Jelenlegi hely

Építsünk akadálypályát!

Ez a játék nagyon jó: kicsik és nagyok is játszhatják. Egy gyerek és akár több is, sőt ha ránk bíztak rokongyerekeket, bármennyit, velük is, akár lakásban vagy kint az udvaron. A lényeg saját leleményességünkön van, hisz akadálypályát bármiből építhetünk, és nem kerül plusz kiadásba sem. Említek néhány példát, amit mi szoktunk építeni.

 

Lakásban

Színes kartonból vágok ki 15 cm átmérőjű köröket (ezek lesznek a kövek) kb. 10-15 darabot, 3 különböző színből. Ezeket lépés távolságra rakom le egymás mellett kettesével. Körülötte van a víz, ami tele van krokodillal… és a köveken kell végigugrálni. (Ha már ismerik a színeket, akkor lehet olyat játszani, hogy mondjuk a színeket közben: kék és akkor csak a kékekre szabad lépni, piros és akkor csak a pirosra. Mivel össze-vissza vannak lerakva, így néha nagyot, néha pedig egész kicsiket kell lépni – ilyenkor több körre lehet szükségünk). És ha beleesnek a vízbe, akkor viszont a krokodil csipkedje meg egy kicsit a lábukat…

A kövek folytatásaként a fotelt behúzom középre a szobába: ez lesz a szikla, amit meg kell mászni, majd… Ugráló kötelet húzok ki, amin végig kell menni. Természetesen ez őrületes magasságban van két szikla között. Esetleg egy hosszú botot adhatunk a kezükbe, hogy azzal egyensúlyozzanak közben.

Majd átbújás a dohányzó asztal alatt, ezt lehet helyettesíteni egy karton dobozzal, aminek a két végét levágjuk, vagy otthoni alagúttal, vagy székekkel…

De felhasználhatunk bármit építéskor: nagyobb lábasokat (azokon nagyon szeretnek menni a gyerekek…), lavórt, plüss állatokat – szlalomozni is jól lehet. Ha nagyobb a helyünk, két-két támlás széket tegyünk egymással szemben és egy hosszú kötözővel kössük őket össze-vissza, mint egy pókhálót és közte kell a gyerekeknek átbújni.

 

                                                                             forrás:pinterest

Ha csak egyszerű pályát építünk, játszhatunk ügyességi játékokat is közben. Rakjunk egy evőkanálba egy ping-pong labdát (bátrabb anyukák tojással is engedhetik :) )és azzal kerülgesse a plüss állatokat, fotelt, a különböző kirakott tárgyakat úgy, hogy a labda ne essen le. Ha nagyobb a gyermek, egy tálcára tehetünk műanyag poharakat, amikbe szórjunk apróbb tárgyakat (például kinderfigurát, pingpong labdát). Ha udvaron vagyunk, és nagyon meleg van, töltsük tele a poharakat vízzel.  Majd a végén vegyük fel a gyerekünket a hátunkra és menjünk velük egy kört a pályán…

 

Udvaron

Az udvaron szinte ugyanígy építhetünk akadálypályát abból, amit ott találunk. Létrát, locsolóslagot, kartondobozt, ládákat, bármit felhasználhatunk. Ha nagyon meleg van, semmiképpen ne hagyjuk ki a vizes dolgokat. Használjuk fel a kismedencét, lavórokat, vödröket, vízipisztolyt. Töltsünk tele egy lufit vízzel, akasszuk fel és egy bottal robbantsa szét, a siker garantált lesz!

 

 

Készítette: M. Marianna (Kecskemétimami)

 

Neked ajánljuk!

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Túléltük az első hetet!

Túléltük az első hetet!

Beindult a verkli, elkezdődött az iskola, de mi lesz később? Hogyan folytatódik? Mint tudjuk, a gyereknevelés nagy kaland, de most egy kicsit izgalmasabb a szokásosnál.
Lassulj le és élvezd! - Tippek a rohanásmentes mindennapokhoz

Lassulj le és élvezd! - Tippek a rohanásmentes mindennapokhoz

Napok, hetek, hónapok, netén évek óta úgy érzed, hogy állandó rohanásban vagy, nem jut időd semmire, nem végzel a feladataiddal? Szeretnél változtatni? Mi lenne, ha most kezdenéd? Benne vagy? Akkor most szóról szóra, betűről betűre olvasd el ezt a cikket! Nem ér csak úgy gyorsan átfutni ám! Lassulj velem legalább pár perc erejéig, és a végén döntsd el, hogy futsz tovább, vagy lassítasz a továbbiakban egy kicsit Te is!
Ugrás az oldal tetejére