Jelenlegi hely

Tennél egy új fogadalmat? Van egy javaslatom!

Ha gondolkoztál már azon, hogy kicsit másképp élj, ha fontolgatod, hogy belekezdj valami újba, és ha eddig pont a sport hiányzott az életedből, akkor olvass tovább!

Tudom, hogy sokan azért se fogadkoznak, mert tudják, se az újévi, sem az egyéb fogadalmak ritkán vezetnek hosszú távú változáshoz, pedig nem feltétlenül rossz az elgondolás. Nekem van egy elméletem, hogy lehet sikerre vinni a fogadalmakat, ha ez érdekel, akkor is olvass tovább!

A szokásaink mélyen a tudatosság szintje alatt gyökereznek, ezért nehéz rajtuk változtatni. De azért nem lehetetlen. Ha jól fogunk hozzá. Szerintem négy feltétele van annak, hogy sikeres legyen az újévi fogadalmunk, miszerint sportosabb életet fogunk élni.

Fogadkozni csak okosan!

1. Ha olyan célt tűzünk ki magunk elé, ami inspirál, de nem lehetetlen elérni. Azt megfogadni, hogy egy év múlva a Himalája csúcsain fogok szelfizni, holott eddig a téli sportokat csak a tévében követtem, kudarcra van ítélve. De ha megígérem magamnak, hogy heti egy órát aktív sporttal fogok tölteni, az több sikerrel kecsegtet.

2. Ha olyan megvalósítási tervet dolgozunk ki, ami nem ütközik más szokásainkkal, a családi életünkkel. Válasszunk a sportra olyan idősávot, ami a legkönnyebben beépíthető az eddigi életünkbe. Nekem a délelőtti edzés vált be, hiszen eleinte csak 8-tól délig voltam gyerekek nélkül. Nem jó se a vasárnapi családi ebédet, se a csütörtök esti haveri sörözést, se a nagymamával közös színházbérletet beáldozni, mert abból lelkifurdalás, szemrehányás, és a sport feladása lesz.

3. Ha olyan közeget választunk, ami a személyiségünknek megfelel. Van, aki csoportos órán érzi jól magát, a többiek inspirálják, az öltözői diskurzus pedig plusz emberi tartalmat ad az élményhez. Viszont van, aki csak a saját légzésére, teljesítményére szeret koncentrálni, és nem szereti, ha diktálják a feladatokat. Kulcsszó: önismeret. Mindenkinek van testhezálló sportja.

4. Egy ilyen fogadalomhoz kell az erős motiváció is. Nekem a testem jelezte, hogy ideje lenne vele is foglalkozni végre. Nem voltam beteg, csak néha itt fájt, néha ott. Éppen csak 30 évesen. Elég gáz. A három terhesség után az alakom se volt a régi, ami – tekintve, hogy korábban se lehetett egyik szupermodellel se összekeverni – elég lehangoló volt. Az évek alatt lecseréltem a ruhatáram egyre nagyobb darabokra, és hiába voltam csinos „ahhoz képest”, én a tükörben egyszerűen nem azt az embert láttam, aki a fejemben én voltam.

Már nem emlékszem arra a pillanatra, amikor elhatároztam, hogy sportolni fogok, de arra emlékszem, mikor lett végre lehetőségem rá

Ahogy a legkisebb gyerekem is óvodába került, kerestem egy délelőtti edzést a közelemben. Tudtam, hogy olyan kell, ahol csak nők vannak, ami nem túl dinamikus, ami a gerinc egészségét támogatja. Nekem ezek a szempontok voltak fontosak, így lett az első sportom a pilates, hetente egyszer. Kb. 2 hónapig tartott az újdonság varázsa, akkor eszméltem rá arra, hogy akkor ezt most nekem innentől egy életen át így kell csinálnom? Ezen morfondíroztam a kocsihoz menet, remegő izmokkal, kifáradva, egy kicsit csalódottan, mert nem éreztem az eltelt idő alatt jelentős javulást a kondíciómban. Akkor jött egy kis kihagyás, a gyerekek betegsége miatt, és érezni kezdtem, hogy hiányzik az edzés! Ez egy hatalmas hurrá-érzés volt: mégiscsak elértem már valamit, hiszen az életem része lett a sport. Újabb néhány hónap után már kétszer mentem egy héten edzésre.

Két és fél év után éreztem azt, hogy valami dinamikusabbra váltanék, ekkor lépett a spinning az életembe. Nagy váltás volt. Emlékszem, az első edzésen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ne kelljen félbehagynom és szégyenszemre elkullognom. Ez sikerült, bár nyilván éreztem, a többiekhez képest gyenge volt a produkcióm. De nagy szerencsémre egy családias, befogadó, vidám társaságba csöppentem bele, ahol sosem éreztem bénának magam, ahol tudok fejlődni, ahova akkor is elmegyek, ha szakad az eső, vagy épp negyven fok van, mert hiányzik az edzés, hiányzik a „banda”. Ezt ki kellett egészítenem egy másik, speciális, személyre szabott edzésfajtával, amit gerincsérv-műtét utáni rehabilitáción ajánlottak, enélkül biztosan nem lennék fitt. Ez egy teljesen más élmény, más mozgásforma, de ezt is nagyon szeretem.

8 év tapasztalata alapján összeállítottam egy listát, mire volt az én életemben jó hatással a rendszeres sport bevezetése

1. Egészségmegőrzés és betegségmegelőzés. Ezt biztosan nem kell magyarázni, rengeteg cikkben lehet olvasni a sport szervezetre gyakorolt pozitív hatásáról: keringés és szív egészségére, tüdőkapacitásra, ízületek mozgékonyságára, izomzat karbantartására, stb.

2. Feszültséglevezetés. Gondolom, ez se igényel kifejtést. Én nagyjából egy hét kihagyás után kezdek elsárkányosodni.

3. Új társaság. Akinek igénye van rá, hamar talál sorstársat, cinkost, akivel jó együtt „szenvedni”, aki rákérdez, hogy mikor jössz legközelebb, hogy mi történt veled a múlt edzés óta. Itt nem anyuka, nagymama, ügyfélszolgálatos, vállalkozó, adózó stb. vagy, hanem igazán önmagad.

4. Alakformálás és testképformálás. Megdolgoztam azért a testért, amelyben most élek. Ezért büszke vagyok rá. Nem vagyok vele teljesen elégedett, de ez már sokkal jobban hasonlít a fejemben élő önképre.

5. Jellemformálás. Rendszerességre, kitartásra szoktat. Jobban értékelem a hosszú távú sikereket. És ez egyben jó példa is a gyerekeim előtt.

6. Rugalmasság megőrzése. Ha borul a családi excel-táblázat, keresek más időpontot, nem mondom azt, hogy nem fér bele az életembe. Mert itt akarok lenni. Csak meg kell keresni a megoldást.

7. A határok kitolása. Ha 8 éve valaki azt mondta volna, mire leszek képes 8 év múlva, könnyesre röhögtem volna magam. Hatalmas út van mögöttem, önmagamhoz képest mindenképp. És ez a lényeg, nem?

8. Depresszió elleni fegyver. Tél végén minden évben extra lehangolt tudok lenni, tulajdonképpen ok nélkül. A rendszeres sport felráz ebből: felpörget, szól a zene, mennek a poénok, próbálom leküzdeni önmagam, egy órára tuti elmúlik a február.

9. Hitelesség a gyermeknevelésben. Gyereket nevelsz és próbálod rászoktatni a rendszeres sportra, mert tudod, hogy ez jót tenne neki? Mi lehet jobb módszer erre, ha nem az, hogy ezt látja tőled is? A hitelesség a legegyszerűbb és leghatékonyabb nevelési eszköz, szavak nélkül is működik.

Mindegy, hogy mi a sport, az is lehet, hogy többféle sport váltogatása hozza az elégedettség-érzést. Biztos, hogy kell némi enegria-, idő- és pénzbefektetés az elején, hogy megtaláld az igazit (edzőtermet, sportágat), de mindenképpen megéri. Remélem, kedvet csináltam hozzá, hogy belevágj! Hátha találkozunk az edzőteremben!

Zsírnyúl
- Szegedimami -

Olvasnál még a szerzőtől?

Házimunka = női munka?!

"Úgy definiálom a feladatkörömet, hogy a család menedzsere vagyok. Bizonyos feladatokat kiszervezek másoknak, akikről tudom, hogy azt meg tudják csinálni. Nálunk a gyerekeknek rendszeres feladataik is vannak, amiket tanulás és sportolás mellett is el tudnak végezni. Ki merem mondani, nem boldogulnék a segítségük nélkül. Ha mindent én csinálnék, egy túlhajszolt, alulértékelt, kihasznált fúria lennék, és az senkinek nem lenne jó. Dolgoztatom a gyerekeimet? Igen. Ez jó nekem? Igen. De meggyőződésem, hogy nekik is jó!"


Kell-e a gyereknek dolgoznia a pénzéért?

"Tisztában vagyok vele, hogy a címben említett két fogalom külön-külön is megosztja az embereket. Nem mondom, hogy én tudom a tutit, hogy is kell ezt csinálni, de elmesélem, hogy alakult ez ki minálunk, és hogy működik már három éve."

Neked ajánljuk!

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Túléltük az első hetet!

Túléltük az első hetet!

Beindult a verkli, elkezdődött az iskola, de mi lesz később? Hogyan folytatódik? Mint tudjuk, a gyereknevelés nagy kaland, de most egy kicsit izgalmasabb a szokásosnál.
Ugrás az oldal tetejére