Jelenlegi hely

Bekerült a bőröndbe? Tippek az utazási lista összeállításához

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e lista, vagy sem. Nálunk sem volt ez másként, egészen idén nyárig, amikor is már négyen indulunk el: egy lassan 6 éves fiúval és egy 9 hónapos leányzóval, így nem akarok „kockáztatni”. A férjem korábban minden utazás előtt elővette az évek során tökéletesre fejlesztett utazási listáját és szisztematikusan végigment rajta, majd az adott útra „szabta” a mennyiségeket. Ezzel szemben én: 11 évnyi kollégista tapasztalatommal a hátam mögött fejből oldottam meg ezt, és ez is nagyon jól működött.

Ha pedig elkészíttetem a listánkat, meg is osztom Veletek, mire jutottam. Kezdjük azzal, hogy milyen ruhadarabok kerüljenek a bőröndbe. Szeretem ugyan túlbiztosítani magam, de a bőrönd befogadóképessége gátat szab „az egész szekrényt magammal viszem vágyamnak”. (Figyelem, a mennyiségek irányadók és érdemes a saját öltözködési szokásaitokhoz, az időjáráshoz és persze az úticélhoz igazítani őket!)

 • fehérnemű: felnőtteknek legalább annyi, ahány napra mentek + 1 db, gyereknél legalább +3 darabbal többet csomagolok „sose lehet tudni alapon” és különben is kis helyet foglal el.
 • zokni: na, ez már egy kicsit időjárásfüggő, mert ha végig kánikulát mond, akkor azért nem viszek minden napra, de például 1 hetes nyaralásnál legalább 3 akkor is becsomagolva, max. feleslegesen cipeltük vagy kézzel mégis mosok, ha szükséges.
 • rövid ujjú felső, ami lehet póló, blúz, ing - ki mit szeret: lásd a fehérneműnél leírtak, kivéve, ha nagyon hideget vagy meleget mondanak. Kánikula esetén például biztosan több, mert akár naponta 2-3 darab is a szennyesben köthet ki.
 • szoknya, rövidnadrág: 1 hetes nyaralásnál 2-3 darabbal számolok, ami színben, fazonban összeillik a rövid ujjú felsőkkel. Erre amúgy érdemes az összes ruhadarab kiválasztásánál figyelni, mert sok helyet spórolhattok a bőröndben és felesleges cipekedéstől kímélitek meg magatokat.
 • hosszú ujjú felső, pulóver: mindig rakok el vékonyabb, vastagabb változatot is. Pontos mennyiség az időjárástól függ, de 1-1 db mindenképpen bekerül a bőröndbe.
 • hosszú nadrág: 1-1 darab a vékony és vastagabb változatból időjárástól függetlenül (utóbbi nálunk a farmert jelenti).
 • kardigán, vékony kabát: még a legnagyobb meleg esetén is legalább 1 darab elcsomagolva és olyan, amit lehetőleg esőben is lehet használni.
 • fürdőruha: érdemes legalább kettőt is bekészíteni, mert ha nem szárad meg este, nagyon kellemetlen másnap vizesen újra felhúzni.
 • köntös: 1-1 db, ha fürdőbe is mentek.
 • pizsama: ebből is kettőt érdemes elrakni, mert például lehet nagyon meleg, hideg a szálláson. Kisebb gyerkőcöknél pedig „balesetek” bármikor előfordulhatnak.
 • papucs: 1 pár nélkül nehogy nekivágjatok az útnak. Ha fürdés is szerepel a programban, akkor pedig kettőt javaslok. Mindig vízálló változatot viszek magammal, így szálláshely és fürdő is kipipálva.
 • cipő: na, itt a sajátommal mindig elbukok és gyanítom, ha a leányzó nagyobb lesz, nála is komoly fejtörést fog okozni, mit is vigyünk magunkkal. Fiúk valahogy egy szandál és egy zárt cipővel kihúzzák, ha szükséges. De én szeretném a sportosat, az elegánsat, a kényelmeset is betenni, és akkor még a színekről nem is beszéltünk. Végül általában a józan ész és a praktikum szokott győzni: kényelmes, szaladgálós szandál és ugyanez egy zárt változatban. Ha túra is szerepel a programban, akkor arra is készülni kell!
 • táska: ha a cipők megvannak, akkor „gyerekjáték” hozzáigazítani a táskát, vagy mégsem?
 • elegáns, alkalmi, „kimenős” ruha: ha lehetőség van kettesben, gyerekek nélkül is eltölteni egy estét, akkor ez is megy a bőröndbe.
 • sapka, szalmakalap, kendő, avagy ki mit szeret a fejére tenni napszúrás ellen: ki ne maradjon, mert okozhat álmatlan éjszakákat egy-egy hosszabb tűző napon töltött idő. Különösen veszélyes ez a gyerkőcöknél.
 • napszemüveg: mert nem csak a fejünket, a szemünket is védeni kell.
 • esőkabát, esernyő: ha vízlepergetős, kapucnis kabáttal indultok útnak, akkor ez a tétel akár ki is maradhat. „Táskában is elfér esernyőt” én ettől függetlenül mindig beteszek.

Ha kíváncsi vagy, mik kerülnek még a bőröndbe egy 9 hónapos gyerkőc mellett, milyen tisztálkodási szerekre, gyógyszerekre, iratokra, technikai kütyükre van szükség, akkor tarts Velem legközelebb is!

 

Szerző: Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére