Jelenlegi hely

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.

Ha a vonatot választaná a család, létezik

  • Családos kedvezmény - már egy gyerektől;
  • Nagycsaládos kedvezmény is - három gyermektől;

Családos kedvezmény abban az esetben vehető igénybe, amennyiben a szülő / kísérő egy vagy két 18 év alatti gyermekkel utazik együtt, úgy a szülők /kísérők 33%-os kedvezményű menetjegyet válthatnak. Egy gyermekkel egy vagy két kísérő utazhat. A gyermekek az őket életkoruk vagy kedvezményre jogosító igazolványuk alapján megillető kedvezményre jogosultak. Az akcióban foglalt csökkentett árú menetjegy kizárólag a gyermekekkel együtt történő utazásnál használható fel.

Nagycsaládos kedvezmény esetében a három vagy annál több saját gyermekkel együtt utazó család tagjai (szülők és gyerekek) korlátlan számú 90%-os mérséklésű kedvezményes árú menetjegy váltására jogosultak. Ezt nem csak a szülők és az iskolás korú gyerekek vehetik igénybe a családon belül, de a kedvezményre jogosult minden a 18 éven aluli gyermek;  a 26 éven aluli gyermek, ha a nappali képzésben résztvevő tanulók, hallgatók érvényes diákigazolványával rendelkezik; életkortól függetlenül az a gyermek, aki után magasabb összegű családi pótlék jár, és ezt a kifizetőhely igazolja.

Előfordul, hogy csak a gyerekek utaznak egyedül, szülő nélkül. Ilyenkor a kedvezmény igénybevételének alapfeltétele az ugyanabba a családba tartozó három gyermek együttutazása nagycsaládba tartozó további személyekkel vagy azok nélkül.

A nagycsaládosok utazási kedvezményét szintén igénybe veheti legalább négy, szülő nélkül utazó, ugyanabba a családba tartozó gyermek, ha az együtt utazó gyermekek közül legalább három megfelel a fentebb leírt jogosultságoknak (dőlt betűvel) feltételek valamelyikének.

Fontos az apróbetűs rész is! Az akciók visszavonásig érvényesek! A kedvezmény csak 2. osztályon vehető igénybe belföldi utazás esetén. 1. osztályú utazás esetén a teljesárú 2.-1. kocsiosztály-különbözeti díjat is meg kell fizetni. Pót- és helyjegyköteles vonatokra a kedvezményes árú menetjegy mellé IC pót- és helyjegy váltása szükséges.

A vasúti társaság a családhoz való tartozás igazolására a megfelelő okmányokat (gyámolt, nevelt gyermeknél a gyám kijelölését, illetve a nevelésbe adásra vonatkozó iratokat) fogadja el. Az életkort – ha szükséges – személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal kell igazolni.

Állami gondozottak is igénybe vehetik a kedvezményt - a gyermekközpont által az utazás napjára kiállított utas lista alapján - az állami gondozott gyermekeket ellátó gyermekközpontban nevelt gyermekek legalább 3 fős csoportja és az őket kísérő egy vagy kettő nevelő.

Csoportos kedvezmény 10-nél több gyermek együttes utazása esetén vehető igénybe.

További részletes információk itt!

Nekem a Balaton a Riviéra… de hogy jutok el oda?

Idén nyáron is kiemelt kedvezményes módon lehet a Balatonhoz és a Velence-tóhoz utazni. Június 16-tól augusztus 26-ig nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok.

2018-ban is él a Balaton-bérlet, az e-Balaton- és e-Velence-ajánlat, a Balatoni füzetjegy, valamint a Balaton Card kedvezménykártya, a Vakáció bérlet már tavaly is népszerű volt a diákok körében.

Idén is közlekednek új és már megszokott fantázianevű járatok: KÉK HULLÁM, TEKERGŐ, KATICA, hétvégenként a Siófoki FLIRT, DÉLI→PARTI, BALATON Expressz, Ezüstpart Expressz, Aranypart Expressz, Aranyhíd Expressz és éjszakai Bagolyvonatok.

Közvetlen vonatok a Balatonra

Budapestről sosem volt nehéz a Balatonhoz eljutni, de az ország keleti feléből annál inkább kihívás volt, főleg gyerekekkel. Ez is jó irányban változott, közvetlen vonatok indulnak az északi és déli partra is:

Záhonyból, valamint Szombathelyről Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével jár közvetlen vonat az északi parti üdülőhelyekre;

míg a déli partra Miskolcról, Szegedről, Záhonyból, valamint Szombathelyről Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Siófokon át Keszthelyig lehet eljutni.

Balaton-bérlet (június 12 - szeptember 30)

Budapestről a Balatonra korlátlan számú utazást biztosít a 30, 60, illetve 90 napra váltható Balaton-bérlet. A 30 napra szóló 14.900.- Ft-ért kapható, az előző évhez képest jóval olcsóbban.

További infók a Balaton-bérletről itt!

Vakáció bérlet a diákoknak

A már három éve létező Vakáció bérlet főleg a fiataloknak szól. Az érvényes diákigazolvánnyal megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon és a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. A Vakáció bérlet további előnye, hogy a bérlet mellé gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, viszont fontos tudni, hogy a többi feláras vonat esetén (pl. InterCity) a pót- és helyjegyek megváltása alól nem ad mentességet. Szeptember 30-ig használható fel; az érvényesség kezdetét az utas választhatja meg.

A 15 napos bérlet ára 9900 forint, augusztus 31-ig vásárolható meg; a 30 napos 15900 forintért augusztus 15-ig váltható.

További, részletes információk itt! 

e-Balaton, e-Velence jegyek "helyett":

Új kedvezmény 2018 nyarán: a jegyüket interneten megvásárló utasok részére az országos kedvezménykörbe bevont járatokra biztosít e-vonatjegyet váltva 20% kedvezményt a MÁV. A menetrendi keresőben a @ jellel megjelölt vonatokat kell keresni.

Az e-Balaton és e-Velence jegy kinyomtatva, vagy mobiltelefon, laptop képernyőjén is bemutatható a jegyvizsgálónak a vonaton. A kedvezményes áru jegy a nap során korábban illetve később közlekedő, ezért kevésbé zsúfolt vonatokra érvényes. A kedvezményes jeggyel így nem csak olcsóbban, de kényelmesebben is utazhat.

További, részletes információk itt!

Adria, a szívem visszahúz oda…

Aki külföldre, sós víz mellé vágyik, használja ki a SEA←YOU vonatokat: 4 tengerparti üdülőhely (Split, Rijeka, Opatija, Koper) átszállás nélkül, 2 vonat ülő-, fekvőhelyes és hálókocsikkal minden nap. A tavaly megismert SEA←YOU éjszakai vonatok idén nyáron is közlekednek az Adria partjára. A vonatok Budapestről este kelnek útra, és másnap reggel már a szlovén vagy a horvát tengerparton ébrednek az utasok.

További, részletes információk itt! 

Utazás busszal

Volán társaságokkal való utazás esetén a kedvezmények köre jóval szűkebb:

Nagycsaládosoknak:

A szülő(k) és a vele (velük) együtt utazó legalább 3 gyermekük utazása esetén 90%-os kedvezmény jár
- ha a gyermekek 18 éven aluliak, vagy
- ha a gyermekek 26 éven aluliak és nappali képzésben részt vevő tanulók, hallgatók érvényes diákigazolványával rendelkeznek
- továbbá ha valamely gyermekre tekintettel - életkortól függetlenül - magasabb összegű családi pótlék jár és ezt a kifizetőhely igazolja. Amennyiben a család valamelyik tagja egyéb kedvezményre való jogosultsággal rendelkezik, annak igénybevételével utazhat és az nem érinti a többi családtag kedvezményre való jogosultságát.

A személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok (pl: érvényes diákigazolvány, kifizetőhely igazolása, lakcímkártya stb).

Kedvezmény: 90%, korlátlan

3 éven aluliak részére nem kell megváltani a Távolsági kiegészítő jegyet.

További, részletes információk itt!

Busszal külföldre:

A Volánbusz péntekenként (június 15 - szeptember 8) indítja Adria Expressz járatát Rijeka - Opatija - Pula - Rovinj - Porec útvonalon. Retúr jegyek akár 14.900.- Ft-tól. Miniár kedvezménnyel akár 55%-al olcsóbban is megvásárolható. Ezen felül a speciális senior, diák, kisgyermek, ifjúsági kedvezményeket is érdemes megnézni.

További, részletes információk itt!

 

 

Személygépkocsival közlekedő nagycsaládosok figyelmébe ajánljuk:

akinek 7 fősnél nagyobb autója van, azaz D2-es kategóriába tartozna, élhet a nagycsaládos kedvezménnyel és D1-es kategóriára szóló útdíjfizetést használhat.

FONTOS: előtte mindenképpen regisztrálni kell, ellenkező esetben regisztráció nélküli használat esetén nagyon nagy pótdíjakat szabnak ki.

Részletes infók

6/A. §32 (1) A D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi üzembentartója - azonos időszakra és kizárólag egy forgalmi rendszám után - a D1 díjkategóriájú jogosultság megváltása esetén a D2 és a D1 díjkategória díjmérték különbözetének megfizetése alól mentesül és így úthasználati jogosultságot szerez, ha

a) a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerint legalább 4 gyermek után családi pótlékban részesülő személynek - ideértve a gyermekvédelmi nevelőszülőt -,

 

-D.A. -
Debrecenimami

 

Forrás: A cikkben leírtak a 2018. július 4-én érvényes  MÁV-START Díjszabása és a Volanbusz.hu szerinti adatokat tartalmazzák.

Fotó: Pixabay.com

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére