Jelenlegi hely

Pelenkaválasztás: 9 tévhit és a valóság

Első gyerkőcnél, emlékszem, tele voltam kérdésekkel. Igyekeztem minél több infót begyűjteni „pelenkaügyben” (is), és persze rengeteg ellentmondásra bukkantam. Az idő és egy szakértő meghallgatása sokat segített, így amikor legközelebb felkerestem a szegedi Pelus Pelenkadiszkont tulajdonosát, Leidecker Emmát, gyorsan össze is gyűjtöttem, hogy mire érdemes figyelni pelenkaválasztás kapcsán. Figyelem! Sok tévhitről és a valóságról rántjuk le a leplet a cikkben.

Nézzük a méreteket!

A méretek minden pelenkánál átfedéssel vannak feltüntetve, figyelembe véve az alkati különbségeket. Az alsó és felső határok általában szinte extrémek. Általános adatok jönnek, de a tapasztalatok alapján nagyon nagy százalékban ténylegesen így alakul a használat.

Megadott méret Tényleges használat
"0" / 1-3 kg 1,0 - 2,8 kg
"1" / 2-5 kg 2,8 - 4,5 kg
"2" / 3-6 kg 4,5 - 6,0 kg
"3" / 4-9 kg 5,5 - 8,5 kg
"4" / 7-18 kg 8,5 - 12,0 kg
"4+" / 9-20 kg 12,0 - 14,0 kg
"5" / 12-25 kg 14,0 - 17,0 kg
XL / 16 kg felett 16,0 - 25,0 kg

Újszülött babának újszülött pelenkát!

Sokszor hallom, hogy inkább a 2-es méretű (mini), 3-6 kg-os pelenkát gondolják jónak egy újszülött esetében, hiszen a baba súlya biztosan eléri a 3 kg-ot. Ez azonban sok esetben nem jó. Miért? A pár napos babáknak még vékonyabb a lábuk és a csípőjük, ezért a nagyobb pelenka nem illeszkedik szépen, gyűrődik, rés keletkezik és kifolyik a kaki belőle. Sokkal jobb az 1-es (újszülött) 2-5 kg közötti pelus ilyenkor. Inkább arra érdemes figyelni, hogy nem kell belőle túl sokat előre megvásárolni. Ha meg már megszületik a baba és tudjuk a súlyát, akkor sokkal pontosabban ki lehet majd számolni a megfelelő mennyiséget. 

Kifolyik a pisi, kaki. Vegyünk akkor nagyobbat?

Sokszor hallottam, hogy kicsi a pelus, mert kifolyik belőle a pisi, kaki. Emiatt nagyobbat, majd még nagyobbat szeretnének vásárolni, pedig ez biztosan nem jó megoldás. Nagyon fontos, hogy a pelenka illeszkedjen a kicsire. Amikor már izeg-mozog, a pelus félrecsúszik, megtörik és bizony ki fog folyni belőle a pisi, kaki, sőt ki is dörzsölheti a baba combját. Persze az sem jó, ha szoros, kicsi, mert az meg kényelmetlen. Akkor jó egy pelenkaméret, ha a köldök fölött van kb. 1 cm-rel, a derék legkarcsúbb részénél magasabban van 1-2 cm-rel és elől, a tépőzárak széle között 1-2 cm távolság van.

Minél vastagabb annál jobb! Biztos?

Gyorsan el is oszlatnám ezt a tévhitet, mert bizony a pelenka vastagsága nem arányos a nedvszívó képességével. A pelenka belsejében lévő ultramag száma a döntő tényező ugyanis. Az ultramag valójában apró kis hidrogolyókból áll, amik az eredeti méretük sokszorosát képesek megkötni. A képlet egyszerű: minél több ultramag van egy pelusban, annál jobb a nedvszívó képessége. Ennyire egyszerű. Vagy mégsem?

Egy jó minőségű pelenka pedig legalább 35 gr. súlyú. Persze nem járkálhatunk mérleggel a hónunk alatt vásárolni, de ha nagyon könnyű egy csomag, abból már lehet következtetni. Emellett figyelni kell azért a darabszámra is, mert nincs két egyforma mennyiségű csomagolás.

Nem csak a márkás a jó!

Sokan félnek kipróbálni ismeretlen márkákat, amiről még nem hallottak, nem ajánlották neki más szülők. Mégis arra biztatok mindenkit, hogy ha nem elégedett a meglévővel, érdemes kísérletezni, megnézni más márkákat, mert lehet, hogy pont itt találják meg a megfelelőt. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben a pénztárcában is több marad.

Kell a köldökvédős pelus?

Az 1-es pelenkákon van köldökvédő, ami szerintem nem olyan fontos, de van, aki esküszik rá. Ami fontos, hogy ne legyen letakarva a meglévő köldökcsonk, de ez megoldható akár a pelenka visszahajtásával is.

Cuki mintások előnyben! Tényleg számít?

Számos gyönyörű mintával ellátott pelenka kapható, de bármennyire is hihetetlen a szebb, nem biztos, hogy jobb is. Persze kell egy kis öröm, babának és szülőnek is a pelusozás közben. :-)

Mennyi pelenkával számoljak naponta?

Átlag használat újszülött korban napi 6-8 db is lehet, míg a későbbiekben ez lecsökken napi 4-5 db-ra. Természetesen ettől egyedi eltérések is lehetnek.

Mennyi ideig tárolható a pelenka?

Konkrét szavatossági idő nincs mindegyik csomagoláson feltüntetve. Van olyan, ahol 2-3 évet jeleznek ugyan, de sok olyan is van, amin egyáltalán nincs semmi információ ezzel kapcsolatban. Hallottam már 6 év után kistestvérnek felhasznált pelusról is. Ami a legfontosabb, hogy száraz helyen legyen tárolva.

Leidecker Emma

www.pelenka-szeged.hu

Pelus Diszkont Szeged Facebook oldala

 

Összeállította: Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami

 

Neked ajánljuk!

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...
Karácsonyvárás covid idején

Karácsonyvárás covid idején – Merry X-Mask!

Lockdown (lezárás) lett az év szava 2020-ban, ez világosan kifejezi, hogy miről is szólt az évünk. A világ a feje tetejére állt, de Te azért maradj pozitív! A teszted pedig legyen negatív!
Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Azoknak a férfiaknak szól, akik ki akarnak lépni a mókuskerékből és választ keresnek életük kérdéseire, akik szellemi-fizikai kalandra, kihívásra és kiszakadásra vágynak. Valódi változásra. Három nap a vadonban egy titokzatos kalandtúrán. De mi az az XCC?
Ugrás az oldal tetejére