Jelenlegi hely

Szénhidrát – energiát nyerünk, vagy zsírrá alakítjuk?

A szénhidrátok anyagcseréjét hormonok szabályozzák. Az étkezések alkalmával bevitt szénhidrátot az emésztőrendszer bontja le építőköveire, majd a véráramba kerül. A véráramban a cukor egyszerű cukor formájában van jelen, ezt nevezik vércukornak. A vér segítségével jut el a cukor a sejtekhez.

A sejtek a cukrot ugyanakkor nem képesek „csak úgy” felvenni, ehhez szükség van egy hormonra, az inzulinra és az inzulinreceptoraikra. Az inzulint a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik, a megemelkedő vércukorszint hatására termelődik és kerül a véráramba. Eljutva a sejtekhez a receptorokhoz kötődnek és így segítik a cukor beépülését a sejtekbe, így jut energiához a sejt . A vércukorszint tehát szabályozva van az inzulin által…..DE…

... amikor magas szénhidrát és alacsony zsír és fehérje tartalmú ételt fogyasztunk el, vagy nassolgatunk napközben a vérben az inzulinszint magas marad ami miatt a sejtek inzulinreceptorai is állandó készültségben vannak. Egy idő múlva a sejtek ezt megunják és behúzzák a receptoraikat, a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, relatíve a sejtek éhezni fognak. Az inzulin fokozni fogja a vércukor glikogénné alakítását a májban, viszont ha ez a raktár megtelik, akkor a felesleges cukrot zsírrá alakítja. Gyakorlatilag nagyon könnyen kialakulnak a makacs zsírpárnák, ha nem figyelünk!

Az alábbiakban próbálok egy kis segítséget nyújtani ahhoz, hogy ha már szénhidrátokról van szó, melyiket is válasszuk:

  1. egészséges szénhidrátok:

Részesítsd előnyben a zöld leveles (spenót, sóska, zellerszár, petrezselyem, rukkola) és egyéb zöld, illetve élénk színű, friss és idény jellegű, elsősorban megbízható, helyi forrásoktól beszerezhető zöldségeket. Pl.: hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék, stb.

Gyümölcsöket mértékkel és anyagcsere profilodnak megfelelően válassz! Itt is érvényes, hogy csak az idénygyümölcsöket részesítsd előnyben és kerüld a primőr, hosszan utaztatott fajtákat.

  1. egészségtelen szénhidrátok:

A magas glikémiás indexű és magas glikémiás terhelésű (magas inzulin igényű) élelmiszerek. Ide tartozik a legtöbb gabonaféle, a burgonya (burgonyakeményítő is), egyszerű cukrok, édességek, csokik, kekszek, szörpök, keményítő kivonatok (juharszirup, maltodextrin), magas fruktóz tartalmú készítmények. Annál rosszabb egy élelmiszer minél jobban fel van dolgozva és finomítva. Lehetőleg kerüld a mesterséges édesítőszereket és a cukorpótlókat is.

A következő cikk a legfőbb mumusnak kikiáltott zsírokról fog szólni.

Kaczur Beatrix
Személyi edző és funkcionális táplálkozási tanácsadó

Neked ajánljuk!

Július első szombatja: Az Ölelés Napja - egy kedves alkalom, amit érdemes megünnepelni a családban is!

Július első szombatja: Az Ölelés Napja - egy kedves alkalom, amit érdemes megünnepelni a családban is!

Tudtad, hogy minden évben július első szombatja a Nemzeti Ölelés Napja Magyarországon? Bár nálunk ez a nap még nem tartozik a legismertebb jeles napok közé, épp ezért különleges alkalom, hogy egy kicsit megálljunk és figyelmet szenteljünk annak, mennyit számít egy szeretetteljes ölelés a mindennapokban.
Nagyobb rend, kevesebb munkával?

Nagyobb rend, kevesebb munkával?

Mondjuk ki nyíltan: a családanya/háziasszony szerepkör nincs versenyben a legmagasabb presztízzsel bíró tevékenységek között. Azt a bejelentést, hogy valaki éppen GYES-en van Uram bocsá’ főállásban menedzseli a háztartást és a családot, a legritkább esetben fogadják vallásos áhítattal. Finomak voltunk? Szerintünk is.
Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság nem csupán egy új szerep, az anyaság egy átalakulás. Testben, lélekben, és olyan mélységekben, amiről talán soha nem hittük, hogy bennünk léteznek.
Itt a meleg - hol a hideg?

Itt a meleg - hol a hideg?

A kánikula felszólítás és figyelmeztető lövés leadása nélkül törte ránk az ajtót. A hideg pedig, amit egész télen úgy utáltunk, hirtelen a vágy kicsit sem titokzatos tárgyává vált. Központi kérdés lett, hogyan tudnánk hűteni magunkat és minden mást, ami hűtésért kiált?
Ugrás az oldal tetejére