Pár éve már házilag készítem a fagyit (kilószámra), kihasználva a gyümölcsöskertünk kínálatát. A következő három alapreceptet azért szeretem, mert kreatívan variálhatóak ízlésünk és az otthon lévő alapanyagok szerint.
Tejszínes fagyi (Alap recept)
Hozzávalók:
A tojássárgáját a cukorral jól felverem, hozzáadom a tejet, csipet sót, ha van otthon, a vaníliát, majd gőz fölött habverővel keverve besűrítem. Kihűtöm. Hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is. Dobozba teszem, berakom a fagyasztóba. Időnként kiveszem, mixerrel átkeverem, hogy krémes maradjon.
Sodó alapú fagyi (Alap recept)
Öntsük a tejet és a tejszínt egy habüstbe és adjuk hozzá a cukrot, majd forraljuk fel. A tojássárgáját közben keverjük habosra a vanília esszenciával. Miközben a tojássárgáját kevergetjük, adjuk hozzá a forrásban lévő krémet, majd hagyjuk kihűlni. A keveréket öntsük egy laposabb tálba, és fagyasszuk le, addig, amíg a szélek elkezdenek megdermedni. Időnként kiveszem, mixerrel átkeverem, hogy krémes maradjon.
TIPP: Az alaprecepteket ízlésünk szerint ízesíthetjük bármivel. Ötletek ízesítésre: kakaó, olvasztott csoki, kávé, lekvár, gyümölcsök apróra vágva, darált dió, mogyoró, mák,stb...
Joghurtos fagyi
A joghurtos fagyi az egyik kedvencem, mert bármikor gyorsan összelökhető finomság. A hűtőben mindig van joghurtom, általában görög joghurt. (szerintem sokkal jobb a sima joghurtnál) Egy pici cukorral vagy mézzel kikeverve, pici fahéjjal ízesítve már azonnal eltüntetik a gyerekek, de egy pálcikás jégkrém tartóba téve tényleg hűsítő finomság.
Előfordul, hogy nem úgy fogy a gyümölcs, ahogy vártam, a maradékot a joghurttal összeturmixolva mehet a pálcikás jégkrém tartóba. Bolondíthatjuk (torta) csokidarával vagy megmaradt mikuláscsoki darabokkal, de vághatunk bele a gyümölcsből kis darabokat is. Néhány óra fagyasztás után már kész is van.
Gyümölcsös fagyi
A legegyszerűbb fagyi változat, csak gyümölcs kell hozzá. A megmosott, feldarabolt gyümölcsöket előző este lefagyasztom. Másnap az egészet összeturmixolom, ha nagyon savanykás, mézzel vagy cukorral ízesítem. Máris fogyasztható.
TIPPEK:
- A tejszínes vagy sodó alapú fagyit márványozhatjuk. Ha már annyira megfagyott, hogy tartja a formáját, öntsünk hozzá édes gyümölcs szirupot, vagy csokiöntetet, de csak félig keverjük össze vele.
- A keményre fagyott fagyiból készítsünk gombócokat fagyikanállal. 25 dkg csokit olvasszunk fel 4 ek olajban, hűtsük ki. A gombócokat tegyük egy tepsire vagy egy rácsra és öntsük le az olvasztott csokival, fagyasszuk le újra.
- 3dl szénsavas szörpöt fagyasszunk le, majd kb 2 gombócnyi vanília fagyival turmixoljuk össze.
Kísérletezzetek kedvetek szerint!
Írta: Debrecenimami
Fotók: pixabay.com
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges