Jelenlegi hely

Könnyű szabályok nehéz időszakra, avagy hogyan vészeljük át az őszi influenzás időszakot

Mindig irigykedve olvasom a gyermekorvosi rendelőkben kifüggesztett, képregényszerűen megrajzolt útmutatókat, amelyek a beteg gyermekek ellátásával kapcsolatban adnak hasznos tanácsokat.

Az általam irigyelt rendelői képeken rendszerint mindig jól bebugyolált, bágyadtan ülő gyermekeket látunk, akik az egyik kockán fáradtan bújnak oda édesanyjukhoz, a másikon szájukban a hőmérővel hallgatják az esti mesét, vagy gőzölgő tea mellett ülnek az etetőben. Ezeken a kis ismertetőkön a szülők is úgy néznek ki, mint akik most jöttek haza a nyaralásból: a nyugodt és teljesen kipihent édesanya mosolyogva nyújtja át a vitamint csemetéjének, apuka boldogan mosdatja a kipirosodott orrú gyermeket.

Na ja, ha az én gyermekem ilyen lenne! – gondolom ilyenkor – akkor most nem várakoznék karikás szemekkel a doktor néninél orrcseppreceptre.    

Egy nagyobb gyermekkel talán már könnyebb átvészelni az őszi influenzás időszakot, mert tudja, hogy a meleg tea, az orrfújás, vagy a kézmosás az ő javát szolgálja, de ha olyan kicsi gyerkőcöd van, aki az orrszívótól visítva menekül, akkor bizony nehéz időszaknak nézel elébe!

Pár házi praktika, ami nekünk bevált és felgyorsította a gyógyulást az ovis gyereknél:

1. Könnyebben lélegzik a gyermek, ha a szoba levegője nem száraz.

Ilyenkor veszem elő azt a karácsonyi mécsestartónkat (úgyis hamarosan aktuális lesz), amibe egyszerre három gyertya is belefér. A tetején lévő vízbe nem eszenciát, vagy valamilyen illatosítót csepegtetek, hanem eredeti mentaleveleket vagy kamillát szórok. Így máris két legyet ütünk egy csapásra: a gyermek gyakorlatilag egész nap inhalál és jó illat tölti be az egész lakást.

2. A párologtatás a kádban:

A férjem nagy kedvence, nagy vihorászások közepette készíti a gyermeknek a párologtatás „továbbfejlesztett” változatát. Ez úgy néz ki, hogy előveszek (vagyis a férjem elővesz) egy eredetileg fűszerekek tárolására készített, teatojáshoz hasonló formát, amit a húsleves főzésénél szokták használni a háziasszonyok.

Hasonlóan a teatojáshoz, ezt a levesbe kell lógatni a főzés során, de a teafű helyett fűszerek kerülnek bele. Ha valaki még nem találkozott ezzel a hasznos dologgal, annak javaslom, hogy ejtse útjába az első konyhai felszereléseket kínáló boltot és azonnal szerezzen be egyet – vagyis kettőt, rögtön egyet a beteg család számára is.
Egy ilyen fűszertartót teletömök kamillával vagy kakukkfűvel, amit beteszünk a babakádba és gyakorlatilag a gyermek gyógyteába fürdik.

Tipp: Tartó nélkül meg se próbálja senki a vízbe szórni a gyógynövényeket, gyermekünk úgy fog kinézni, mintha békalencsék között úszott volna, a szőnyegről pedig söprögethetjük a növénydarabkákat az esti mesét követelő gyermek sírását hallgatva – úgyhogy, inkább szerezzünk be egy ilyet.

3. Citromos tea… helyett:

A langyos teába nem citromot teszek, hanem minden patikában beszerezhető C-vitamin port (aszkorbinsav-por). A tea ugyanúgy savanykás lesz tőle, mint a citromtól, de megnyugtató, hogy egy nagy adag C-vitamin kerül be a gyermek szervezetébe.

4. Mézes tea… helyett:

A méz jótékony hatását már évszázadok óta ismerjük, de valamelyik gyerek szereti, valamelyik meg sem kóstolja. Ha a te gyereked az utóbbiak közé tartozik, akkor keverd be neki valamilyen joghurtba, zabkásába, vagy amit szeret és eheti édesen.

5. Kipirosodott orr:

Az elvékonyodott, kiszáradt bőr nehezen gyógyul, fájó területként lüktet a gyerek orra alatt, amit az újabb és újabb orrtörlések még tovább irritálnak. Az én gyerekem ilyenkor utálja, ha hozzányúlok és nem engedi kenőccsel bekenni. Ezért csak elalvás után tudom neki bekrémezni az orra alatti területet, ilyenkor legalább pár óráig rajta marad a kenőcs és puhítja a bőrét.

Tipp: Mindenféle hámosító, nyugtató, külön erre a célra kifejlesztett kenőcs után rájöttem, hogy a leggyorsabb regenerálódást a popsikrémnek köszönhetjük, ezért mindig van egy tubus elkülönítve orrkenegetésre.

6. Orrszívó:

Erre praktikus tanácsom nincs, az én gyerekem visít, ha meglátja.

Ugyan nem jött be, de kipróbáltuk, mivel valakik erre esküsznek, és hátha Nektek is segít "lista" következik:

  • Előtte porszívóztam ki az orromat és közben persze mutattam, hogy ez egy jó móka (amúgy tényleg nem fáj), ugyanez kedvenc plüssével.
  • Ahogy anno anyukám is csinálta megoldás, vagyis pumpás porszívóval, hátha csak a porrszívó zajától ijed meg.
  • Odaadtam neki, hogy csinálja magának.

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy mások is olvashassák!

szági - Szegedimami

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére