Jelenlegi hely

Sikerült! Hivatalos az EU tiltás az egyszer használatos műanyagok terén

Ritka, mikor egy tiltásnak jobban örülünk, mint egy engedélynek. Pedig ez történt kedden az EU új törvényével.Hivatalosan is elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltását kedden az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa.

Vége az egyszerhasználatos műanyag egyeduralmának

Mint azt korábban írtuk, a szabálytervezet március óta várt az elfogadásra. Az új szabályok megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek.

2021-től az alábbi műanyag termékek lesznek betiltva az EU-ban:

  • egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
  • egyszer használatos tányérok,
  • szívószálak,
  • fülpiszkálók,
  • léggömbök pálcikái, és
  • oxidatív úton lebomló műanyagok,
  • ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Mielőtt valaki megijedne, hogy grill- vagy kerti party rajongóként mosogatással kell majd töltenie hátralévő életét, ha meghívja a barátait egy kis házi hamburgerezésre, szeretnénk megnyugtatni. A fent említett termékekből alternatív megoldások tucatjai elérhetőek már most is, a bambusz vagy fém szívószáltól a levelekből préselt egyszer használatos tányérokig, közös nevezőjük, hogy nem terhelik úgy környezetünket. A fémszívószálpéldául évtizedekig használható,míg papír társa hetek alatt lebomlik. De ilyenek például a bambusz evőeszközök, fülpiszkálók is. Igaz, nem minden kapható még az összes sarki közértben, de reméljük erre sem kell már sokáig várni!

A változás szele már a világon a legnagyobb műanyagszennyezőt, a McDonald's-ot is elérte: bevezették először a briteknél a papírból készült eldobható szívószálakat, amelyből csak a szigetországban 650 milliót használtak évente 1400 éttermükben. A tervek szerint hasonló sors várhat a poharak műanyagból készült fedeleire is. Ez utóbbiban ugyan a francia franchise partnerek megelőztek őket, hiszen ott már egy ideje helyettesítették a műanyag fedeleket is.
Igaz, az intézkedés nem mindenkit tesz boldoggá: a hagyománytisztelő brit fogyasztók petíciót indítottak Nagy-Britanniában, hogy a McDonald's álljon vissza a műanyag szívószálakra, miután a nemrég, környezetvédelmi okokból bevezetett papír szívószálakat sokan utálják. A közösségi oldalakon sokan panaszkodtak arra, hogy a papír szívószál egyszerűen szétfoszlik a folyadékokban.


Volt olyan, aki azt mondta, olyan így inni a milkshake-et, mintha egy üres vécépapír-gurigán keresztül szívná fel az italt. A McDonald's szerint a papír alapú szívószálak legalább 30 percig kell bírják a folyadékaikban, és örülnek, hogy jelentős lépést tettek a környezeti hatásaik mérsékléséért. A probléma maximum akkor jelentkezhet szerintük, ha valaki a vásárlásnál és a szívószál beszúrásánál később, mondjuk 30-40 perc múlva lát neki az italának. Szerencsére nem mindenki megrögzött műanyag párti: nemrég indult egy brit petíció, amely a mozikból tiltaná ki a műanyag szívószálakat, ehhez eddig 215 ezren csatlakoztak. Szintén a nagy szívószál- és gyorskávézó láncok sorába tartozó, világszerte több mint 19 000 kávézóval Starbucks is szeretne változtatni: két éven belül eltünteti a műanyag szívószálakat a kávézóiból. A kezdeményezést a cég otthonában, Seattle-ben indították el még 2018 őszén, de 2020-ra minden kávézójukban lebomló anyagból (pl. papírból) készült szívószálat fognak adni. Ezzel a lépésükkel szeretnének részt venni az óceánok szennyezése elleni harcban.

Többszörös előrelátás: a hulladékok újrahasznosítását is szabályozzák

Az új szabályok a hulladékok újrahasznosításáról is rendelkeznek. Így a tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

A tiltás most vált véglegessé, ez volt az utolsó lépése az eljárási folyamatnak.

Az EP még tavaly ősszel hagyta jóvá a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot, a döntést még márciusban fogadták el 560 szavazattal, 35 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett, az  általános ügyekkel foglalkozó tanács pedig most fogadta el hivatalosan.

ADL - Debrecenimami

Forrás: MTI; Origo; 444; Kép: Pixabay

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére