Jelenlegi hely

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.

Ha a vonatot választaná a család, létezik

  • Családos kedvezmény, és
  • Nagycsaládos kedvezmény is

Családos kedvezmény abban az esetben vehető igénybe, amennyiben a szülő / kísérő egy vagy két 18 év alatti gyermekkel utazik együtt, úgy a szülők /kísérők 33%-os kedvezményű menetjegyet válthatnak. Egy gyermekkel egy vagy két kísérő utazhat. A gyermekek az őket életkoruk vagy kedvezményre jogosító igazolványuk alapján megillető kedvezményre jogosultak. Az akcióban foglalt csökkentett árú menetjegy kizárólag a gyermekekkel együtt történő utazásnál használható fel.

Nagycsaládos kedvezmény esetében a három vagy annál több saját gyermekkel együtt utazó család tagjai (szülők és gyerekek) korlátlan számú 90%-os mérséklésű kedvezményes árú menetjegy váltására jogosultak. Ezt nem csak a szülők és az iskolás korú gyerekek vehetik igénybe a családon belül, de a kedvezményre jogosult minden a 18 éven aluli gyermek;  a 26 éven aluli gyermek, ha a nappali képzésben résztvevő tanulók, hallgatók érvényes diákigazolványával rendelkezik; életkortól függetlenül az a gyermek, aki után magasabb összegű családi pótlék jár, és ezt a kifizetőhely igazolja.

Előfordul, hogy csak a gyerekek utaznak egyedül, szülő nélkül. Ilyenkor a kedvezmény igénybevételének alapfeltétele az ugyanabba a családba tartozó három gyermek együttutazása nagycsaládba tartozó további személyekkel vagy azok nélkül.

A nagycsaládosok utazási kedvezményét szintén igénybe veheti legalább négy, szülő nélkül utazó, ugyanabba a családba tartozó gyermek, ha az együtt utazó gyermekek közül legalább három megfelel a fentebb leírt jogosultságoknak (dőlt betűvel) feltételek valamelyikének.

Fontos az apróbetűs rész is! Az akciók visszavonásig érvényesek! A kedvezmény csak 2. osztályon vehető igénybe belföldi utazás esetén. 1. osztályú utazás esetén a teljesárú 2.-1. kocsiosztály-különbözeti díjat is meg kell fizetni. Pót- és helyjegyköteles vonatokra a kedvezményes árú menetjegy mellé IC pót- és helyjegy váltása szükséges.

A vasúti társaság a családhoz való tartozás igazolására a megfelelő okmányokat (gyámolt, nevelt gyermeknél a gyám kijelölését, illetve a nevelésbe adásra vonatkozó iratokat) fogadja el. Az életkort – ha szükséges – személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal kell igazolni.

Állami gondozottak is igénybe vehetik a kedvezményt - a gyermekközpont által az utazás napjára kiállított utas lista alapján - az állami gondozott gyermekeket ellátó gyermekközpontban nevelt gyermekek legalább 3 fős csoportja és az őket kísérő egy vagy kettő nevelő.

Csoportos kedvezmény 10-nél több gyermek együttes utazása esetén vehető igénybe.

További részletes információk itt!

Nekem a Balaton a Riviéra… de hogy jutok el oda?

Idén nyáron is kiemelt kedvezményes módon lehet a Balatonhoz és a Velence-tóhoz utazni. Június 17-én, szombattól augusztus 27-ig nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Megszűnt a Balaton Mix jegy, de helyette új konstrukciókat vezetett be az Állami Vasúttársaság: a Balaton-bérlet, az e-Balaton- és e-Velence-ajánlat, a Balatoni füzetjegy, valamint a Balaton Card kedvezménykártya, a Vakáció bérlet már tavaly is népszerű volt a diákok körében.

Idén is közlekednek új és már megszokott fantázianevű járatok: KÉK HULLÁM, TEKERGŐ, KATICA, Siófoki FLIRT, DÉLI→PARTI, BALATON Expressz, Ezüstpart Expressz, Aranypart Expressz, Aranyhíd Expressz és éjszakai Bagolyvonatok.

Közvetlen vonatok a Balatonra

Budapestről sosem volt nehéz a Balatonhoz eljutni, de az ország keleti feléből annál inkább kihívás volt, főleg gyerekekkel. Ez is jó irányban változott, közvetlen vonatok indulnak Záhonyból, valamint Szombathelyről Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével  az északi parti üdülőhelyekre.

Balaton-bérlet

Budapestről a Balatonra korlátlan számú utazást biztosít a 30, 60, illetve 90 napra váltható Balaton-bérlet. A 30 napra szóló 19.900.- Ft-ért kapható.

Balatoni füzetjegy

A 10 szelvényt tartalmazó füzetet egyszerre több utas is használhatja. Egy szelvény az utazás megkezdése napján érvényes, bármely belföldi állomásról a Balatonra utazva, illetve a balatoni állomások között is. A Balaton füzetjegy június 16-tól augusztus 27-ig használható fel.

Vakáció bérlet a diákoknak

A két éve létező Vakáció bérlet főleg a fiataloknak szól. Az érvényes diákigazolvánnyal megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon és – idén újdonságként – a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. A Vakáció bérlet további előnye, hogy a bérlet mellé gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, viszont fontos tudni, hogy a többi feláras vonat esetén (pl. InterCity) a pót- és helyjegyek megváltása alól nem ad mentességet. Szeptember 30-ig használható fel; az érvényesség kezdetét az utas választhatja meg.

A 15 napos bérlet ára 9900 forint, szeptember 16-ig vásárolható meg; a 30 napos 15900 forintért szeptember 1-jéig váltható.

e-Balaton, e-Velence jegyek

Két új kedvezmény 2017 nyarán a Velencei tóhoz és Balatonhoz jegyüket interneten megvásárló utasok részére. Interneten keresztül történő vasúti menetjegy vásárláskor, a menetrendi keresőben a @ jellel megjelölt vonatokat kell keresni. Ezekre a vonatokra e-vonatjegyet váltva az eddigi 3% helyett 15% kedvezményt nyújt a MÁV.

Az e-Balaton és e-Velence jegy kinyomtatva, vagy mobiltelefon, laptop képernyőjén is bemutatható a jegyvizsgálónak a vonaton. A kedvezményes áru jegy a nap során korábban illetve később közlekedő, ezért kevésbé zsúfolt vonatokra érvényes. A kedvezményes jeggyel így nem csak olcsóbban, de kényelmesebben is utazhat.

További, részletes információk itt!

Adria, a szívem visszahúz oda…

Aki külföldre, sós víz mellé vágyik, használja ki a SEA←YOU vonatokkal olcsón és két extra nyaralónapot szerezve juthatnak el a tengerhez. Ezeket a hálókocsis vonatokat június második felétől már naponta indítja az Adriára a MÁV-START-tal közösen a szlovén és horvát állami vasúttársaság. A vonatok Budapestről este kelnek útra, és másnap reggel már a szlovén vagy a horvát tengerparton ébrednek az utasok.

További, részletes információk itt! 

Utazás busszal

Volán társaságokkal való utazás esetén a kedvezmények köre jóval szűkebb:

A szülő(k) és a vele (velük) együtt utazó legalább 3 gyermekük utazása esetén 90%-os kedvezmény jár
- ha a gyermekek 18 éven aluliak, vagy
- ha a gyermekek 26 éven aluliak és nappali képzésben részt vevő tanulók, hallgatók érvényes diákigazolványával rendelkeznek
- továbbá ha valamely gyermekre tekintettel - életkortól függetlenül - magasabb összegű családi pótlék jár és ezt a kifizetőhely igazolja. Amennyiben a család valamelyik tagja egyéb kedvezményre való jogosultsággal rendelkezik, annak igénybevételével utazhat és az nem érinti a többi családtag kedvezményre való jogosultságát.

A személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok (pl: érvényes diákigazolvány, kifizetőhely igazolása, lakcímkártya stb).

Kedvezmény: 90%, korlátlan

3 éven aluliak részére nem kell megváltani a Távolsági kiegészítő jegyet.

Csoportos utazásnál a 10 éven aluli gyermekek - legalább 6 gyermekből álló - csoportja együttes utazása esetén a velük utazó 2 fő kísérő. 10-nél több gyermek utazása esetén 10 gyermekenként további 2 fő kísérő.
A csoportos utazást szervező előzetes írásbeli megrendelése, és a VOLÁN visszaigazolása alapján. 50%, korlátlan, de a távolsági kiegészítő jegyet meg kell fizetniük.

Kismamák: Hat év alatti gyermeke menetjegy díjának megfizetése alól mentes, míg Ön menetdíj ellenében utazhat járatainkon.

Fontos: három éves kor felett távolsági kiegészítő jegyet – kivéve bérletes utasok – szükséges váltani. A távolsági kiegészítő jegy díjából jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe.

További, részletes információk itt!

Személygépkocsival közlekedő nagycsaládosok figyelmébe ajánljuk:

akinek 7 fősnél nagyobb autója van, azaz D2-es kategóriába tartozna, élhet a nagycsaládos kedvezménnyel és D1-es kategóriára szóló útdíjfizetést használhat.

FONTOS: előtte mindenképpen regisztrálni kell, ellenkező esetben regisztráció nélküli használat esetén nagyon nagy pótdíjakat szabnak ki.

Részletes infók

6/A. §32 (1) A D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi üzembentartója - azonos időszakra és kizárólag egy forgalmi rendszám után - a D1 díjkategóriájú jogosultság megváltása esetén a D2 és a D1 díjkategória díjmérték különbözetének megfizetése alól mentesül és így úthasználati jogosultságot szerez, ha

a) a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerint legalább 4 gyermek után családi pótlékban részesülő személynek - ideértve a gyermekvédelmi nevelőszülőt -,

 

-D.A. -
Debrecenimami

 

Forrás: A cikkben leírtak a 2017. június 21-én érvényes  MÁV-START Díjszabása és a Volanbusz.hu szerinti adatokat tartalmazzák.

Fotó: Pixabay.com