Jelenlegi hely

Cumizik a gyerekem. Rossz anya vagyok?

Nem lehet eleget beszélni róla és sok-sok tévhit lengi körül. Úgy gondoltuk, ideje kicsit helyére tenni a dolgokat. Hagyományteremtő céllal beszélgettem Szűcs Valériával, akit sokan ismernek Kecskeméten. Most a véleményére, javaslataira voltunk kíváncsiak.

Hozzá kell tennem, hogy én se ilyen, se olyan anyuka nem vagyok. Azaz a nagylányom cumizott, a kicsi pedig üvöltött, ha csak a közelébe került. A nagylányom már 3,5 éves volt, amikor végleg búcsút intettünk a cuminak. Természetesen az utolsó időben már csak éjszaka használta, inkább érzelmileg kötődött hozzá. Tudod azok a tipikus mondatok: - A cumikám. Cumi-cumi-cumi…

Ennek fényében lássuk hát, mit mond a szakember erről a kérdésről.


Szűcs Valéria névjegye:
Négy gyermek Édesanyja. Gyógypedagógus és mozgásfejlesztő TSMT terapeuta, szenzomotoros tréningeket vezet. A Pedagógiai Szakszolgálat (régi nevén Nevelési Tanácsadó) a kecskeméti Fecske utcai Tagintézményének munkatársa.

Kezdjük ott, hogy szabad, vagy nem szabad a cumit használni?

Szerintem ezt tényleg gyereke válogatja. Egy anyának meg kell érezni, hogy kell-e a cumi, vagy nem.  Azért, hogy ne sírjon a gyerek, azért nem kell a szájába rakni. Persze van az a pont, amikor tényleg megnyugtatja ez a helyzet és ettől jól érzi magát. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy a cumit, mikor vesszük el. Az első fogak kibújásakor a cumi előre tolhatja a fogakat és az állkapocs íve is megváltozhat. A fogváltás ideje alatt még mindig fennálló cumizás a maradandó fogakra is negatívan hathat. Ez nagyobb probléma, mert ilyenkor előfordulhat, hogy fogszabályozó szakorvos segítségét is igénybe kell majd venni. Mindemellett társtünetként megjelenhetnek a nyelvlökéses nyelés és a beszédhibák is.

Mit jelent a nyelvlökés?

Azt jelenti, hogy a gyermek az akadály (cumi, ujj) következtében nem tudja a helyes nyelés mozgását kivitelezni, tehát nem a szájpadlás felé és hátrafelé mozog a nyelve, hanem minden egyes nyelésnél a nyelv vízszintes helyzetéből adódóan a nyelve a fogát löki. Emellé hasonló megjelenésű hanghiba is társulhat, azaz bizonyos hangok ejtésénél megjelenik a nyelve a két fogsor között. Tipikus tünetei vannak, meg lehet ismerni ezeket a gyerekeket.

A cumisüvegről mi a véleményed?

Szerintem ne adjuk. Abból már csak tényleg az lesz, hogy hozzászokik a gyerek. Ne legyen csőrös pohár sem, inkább próbáljuk meg hozzászoktatni a sima pohárhoz és abból tudjon inni a gyerek. De ha utcán nincs lehetőséged, hogy előkapj egy poharat, akkor az üvegből meg kell tanítani inni. Az üveg meg a pohár önmagában elegendő és tökéletes.

Tehát semmilyen csőrös itató nem javasolt?

Nem, sajnos nem annyira jó. Meg kell tanulnia a gyerekeknek rendesen inni. Bekerül a bölcsibe, ott már nincsen se csőrös pohár, se cumisüveg, pohárból kell innia. Picinek is a hozzátáplálást én pohárból csináltam. Ez a saját példám. Nekem négy gyerekem van, egyik sem cumizott. Foglalkozni kell vele, oda kell menni, simogatni kell, fölvenni. Igen! Volt olyan, hogy egész éjszaka sétáltam vele, mert fájt a hasa, de nem adtam a szájába a cumit. Nem is volt egyiküknek se hanghibája, se nyelvlökéses nyelése.

Valóban a cumi tönkreteszi, azaz előidézi a fogszuvasodást?

A fog állása szempontjából káros, mert torzulhatnak a fogak és az állkapocsív, viszont maga a cumi nem okozhatja a fogszuvasodást. Ha viszont már cumisüveget ad neki, az bizony igen. Főleg, ha jó kis cukros üdítőt, legrosszabb esetben kólát adnak a gyereknek. Sajnos van olyan is. A legjobb, ha vizet iszik a gyerek. Este igyon tejet, kakaót bögréből például, természetesen utána a fogmosás ne maradjon el.

Rászoktatni tehát nem szabad?

Mi az, hogy rászoktatni? Semmiképpen ne szoktassuk rá a gyereket a cumira. Ha ő nem igényli és elég neki a szopizás, vagy elég neki az, hogy anya fölveszi, megöleli és megnyugszik, foglalkozik vele, akkor nem kell beiktatni a cumizást.

Tehát, ne adjuk a szájába a cumit. Beszéljünk hozzá.

Felteszem az Anyukáknak a kérdést.  Ha cumi van a gyerek szájába, akkor hogyan fog beszélni? Hogyan nyitja ki a száját? Hogyan ejti ki a hangokat?

Ha elkezd gagyogni a gyerek és ott van a szájában a cumi, akkor mindenképpen korlátozni fogja a gagyogásban, így nem hallja a saját hangját és kihathat a beszédfejlődésére is. Egy évesen el kellene kezdeni beszélni, de ha még mindig ott van napközben is, a játékidő alatt is, akkor nem fog megszólalni. Miért is beszélne, tele van a szája. Mintha ennénk. Akkor sem beszélünk. Igaz?

Az ujjszopás károsabb-e a cuminál, igaz?

Az természetesen rosszabb, mert azt nem bírod elvenni, hiszen kéznél van.

Tehát, ha a szülő úgy dönt, hogy cumit ad akkor mennyi idős korig elfogadható, hogy használjuk?

Alapvetően a szülő ne döntsön úgy. Amikor megszületik a gyerek, akkor érdemes egy cumit otthon tartani, hiszen említettem, hogy van olyan helyzet, mikor a gyermek csak így nyugszik meg, de azt gondolom, hogy érdemesebb a cumi nélküli tervezés. Mindenképpen fontos a fogrendellenességek és a beszéddel kapcsolatos későbbi tünetek elkerülésének érdekében.

Ha igényli a gyerek, akkor nem vagyok ellene legyen, de akkor fokozatosan kezdjük is el leszoktatni és mondjuk éjszakára megtartani. Napközben pedig beszélgessen, játsszon vele a szülő és fel sem fog tűnni a gyereknek, hogy nincs a szájában a cumi.

Végül is, minél nagyobb a gyerek, annál jobban erősödik a függőség iránta, ugye?

Ez így van. Ez biztos.

Szerinted, van olyan módszer, amivel könnyíteni lehet az elvonási tüneteket?

Szerintem nincs elvonási tünet. Ez nem olyan, mint a drog. Nem lesz gond, ha megérett arra a gyerek, hogy most már határozottan elveszed és kész. Például elviszi a Mikulás, cserébe hozza az ajándékot, vagy ki kell vinni a cumifára a Vadaskertbe. Utána egy pár nap alatt leépül a hiányérzet. Nincs olyan, mint a drognál, hogy évekig szoktatjuk le róla.

Már nincs cumifa a Vadaskertben tudtommal. Hallottál róla?

Tényleg. Sajnálom, mert az egy jó ötlet volt, hogy kint maradnak a cumik az állatokkal.

Milyen típusú cumit ajánlasz mégis?

Semmilyet.

Annyi szakember ítéli el a cumiztató anyákat. Tényleg rossz és gyenge jellemű anya az, aki cumit ad a gyerekének?

Nem! Azért én ezt nem mondanám. De hát Nekünk kell erősnek lenni. Ha az anya akkor abban a helyzetben úgy ítéli meg, hogy oda kell adni a gyereknek a cumit, akkor adja oda. De figyeljünk oda mikor és mennyit használjuk. Én nem ítélem el. Ez minden anyának a saját szíve joga, hogy odaadja neki a cumit, vagy nem. Normális keretek között nincs ezzel gond. Viszont látni kell, hogy annyira sok a nem beszélő gyerek és ennek egyik oka, hogy ott van a cumi a szájában.

A cumi ne legyen egy könnyebb út, inkább játszunk, tornázunk, vagy mondókázunk gyermekünkkel. Erről jut eszembe, a múltkor részese lehettem egy mondókázó csoportnak, ahonnan rossz érzésekkel távoztam. Kis, szűkös, levegőtlen helyen nehezen tartották a foglalkozást, és a csoport vezetői nem igazán uralták a helyzetet. Több gyereket is láttam, akinek inkább fejlesztő tornán lett volna a helye...
 


Na látod, ez is egy jó téma, mikor és milyen formában ajánljuk egy gyermeknek. Ezt egy következő beszélgetésben bővebben átbeszéljük...

Köszönjük Szűcs Valériának a részletes cumizási beszámolót! Szóval anyukák, ha lehet és van rá mód, ne szoktassátok rá a kisbabátokat, de ha mégis  szeretnéd, hogy a cumi nyugtassa meg, akkor ne hagyd, hogy mások ítélkezzenek rólad, attól még nem vagy rossz anya!

 

Írta: MasiMami - (Kecskemétimami)

Ha tetszett a cikk, ajánld másoknak is egy megosztással!

 

Neked ajánljuk!

Csak tudnám, hogyan csinálja?

Csak tudnám, hogyan csinálja?!

Ez nem egy anyák napi bejegyzés, csak egy sima csütörtök. Sőt, kivételesen még csak szentimentális hangulatban sem vagyok. Egyszerűen ma reggel azon kaptam magam, hogy kb. 30 perce figyelem az anyámat, és próbálok rájönni: Vajon hogyan csinálja?
Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Tudtad, hogy a népesség 13-14%-a, vagyis minden hetedik ember balkezes? Még szép, hogy a balkezeseknek is van világnapjuk: augusztus 13-án!
Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Ugrás az oldal tetejére