Jelenlegi hely

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

A tócsni

Nemzetközi népi étel, amely reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készül fűszerek hozzáadásával. Jellegzetes fűszerei a fokhagyma, só és bors. Vidékenként is másképp nevezik. Azon egyszerű ételek egyike, amelyek régebben a vidéki háztartásokban gyakran készültek, mert rendszerint minden volt hozzá otthon, még a legszegényebb időkben és a legszegényebb háztartásokban is.

Hozzávalók:

12 db közepes méretű tócsnihoz

  • 80 dkg krumpli
  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál liszt (ez a krumpli fajtájától függően változhat)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors

Az alkotók szerepe:

  • alapanyag: a krumpli
  • a massza összetartó anyagai: a liszt és a tojás
  • ízesítők (minden tócsni-féleségé): fokhagyma, só, bors

Elkészítés:

  • A krumplit lereszeled (gyorsan dolgozz, mert hamar elszíneződik).
  • A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a krumplira nyomod.
  • Az előkészített anyagokra ráütöd a tojást, rászórod a lisztet (kanalanként, mert lehet, hogy kevesebb is elég), és összekevered - előfordulhat az is, hogy több lisztre lesz szükséged. Olyan massza lesz, ami kanalazható, ne legyen folyékony.
  • Egy edényben felteszel kevés zsiradékot melegedni. Amikor felforrósodott, kanalanként beleteszed a masszát, tetejét kicsit ellapítod (innen eredhet a lapcsánka név), majd mindkét oldalán megsütöd.

Zöldséges tócsni

Ez a népszerű étel könnyen és gyorsan elkészíthető. Változatosabbá tételére két út kínálkozik:

  • ízesítés zöldfűszerekkel (pl. medvehagymával, petrezselyemmel, a merészebbek kaporral is megpróbálhatják)
  • a krumpli helyettesítése reszelhető zöldségekkel (cukkini, cékla, sütőtök, de megfelelő lehet az édesburgonya, a sárga- és fehérrépa, sőt a tök és patisszon is kaporral ízesítve).

Feltételezem, hogy ebben az ételben a krumplit azért helyettesítették zöldségekkel, mert - az egészséges táplálkozás jegyében - csökkenteni akarták az étel szénhidrát tartalmát. Ez a változtatás azonban más haszonnal is járt: új ételek jöttek létre.
Ezekben a változatokban az a legnagyszerűbb, hogy csak egyetlen egyszerű alapreceptet kell megtanulnod és máris ételek sorát készítheted el a recept alapján.

Zöldséges tócsni tálalása

Fajtájától függően tálalhatod:

  • fokhagymás tejföllel

  • különféle zöldségekkel

Linkek:
www.haztartas-ma.hu
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/cukkini-tocsni/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/sutotok-tocsni/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/cekla-tocsni/

A szerző további cikkei: Pap Zsuzsa Háztartás Ma oldal

Neked ajánljuk!

Július első szombatja: Az Ölelés Napja - egy kedves alkalom, amit érdemes megünnepelni a családban is!

Július első szombatja: Az Ölelés Napja - egy kedves alkalom, amit érdemes megünnepelni a családban is!

Tudtad, hogy minden évben július első szombatja a Nemzeti Ölelés Napja Magyarországon? Bár nálunk ez a nap még nem tartozik a legismertebb jeles napok közé, épp ezért különleges alkalom, hogy egy kicsit megálljunk és figyelmet szenteljünk annak, mennyit számít egy szeretetteljes ölelés a mindennapokban.
Nagyobb rend, kevesebb munkával?

Nagyobb rend, kevesebb munkával?

Mondjuk ki nyíltan: a családanya/háziasszony szerepkör nincs versenyben a legmagasabb presztízzsel bíró tevékenységek között. Azt a bejelentést, hogy valaki éppen GYES-en van Uram bocsá’ főállásban menedzseli a háztartást és a családot, a legritkább esetben fogadják vallásos áhítattal. Finomak voltunk? Szerintünk is.
Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság nem csupán egy új szerep, az anyaság egy átalakulás. Testben, lélekben, és olyan mélységekben, amiről talán soha nem hittük, hogy bennünk léteznek.
Itt a meleg - hol a hideg?

Itt a meleg - hol a hideg?

A kánikula felszólítás és figyelmeztető lövés leadása nélkül törte ránk az ajtót. A hideg pedig, amit egész télen úgy utáltunk, hirtelen a vágy kicsit sem titokzatos tárgyává vált. Központi kérdés lett, hogyan tudnánk hűteni magunkat és minden mást, ami hűtésért kiált?
Ugrás az oldal tetejére