, utána jön a délutáni, majd az esti szoptatás.

Az alapanyagok közül a következők szerint válogathatunk:

 6 hónapos kortól        

  • burgonya, sárgarépa, sütőtök, alma, őszibarack
  • só és cukor nélkül kezdjük az ételkészítést, és a baba ételét hagyjuk natúr formájában (a sajátunkat utólag még fűszerezhetjük)
  • az elválasztás kezdetén az ebédre javasolt ételek még nagyon egyszerűek, ilyenkor püréket kínáljunk a picinek (fokozatosan növelhetjük a pürék darabosságát)
  • Pl. Sárgarépa krémleves babáknak

 

7-8 hónapos kortól

  • tokfozelek_maskent.jpgcukkini, tök, cékla, saláta, zöldborsó, paradicsom, banán, körte, citrom, narancs, csirke, pulyka, gluténmentes gabonák (pl. rizs, amaránt, hajdina, köles), petrezselyem, kapor
  • a zöldség- és gyümölcspürék sorát ilyenkor már változatosabbá tehetjük főtt (darált) hússal, rizzsel és friss fűszernövényekkel; adagonként 1 kávéskanál növényi olajat használhatunk
  • Pl. egy egyszerű és finom Tökfőzelék recept

9-10 hónapos kortól

 

11-12 hónapos kortól

  • hagyma- és káposztafélék, zöldbab, spenót, sóska, sajtok, zab, árpa, rozs, hőkezelt tojássárgájasoska_fozelek_2.jpg
  • nnentől a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen is adhatjuk, de vegyük figyelembe, hogy a bébi mennyire tud rágni                                                                                         

 

13-15 hónapos kortól

  • retek, paprika, halak, túró, tejföl, tej, tejszín, vaj, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, méz, tojásfehérje

 

16-18 hónapos kortól

  • hüvelyesek, szója, eper, málna, kivi, darált olajos magvak

 

A baba és a felnőtt étkezések tervezésénél is fontos, hogy igyekezzünk szezonális, jó minőségű alapanyagokkal dolgozni. Törekedjünk a változatosságra, hogy a pici is minél több ízt, illatot megismerjen, de ha valamit elutasít, inkább ne erőltessük. Leveseket óvodáskorig csak ritkán adjunk, mert ezek nagy telítőértékűek, és esetleg elvehetik a helyet a táplálóbb fogások elől. A főzelékeket kezdetben saját anyagával sűrítjük, később már dúsíthatjuk hússal, tejtermékekkel is.

Ne féljünk a különlegesebb, vagy a megszokottól eltérő alapanyagoktól! Nyugodtan próbálkozhatunk például édesburgonyával, édesköménnyel, nyúlhússal, tenger gyümölcseivel, izgalmas (természetesen nem csípős) fűszerekkel is, csak arra figyeljünk, hogy a megfelelő időben vezessük be ezeket. Ahogy nő a pici, szépen lassan áttérhet az egészségmegőrző, kiegyensúlyozott táplálkozásra, amit ideális esetben a család is követ.

Ha gyermekünk táplálkozással összefüggő betegséggel, ételérzékenységgel él, akkor az előző írásban foglaltak szerint válthatjuk ki a problémás élelmiszereket.

 

Forrás: babykitchen.blog.hu

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

A legtöbb anyuka jól tudja: kevés az idő, mégis szeretnénk csinosan, kényelmesen és egyedien öltöztetni magunkat és a családot. Sokunknak fontos a fenntarthatóság is, ezért a kinőtt vagy megunt ruhák átalakítása, javítása és újravarrása sokkal vonzóbb, mint a kidobás. És hát valljuk be… egy kis kreatív varrással tényleg pillanatok alatt csodát lehet tenni.
Készítsetek karácsonyi angyalokat!

Készítsetek karácsonyi angyalokat!

A karácsonyi angyalok évről évre visszatérő, gyönyörű szimbólumai az ünnepnek.
Ugrás az oldal tetejére