Jelenlegi hely

Ennyibe került az ingatlanok egyetlen négyzetmétere 2020-ban?

A 2020-as év eseménydúsnak mondható az ingatlanpiac szempontjából. Olyan váratlan történések alakították a gazdaság ezen szegmensét, mint a koronavírus vagy a kormányzati rendelkezések. Azt, hogy pontosan hogyan alakultak az ingatlanárak, az Ingatlannet.hu elemzéséből deríthetjük ki.

Ilyenek voltak az ingatlanárak 2020-ban!

A hazai ingatlanpiacon az elmúlt egy év távlatában nem sokat változtak az árak. 2020 januárja és novembere között valamennyi régióközpontban ellaposodott görbéket láthatunk. Budapest, Győr, Pécs, Miskolc és Debrecen családi házainak év végi és év eleji árszínvonala mondhatni megegyezik.

A 2020-as év teljesen másképp alakult az ingatlanpiacon, mint a korábbiak. Bár a koronavírusnak nem sikerült áresést hoznia, azért hozzájárult ahhoz, hogy a dráguló tendencia kisebb léptékű legyen.
Valamennyi régióközpontban 10% alatt emelkedett a házak átlagára. Ennek következtében tavaly novemberben a fővárosban egy négyzetmétert átlagosan 560 ezer forintért, Debrecenben 370 ezer forintért, Győrben 330 ezer forintér, Pécsen 300 ezer forintért, Miskolcon pedig 230 ezer forintért kínáltak eladásra.

A vizsgált régióközpontok lakáspiacán is stagnálásba csapott át az árak folytonosan emelkedő tendenciája. Tehát nagy változásokat itt sem figyelhetünk meg éves szinten.

Budapesten tavaly végig 830 ezer Ft/m² körüli volt a téglalakások átlag kínálati ára. A vidéki nagyvárosokban ennél persze jóval kedvezőbben alakultak a lakáspiaci árak a vásárlók számára.
Debrecenben 570 ezer Ft/m², Győrben 510 ezer Ft/m², Pécsen 450 ezer Ft/m², Miskolcon pedig 380 ezer Ft/m² átlagáron kerültek eladásra a téglaépítésű lakások.

Ha vásárolsz, ne csak a vételárral számolj!

Sokan esnek abba a hibába, hogy ingatlanvásárláskor csak a vételárat veszik figyelembe és az egyéb költségek, mint például az illeték vagy a közjegyzői hitelesítés nem kerülnek bele a számításokba.
Pedig ezeknek az összege akár több millió forintig is terjedhet.

2021-ben is terheli a vásárlókat az ingatlanszerzési illeték, mely a vételár négy százalékát jelenti. Ez egy 20 millió forintos lakás esetén 800 ezer forint, de egy 48 millió forintos lakás esetében már 1,9 millió forint. Az összegnek csak egy részét kell kifizetni azoknak, akik résztulajdonosok, a vétel előtt három éven belül vált meg korábbi ingatlanától, vagy 35 év alatti. Teljes illetékmentességet pedig építési telek vásárlásakor élvezhet az, aki négy éven belül épít rá. Illetve, ha az adásvétel házastársak vagy egyenes ági rokonok között zajlik le, akkor is él az illetékmentesség. 2021-től pedig a CSOK igénylők is mentesülnek alóla.

Az illeték mellett jellemző még az ügyvédi díj, illetve a földhivatali ügyintézés díjai. Lakáshitel esetén pedig felmerülhet olyan egyszeri tétel, mint a közjegyzői vagy a folyósítás díja. Bármilyen egyéb költségről is legyen szó, érdemes alaposan utánanézni és beleszámolni a vételárba.

Forrás: Ingatlannet.hu

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Ugrás az oldal tetejére