Jelenlegi hely

Palacsinta

Palacsinta: az egyik legváltozatosabb módon elkészíthető alaprecept. Tehetsz gyümölcsöt, zöldséget vagy fűszert a tésztájába. Színezheted is, ha úgy tartja kedved. Töltheted édes és sós töltelékkel. Csúsztathatod, lerakhatod torta formájában.

Pap Zsuzsa írása

A "féleségeknek" se szeri, se száma. Ha még nem tudsz palacsintát sütni, ideje megtanulnod! Ha igen, ötleteket kaphatsz.

Palacsinta alaptészta

Hozzávalók

12 db palacsintához

  • 8 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • kb. 0,5 dl étolaj (1 evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)

Megjegyzések:

  • Cukor: tilos, attól ragad le a tészta.
  • Tapadásmentes vagy régi vas palacsintasütőt használj a sütéshez. 

 

Tészta készítése

1.    A lisztet, a tojásokat és fél deci tejet csomómentesre összekevered. Használhatsz fakanalat, habverőt vagy kézi mixert. 

Tojás összekeverése tejjel palacsintához

Liszt belekeverése palacsintatésztába

2.    Beleteszed a sót és tejjel fokozatosan felhígítva tovább kevered addig, hogy egy közepesen sűrű, merőkanállal merhető és önthető massza legyen belőle. Inkább sűrűbb tésztával indulj a sütésnél, mert hígítani tudod, sűríteni viszont nem. Az első palacsinta sütése után látni fogod, hogy kell-e még hígítani.

Palacsintatészta hígítása tejjel

3.    Keverj hozzá 1 evőkanál olajat, ez segíteni fog abban, hogy a tészta sütés közben ne ragadjon le.

Palacsintatészta sütés előtt

 

Palacsinta sütése

1.    A palacsintasütőbe önts egy kiskanálnyi olajat és forrósítsd fel. 

Serpenyő forrósítása palacsintasütés előtt

2.    A tésztából egy közepes merőkanálnyit önts a serpenyőbe.

3.    Körkörös mozgatással oszd szét a tésztát a serpenyőben egyenletesen.

Palacsinta sütése

4.    Süsd meg az egyik felét. Amikor a tészta a serpenyő mozgatásával már elcsúszik az edény aljától, akkor fordítsd meg és süsd meg a másik felét is. A fordításhoz használj palacsintafordítót, vagy lapos fa keverőt. Később a feldobással történő fordítással is megpróbálkozhatsz. 

Palacsinta sütése

5.    Amikor a másik oldal is megsült (hamarabb lesz kész, mint az első odal), csúsztasd egy tányérra.

Palacsinta

6.    Folytasd a sütést addig, amíg a tészta elfogy. 

 

Milyen palacsintákat készíthetsz?

A tésztája

A tésztája maradhat az alaptészta, vagy keverhetsz hozzá különféle gyümölcsöket, zöldségeket: 

  • alaptészta

Palacsinta alap tésztából

  • almás tészta 
  • sütőtökös tészta

Palacsinta sütőtökös tésztából

  • spenótos tészta 

Palacsinta spenótos tésztából

  • medvehagymás tészta 

Palacsinta medvehagymás tésztából

... és még sok más egyéb.

 

Töltelék

A töltelék lehet édes vagy nem édes.

Édes töltelékek

Lakváros palacsinta

  • cukros kakaó
  • citromos cukor
  • cukros, tojásos tehéntúró  
  • nutella 
  • cukros darált dió
  • cukros darált mák   

 

Nem édes töltelékek

  • darált húsból készült pörkölt (hortobágyi palacsinta)

Hortobágyi palacsinta

  • gombapörkölt

Gombás palacsinta

  • virsli

Virslis palacsinta

  • tejfölös juhtúró

Medvehagymás-juhtúrós palacsinta

Ebből a néhány példából láthatod, hogy a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.  Kiegészítésül: még metéltet is szoktak készíteni belőle, amely tésztaként vagy levesbetétként is kiváló. 

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/