Jelenlegi hely

Jótékonysági adományból segítik a daganatos betegek gyógyulását

Király Nórának, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítójának régi álma volt megszervezni egy jótékonysági vásárt a civil szervezetek részvételével. Az álomból valóság lett: a Várkert Bazárban hétvégén tartották a Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vásárát. 

Öröm volt látni a lelkes és segítő szándékú embereket, akik mind hozzájárultak egy nemes cél sikeréhez. A legnagyobb hazai családokat segítő szervezetek rögtön csatlakoztak a kezdeményezéshez, ők szóltak a többieknek, így összesen közel 50 szervezet támogatta a vásárt. Vállalkozók és neves közéleti személyiségek is az ügy mellé álltak, a média pedig folyamatosan hírt adott az előkészületekről. A családszervezetek tagjai az idejüket és munkájukat ajándékozták. Hetekig készültek a kézműves tárgyak. A vásáron több mint 6000 saját készítésű karácsonyi terméket árultak: lekvárokat, süteményeket, mézes üvegeket, karácsonyfadíszeket, szappanokat, mécseseket, mézeskalácsot, adventi koszorút, képeslapokat.

Erő és összefogás

Sikeres volt a rendezvény, ugyanis 1,5 millió forint gyűlt össze, amelyből az Őrzők Alapítvány a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos gyermekek szülei számára fenntartott lakást újítja fel. A gyermekek így kórházi tartózkodásuk alatt végig édesanyjuk, édesapjuk mellett lehetnek, s remélhetőleg ez is hozzájárul a gyógyulásukhoz. Az esemény újra megmutatta, hogy a civil szervezetek összefogásában erő rejlik. Mi is örömmel készülődtünk. Saját tervezésű címkével, egyedi üzenettel ellátott mézes üvegeket, maci alakú mézeskalácsot, élménykuponokat - amivel a családtagok egymást megajándékozhatják - és a Szombathelyimami által felajánlott Manókanalakat és bögréket vittünk.

A Budapestimami portékáit sokan megcsodálták, köztük a vásár fővédnöke, Hercegh Anita, Áder János államfő felesége is érdeklődött a termékekről és az imamiról, amikor megnézte az asztalokat és beszélgetett az árusokkal. Pozitív üzeneteket írtunk az ajándékokra, idézeteket, amelyek kifejezik az imami misszióját: bátorítást, biztatást, praktikus segítséget, örömet, közvetítünk a családok felé. Például ezt: „Benned égnie kell annak, amit lángra akarsz lobbantani másokban.” Vagy: „Tedd azt, amiben hiszel és higgy abban, amit teszel!” , „Hogy betűzöd azt, hogy szeretet? Azt nem betűzik, azt érzik.”

Megismerni egymást!

A közös készülődés, szervezés, kézműveskedés közösségépítő alkalom volt a családszervezetek tagjainak. A vásár lehetőséget nyújtott arra, hogy a civil szervezetek bemutatkozzanak. Lukács Anikó, az Otthon Segítünk Alapítvány képviselője minden évben részt vesz adventi jótékonysági akciókban. Most azért csatlakoztak, mert a korábbi szakmai konferenciákon megtapasztalták, milyen sok kapcsolódási pont lehet a családokat támogató szervezetek között. Úgy gondolták, hogy „a nemes cél mellett ennek a programnak az is lehet az üzenete, hogy az eddiginél összehangoltabb cselekvéssel, szorosabb együttműködéssel hatékonyabbak lehetünk mindannyian.” „A közös készülődés és a vásár közben mi magunk is jobban megismertük a többi szervezet munkáját, kapcsolatokra tettünk szert. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben számos közös programot szervezünk együtt” – mondta. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnál is összefogtak az egyéni önkéntesek és a családbarát vállalatok, így készítették el portékáikat. A rendezvény igazi családbarát esemény volt. A szervezők, árusok, és a látogatók nagy része is gyermekeikkel jöttek, ahogy az államtitkárok és a közéleti szereplők is. Nézelődtek a standokon, vásárfiát választottak. Néhány gyerek maga is beállt az árusok mellé és segédkezett. Szorgoskodásuk hozzájárult a vásár sikeréhez.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncertjén megtelt a színpad előtti tér. Lehetett kézműveskedni, adventi koszorút készíteni, együtt énekelni, mondókázni Ringatóval, s a hallgatóság örömmel fogadta a Petőfi Musical Stúdió növendékeinek fellépését. A Logikaland ügyességi vetélkedőn több, mint 130 gyerek vett részt. Óriási lelkesedéssel próbálkoztak a kicsik a feladványok megoldásával. Lekötötte őket a tíz izgalmas, gondolkodásra és próbálkozásra késztető feladat és a játékbarlang. A szülőktől számos pozitív visszajelzés érkezett, pl.: „egyszerű eszközökkel izgalmas feladatokat találtatok ki, ötletet adtatok, ilyen feladatokat csinálok a gyerekem szülinapi bulijába”, „szeretnénk ezt a gyerekek sulijába is elvinni”

Ünnepre hangolódva

A szervezők szándéka az volt, hogy az adventi készülődés valódi jelentőségére felhívják a figyelmet. Az ajándék értékét nem a ráköltött pénz, hanem a ráfordított idő és a másikra való odafigyelés határozza meg. A szívvel-lélekkel készült egyedi, személyes meglepetés többet ér a boltban kapható, drága, de sokszor felesleges tömegterméknél. Az adventi ráhangolódás, várakozás időszakában jó egy kicsit megpihenni, megfogni egymás kezét, átölelni a gyermekeinket, együtt játszani, sétálni, beszélgetni! Minőségi időt és odafigyelést adni! Örülni, hogy ajándékok vagyunk egymás számára.

Halász Kinga, Budapestimami